Teruglezen - 95 doden bij aanslag in Turkse hoofdstad Ankara

In het centrum van de Turkse hoofdstad Ankara zijn zaterdagochtend volgens de laatste berichten 95 doden gevallen bij twee explosies om tien uur vanochtend (lokale tijd). De aanslag vond plaats naast het belangrijkste treinstation van de stad, waar een vredesmars op het punt stond te beginnen. De Volkskrant hield een liveblog over de ontwikkelingen bij, lees het hier terug.

Demonstranten verzamelen zich zaterdagavond in Istanboel Beeld epa

10 oktober 2015, 20:27

95 doden, aldus Turkse regering

Volgens de Turkse regering staat de teller inmiddels op 95 doden en 246 gewonden. Dit meldt persbureau AP.

10 oktober 2015, 17:26

'Dodental naar 97'

Het dodental van de dubbele bomaanslag is gestegen naar 97. Dit meldt de Turkse politieke partij HDP. De berichten zijn nog niet bevestigd door de Turkse overheid.

10 oktober 2015, 17:02

Erdogan cancelt bezoek Turkmenistan

De Turkse president Erdogan cancelt zijn bezoek aan Turkmenistan, dat voor maandag op het programma stond. Dit melden regeringsbronnen aan persbureau Reuters.

Eerder staakte Erdogan al zijn campagneactiviteiten. Over minder dan een maand, op 1 november, worden er nieuwe parlementsverkiezingen gehouden in Turkije als gevolg van mislukte coalitieonderhandelingen. Tegenstanders van Erdogan beschuldigen hem ervan dat hij de onderhandelingen expres heeft laten stuklopen, in de hoop bij nieuwe verkiezingen een absolute meerderheid te halen. Zo zou hij een presidentieel systeem kunnen invoeren waarmee hij zichzelf meer macht toedicht.

Beeld afp

10 oktober 2015, 16:46

Demonstraties Parijs, Hollande reageert

De Franse president Francois Hollande heeft net als zijn bondskanselier Merkel en de Verenigde Staten de aanslag in Ankara sterk veroordeeld.

Ondertussen zijn in Parijs zo'n duizend demonstranten, vooral mensen met een Koerdische achtergrond, op de been. Ze lopen door het centrum om hun medeleven te betuigen met de nabestaanden van de slachtoffers. De Franse hoofdstad heeft een grote Koerdische gemeenschap.

10 oktober 2015, 15:55

Demonstraties in Istanboel

In Istanboel kwamen honderden mensen samen om te demonstreren tegen de Turkse regering. De betogers houden president Recep Tayyip Erdogan en het beleid van diens regerende AKP-partij verantwoordelijk voor de bloedige aanslagen in Ankara.

Tijdens een persconferentie zei de Turkse premier Davutoglu sterke aanwijzingen te hebben dat de aanslagen door twee zelfmoordterroristen zijn gepleegd. Davutoglu ging direct nadat de ernst van de aanslagen duidelijk was in crisisberaad met de veiligheidsdiensten, lokale autoriteiten en de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. Islamitische Staat (IS), strijders van de arbeiderspartij PKK en aanhangers van de marxistisch-leninistische organisatie DHKP-C zijn wat Davutoglu betreft de potentiële verdachten. Geen van die groeperingen heeft de aanslag echter opgeëist.

De premier noemde de aanslagen een aanval op het Turkse gevoel van eenheid, de democratie en de stabiliteit in het land. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland veroordeelde de aanslagen in soortgelijke bewoordingen. Merkel bracht zaterdag haar condoleances over aan Davutoglu en zei dat als de daders daadwerkelijk terroristen blijken te zijn, dat het 'een bijzonder laffe daad'. Ook de Verenigde Staten hebben met afschuw gereageerd.

Demonstranten verzamelen zich zaterdag in Istanboel en protesteren tegen de regering van Erdogan Beeld epa
Beeld getty

10 oktober 2015, 14:58

Verspreiding beelden aanslag verboden

Persbureau AP meldt dat de Turkse regering de verspreiding van afbeeldingen en videobeelden van de dubbele bomaanslag van zaterdag in Ankara voorlopig verbiedt. Beelden waarop de aanslag zelf of verminkte en bebloede slachtoffers te zien zijn en beelden die 'paniek zaaien' zijn taboe. Als media de voorschriften niet naleven moeten ze vrezen helemaal op zwart te gaan, waarschuwde de regering.
Veel inwoners van Ankara melden dat ze geen toegang hebben tot Twitter en andere sociale media. Het is onduidelijk of de Turkse overheid die heeft geblokkeerd. Dat heeft zij in het verleden al meermaals gedaan.

10 oktober 2015, 14:52

Drie dagen nationale rouw

De Turkse premier Davutoglu heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd naar aanleiding van het bloedbad in Ankara.

10 oktober 2015, 13:31

Manifestatie op het Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag houden Turkse en Koerdische organisaties zaterdagmiddag samen een manifestatie tegen het aanhoudende geweld in Turkije. Op de bijeenkomst 'tegen de oorlog en voor de vrede' zijn ongeveer 1500 mensen afgekomen, aldus de organisatie.

De manifestatie begon met een minuut stilte vanwege de bomaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara. Daarbij vielen zaterdag zeker 86 doden; minstens 186 mensen raakten gewond. Na een jarenlange wapenstilstand tussen Koerdische strijders en Turkse politie- en legereenheden neemt het aantal aanslagen en aanvallen sinds de zomer snel toe. Niet alleen in Den Haag, maar ook in andere Europese steden worden demonstraties gehouden.

10 oktober 2015, 12:37

Dodental loopt op

Het dodental van de aanslag in Ankara is opgelopen tot 86. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid gezegd. Volgens de minister bezweken 62 slachtoffers ter plekke en nog eens 24 later in het ziekenhuis. Door de aanslag raakten 186 mensen gewond. 28 mensen bevinden zich in kritieke toestand op de Intensive Care.

Volgens Turkse autoriteiten blies een zelfmoordterrorist zich met een bomgordel op. Getuigen hebben op de locatie metalen balletjes gevonden, die vaak bij zelfgemaakte explosieven worden gebruikt. De aanslag is nog niet opgeëist.

Beeld afp

10 oktober 2015, 12:17

'PKK belooft niet meer aan te vallen'

Enkele uren na de aanslag in Ankara leggen de strijders van de Koerdische arbeiderspartij PKK de wapens neer. De leiding van de beweging heeft strijders opgeroepen geen aanvallen meer uit te voeren, tenzij ze zelf door Turkije worden aangevallen, Het is voor het eerst sinds het verbreken van het bestand in juli dat de PKK de strijd met Turkije staakt.

De leiding van de PKK verklaarde tegen de nieuwssite Firat, die banden heeft met de Koerden, dat de beslissing is genomen nadat daartoe werd opgeroepen vanuit Turkije en andere landen. De beweging wil dat de komende verkiezingen in Turkije in november 'eerlijk en rechtvaardig' verlopen.

De vredesmars waarbij de bomaanslag plaatsvond was gericht op het stoppen van het gewapende conflict tussen het Turkse leger en strijders van de Koerdische PKK.

Beeld afp

10 oktober 2015, 11:37

Pro-koerdische HDP: 'Wij waren doelwit'

De pro-Koerdische HDP denkt dat hun partij het doelwit van de bloedige aanslag in Ankara was. De partij was mede-organisator van de vredesmars. 'De twee bomaanslagen waren midden in onze stoet. Daardoor is duidelijk dat de HDP het belangrijkste doelwit van de aanvallen was', aldus de partij in een verklaring. Volgens de leider van de partij kan het dodental verder oplopen. 'Veel mensen zijn zwaargewond, dus we vrezen nog meer doden'.

Beeld afp

10 oktober 2015, 11:04

Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan heeft zijn campagneactiviteiten in Istanbul afgebroken en keert terug naar Ankara. In een reactie spreekt de president van een 'aanslag gericht tegen de vrede van het land'. Erdogan riep op tot 'solidariteit en vastberadenheid'.

Ook Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij veroordeelde de aanslag. 'We zijn klaar voor samenwerking om een eind aan terrorisme te maken', zei hij. Alle Turkse politieke partijen hebben hun campagne voor de verkiezingen in november tijdelijk stilgelegd.

Beeld reuters

10 oktober 2015, 10:39

'Een wrede, barbaarse aanval'

Het is nog onduidelijk of de daders bij de aanslag zichzelf hebben opgeblazen of hun explosieven op afstand hebben laten ontploffen. 'We zijn geconfronteerd met een zeer grote slachting, een wrede, barbaarse aanval', aldus de leider van de pro-Koerdische partij HDP tegen persbureau Reuters. HDP was samen met andere partijen, ngo's en vakbonden organisator van de vredesmars die door de bloedige aanslag werd opgeschrikt.

Hij vergeleek de terreuraanval met de aanslag op een HDP-bijeenkomst in de zuidoostelijke stad Diyarbakir in juni en een zelfmoordaanslag door Islamitische Staat in het stadje Suruc in juli, waarbij 33 doden vielen, onder wie vooral jonge pro-Koerdische activisten.

Beeld afp

10 oktober 2015, 10:14

Veel geweld in aanloop naar verkiezingen

Op 1 november staan nieuwe Turkse verkiezingen gepland, die de verhoudingen in het land op scherp zetten. De onverwachte goede score van de pro-Koerdische partij HDP bij de parlementsverkiezingen van 7 juni hield de Turkse president Tayyip Erdogan af van de monsterzege waarmee hij de grondwet naar zijn hand had willen zetten. Hij liet vervolgens de kabinetsformatie mislukken, schreef nieuwe verkiezingen uit voor 1 november, verklaarde de terroristen van IS de oorlog en in één moeite door die van de PKK. De Turkse luchtmacht begon kampen van de PKK in Noord-Irak te bombarderen. Vooral in het zuidoosten van Turkije laaide het geweld op, zodanig dat nu wordt gezinspeeld op mogelijk uitstel van de verkiezingen.

Beeld afp

10 oktober 2015, 10:02

Traangas

Er is veel kritiek op het optreden van de politie na de aanslag in Ankara. Volgens ooggetuigen arriveerde de politie voor de ambulances en gooiden agenten met traangas, waardoor het overlevenden en omstanders die gewonden probeerden te helpen werd bemoeilijkt. Ook zou er zijn geschoten met rubberen kogels.

10 oktober 2015, 9:46

Video van aanslag

Het moment van de aanslag is door aanwezigen vastgelegd op film en circuleert op Twitter. Op het filmpje is te zien dat jonge demonstranten in een kring staan te zingen als er achter hen een explosief ontploft.

10 oktober 2015, 9:26

30 doden, 126 gewonden

Het dodental van de aanslag is opgelopen tot dertig. Zeker 126 mensen raakten gewond. Dat meldt CNN-Türk op basis van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Beeld afp

10 oktober 2015, 9:17

Vredesmars

De geplande vredesmars in Ankara was gericht tegen het gewapende conflict tussen het Turkse leger en strijders van de Koerdische PKK. De pro-Koerdische partij HDP was een van organisatoren van de mars 'voor vrede en democratie'. In juni vond een bomaanslag plaats bij een HDP-bijeenkomst in de stad Diyarbakir, voorafgaand aan de algemene verkiezingen.

10 oktober 2015, 9:06

Dodental

Een verslaggever van persbureau Reuters zag op de plek van de aanslag zeker twintig afgedekte lichamen liggen. Het dodental loopt waarschijnlijk op, zo melden Turkse media. Hoeveel gewonden er zijn is nog niet bekend. Hulpdiensten zijn ter plaatse.

10 oktober 2015, 9:00

'Terreuraanval'

De Turkse regering noemt de aanslag in Ankara een terreuraanval. Premier Ahmet Davutoglu houdt zo spoedig mogelijk een crisisberaad met de veiligheidsdiensten, lokale autoriteiten en de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Ahmet Davutoglu. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.