Teruglezen: 2017 in Nederland relatief rustig begonnen

Hoe is de jaarwisseling dit jaar verlopen? In dit liveblog hielden we de gebeurtenissen rond de overgang van 2016 naar 2017 bij.

1 januari 2017, 14:52

Brandweer ongehinderd in diverse regio's

In verschillende steden en regio's kregen brandweerlieden tijdens de jaarwisseling te maken met agressie van omstanders. Maar dat was niet overal zo. In de regio's Rotterdam-Rijnmond, Flevoland, Twente en Brabant-Noord (Den Bosch en omstreken), konden brandweerlieden ongehinderd hun werk doen, zo brachten de korpsen zondag zelf naar buiten.

Verder heeft de politie in Den Haag tijdens oud en nieuw 61 mensen aangehouden, onder andere wegens openbare geweldpleging. Dat zijn er zes meer vergeleken met de vorige jaarwisseling, maakte de gemeente bekend. Het aantal brandstichtingen waarbij auto's betrokken zijn, is volgens een woordvoerster opnieuw gedaald. Hoeveel auto's er in brand zijn gestoken, wilde ze niet zeggen.

Beeld anp

1 januari 2017, 12:39

Datarecord

Het mobiele datagebruik tijdens oud en nieuw is flink toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. KPN meldde enkele uren na middernacht al een nieuw mobiel datarecord voor de jaarwisseling door de vele miljoenen verstuurde nieuwjaarswensen. Vodafone becijferde in de loop van zondag dat het mobiele internetverkeer bijna is verdubbeld vergeleken met twaalf maanden terug.

Bij KPN lag het mobiele datagebruik rond 02.00 uur zondagmorgen ongeveer 40 procent hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. De piek in het mobiele dataverkeer was omstreeks 0.30 uur.

Klanten van Vodafone gebruikten tussen 18.00 uur zaterdag en 04.00 uur zondag alles bij elkaar zo'n 58 terrabyte, tegen 30 terrabyte een jaar eerder. Volgens een woordvoerder was het datagebruik onder meer zo hoog omdat ook veel mensen belden via het 4G-netwerk.

Bij Vodafone lag de piek eveneens rond 0.30 uur. Toen werd er 25,9 gigabyte per seconde verbruikt. Dat was volgens de zegsman erg veel, maar het betrof niet het drukste moment bij Vodafone ooit. Tijdens de kickbokswedstrijd tussen Badr Hari en Rico Verhoeven in december 2016 ging op een bepaald moment wel 35 gigabyte per seconde door het netwerk.

KPN en Vodafone hebben nog geen precieze cijfers van het 'ouderwetse' sms- en telefoonverkeer. Vodafone wist begin van de zondagmiddag wel te melden dat het gebruik van die diensten deze jaarwisseling weer iets is teruggelopen ten opzichte van een jaar geleden.

1 januari 2017, 12:04

Nieuwjaarsduik Scheveningen

Tienduizend mensen hebben meegedaan aan de Nieuwjaarsduik in Scheveningen. Volgens een woordvoerder van organisator Unox was het deze keer kouder dan vorig jaar en lag door de wind de gevoelstemperatuur rond het vriespunt, bij een zeewatertemperatuur van zo'n 7 graden. Er deden zich geen incidenten voor en ook raakte niemand onderkoeld. Bekijk hier de foto's.

Beeld epa
Beeld epa
Beeld epa
Beeld epa

1 januari 2017, 12:02

2,8 miljoen zien Nationaal Aftelmoment

Ruim 2,8 miljoen Nederlanders zagen op NPO1 het Nationale Aftelmoment vanuit Amsterdam, waarmee de laatste minuten van 2016 werden afgeteld. Het was het best bekeken programma op oudejaarsavond. De oudejaarsconference van Claudia de Breij op NPO1 stond met 2,1 miljoen kijkers op de tweede plaats, gevolgd door het Nationale Vuurwerk vanuit Rotterdam op RTL4 (1,9 miljoen).

De oudejaarsconference Zonde(r) Voornemens van Javier Guzman, die RTL4 uitzond, kon rekenen op een kleine 900.000 kijkers. Het programma stond daarmee op de twaalfde plaats in de kijkcijfer top-25 van de Stichting Kijkonderzoek.

Claudia de Breij Beeld anp

1 januari 2017, 10:47

Hoe overleef je de Nieuwjaarsduik?

Straks gaan een paar duizend Nederlanders weer naakt, iel en bibberend de zee in. Hoe overleef je de Nieuwjaarsduik?

Een vrouw tijdens de Nieuwjaarsduik 2012 Beeld ANP

1 januari 2017, 10:45

Klachten vuurwerkoverlast fors afgenomen

Het meldpunt vuurwerkoverlast heeft rond de jaarwisseling 45.000 meldingen gekregen over vuurwerkoverlast, het laagste aantal in vijf jaar. Volgens initiatiefnemer van het meldpunt Arno Bonte kwamen er een jaar eerder nog 89.000 meldingen binnen. Dat betekent een afname van bijna 50 procent.

'Het aantal klachten over te vroeg afgestoken vuurwerk en gestreste huisdieren is fors teruggelopen. De maatschappelijke discussie over vuurwerkoverlast heeft tot meer bewustwording geleid en tot verschuiving van de sociale norm. Mensen houden nu meer rekening met elkaar. Het duidelijkst zie je dat in vuurwerkvrije zones, waar ondanks een gebrek aan handhaving nauwelijks vuurwerk is afgestoken', aldus Bonte.

Toch is er een toename van meldingen over vuurwerkletsel en gevaarlijke situaties op straat: ruim 1500 tegen 900 het jaar daarvoor. 'Het vuurwerk is in de afgelopen jaren steeds zwaarder en gevaarlijker geworden. Veel mensen durven daardoor met oud en nieuw de straat niet meer op', zegt de initiatiefnemer.

Het meldpunt is een idee van dertig lokale GroenLinks-fracties. Leden van deze politieke partij willen laten zien hoeveel mensen last hebben van vuurwerk.

Resten vuurwerk en drank liggen op straat. Beeld anp
Medewerkers van de gemeente spuiten de straten schoon op Nieuwjaarsdag. Beeld anp

1 januari 2017, 10:26

Achmea wil vuurwerkverbod

Achmea gaat ervan uit dat er deze jaarwisseling voor 10 tot 15 miljoen euro aan schade is aangericht. Dat zegt een woordvoerder van de verzekeraar. Vorig jaar liepen particulieren voor 13 miljoen euro brand- en vuurwerkschade op aan hun huizen en auto's.

Achmea, moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer en Interpolis, is de grootste verzekeraar van Nederland. Het bedrijf heeft onlangs als eerste verzekeraar het Vuurwerkmanifest ondertekend. Dat is een initiatief van onder meer oogartsen om consumentenvuurwerk verboden te krijgen.

'Het is niet normaal dat we dit soort schade binnen een paar uur aanrichten', aldus de woordvoerder van Achmea. 'We zijn het eens met alles wat oogarts Tjeerd de Faber vanochtend heeft gezegd.' De Faber, werkzaam bij het Oogziekenhuis Rotterdam, zei dat 'we moeten stoppen met consumentenvuurwerk'.

Medewerkers van de gemeente spuiten de straten schoon op Nieuwjaarsdag. Beeld anp

1 januari 2017, 10:00

Spoor aan vernielingen Vlissingen

Een groep jongeren in Vlissingen heeft tijdens de jaarwisseling een spoor aan vernielingen achtergelaten. De brandweer en politie werden door zeker 25 jongemannen met vuurwerk en stenen bekogeld, meldt de politie zondag. Aan de Bloemenlaan werd een aantal auto's in brand gestoken.

Ook werden daar deuren en ramen van enkele woningen vernield, vuurwerk door brievenbussen gegooid en raakte een brandweerauto beschadigd. Daarnaast werden de ruiten van twee politieauto's, waaronder een hondenauto, vernield. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Volgens een woordvoerster van de politie is er nog niemand gearresteerd. 'We hebben de onruststokers niet meer kunnen traceren, maar het onderzoek loopt nog', aldus de zegsvrouw. Volgens de politie was het geweld in Vlissingen veel ernstiger dan in voorgaande jaren. Benadeelden worden verzocht bij de politie aangifte te doen.

1 januari 2017, 9:57

Zieke koningin Elizabeth mist kerkdienst

De Britse koningin Elizabeth zal zondag niet de gebruikelijke nieuwjaarsdienst bijwonen. Ze is nog steeds ziek. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt. 'De koningin voelt zich niet goed genoeg om naar de kerk te gaan. Ze is nog herstellende van een zware verkoudheid', aldus de verklaring van het paleis. De 90-jarige vorstin miste ook al de kerkdienst op eerste kerstdag.

De Britse koningin Elizabeth Beeld anp

1 januari 2017, 9:50

Veel meer alarmeringen

De hulpdiensten hebben deze jaarwisseling bijna twee keer zoveel keer alarmeringen verzonden via het P2000-netwerk als een jaar geleden. Tussen oudejaarsdag 20.00 uur en nieuwjaarsochtend 02.00 uur stuurden de hulpdiensten 1.736 keer een oproep uit, bijna 90 procent meer dan het aantal in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van de website Alarmeringen.nl.

Via het P2000-netwerk worden politie, brandweer en ambulance opgeroepen bij incidenten. Het verkeer op dat digitale netwerk is live te volgen via Alarmeringen.nl.

Tussen middernacht en 09.00 uur zijn 2.061 meldingen verzonden via P2000, bijna 350 meer dan de 1.714 meldingen die de hulpdiensten vorig jaar in hetzelfde dagdeel uitstuurden. De cijfers wijzen erop dat de hulpdiensten het echt veel drukker hebben gehad dan vorig jaar, aldus Wilbert de Vries van Alarmeringen.nl.

1 januari 2017, 9:14

Vuurwerk veroorzaakt aanzienlijke smog

Het vuurwerk heeft in de oudejaarsnacht zoals verwacht een flinke hoop smog veroorzaakt. Op sommige plaatsen werd een concentratie fijnstof gemeten van meer dan 1000 microgram, zei een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag op NPO Radio 1. Boven de 200 microgram fijnstof per kubieke meter geldt de luchtkwaliteit als zeer slecht.

De smog bleef langer hangen dan verwacht, doordat het later ging waaien dan voorspeld. De luchtkwaliteit tijdens de jaarwisseling werd voor het eerst ook gemeten door een groep vrijwilligers. Ze kregen daarvoor van het RIVM een speciale fijnstofsensor.

1 januari 2017, 8:29

Veertig arrestaties in het Noorden

In de drie noordelijke provincies zijn tijdens de oudejaarsnacht veertig mensen gearresteerd. Ze werden opgepakt voor uiteenlopende zaken als brandstichting, vernieling en belediging. Een deel van de verdachten is met een proces-verbaal naar huis gestuurd, anderen zitten nog vast, meldt de politie Noord-Nederland.

In Elim (Drenthe) moest de ME eraan te pas komen om te zorgen dat de brandweer een brand kon blussen. Er was daar een bouwkeet in brand gevlogen. Een groep van zeventig jongeren bekogelde brandweer en politie met vuurwerk. Twee van hen zijn aangehouden.

Op een feest in een tent in Damwoude (Friesland) werden 27 mensen onwel nadat ze in aanraking waren gekomen met een prikkelende stof. Die was verspreid door een bezoeker met een spuitbus. De politie weet wie dat is geweest, maar heeft hem nog niet te pakken. De getroffen bezoekers kregen last van hun ogen en luchtwegen. Ze werden behandeld in een sporthal in de buurt.

In Zeijen (Drenthe) werden vier jonge mannen aangehouden voor het in brand steken van een bierkeet. Het vuur sloeg over naar een schuur.

De brandweer in de provincie Groningen moest zeven keer uitrukken voor branden in woningen en gebouwen. Zo brandde in Finsterwolde een leegstaande woning volledig af. In Oldehove werd een aantal woningen ontruimd wegens een gaslekkage in een riool.

Ook een pand van de Groningse studentenvereniging Albertus werd tijdelijk ontruimd, nadat er een vreemde lucht was waargenomen. In totaal moest de brandweer 140 keer uitrukken, vooral in de stad Groningen en Hoogezand-Sappemeer.

De jaarwisseling is voor de brandweer in Twente met minder incidenten verlopen dan vorig jaar. In totaal werd 98 keer hulp ingeroepen, vergeleken met 149 keer een jaar eerder. De brandweer was het drukst met kleine incidenten zoals afvalbrandjes en containerbrandjes, zo werd zondag bekend. Maar er waren ook enkele grotere incidenten. Zo brandde een tot woningen omgebouwde voormalige school in Denekamp af. Daarbij kwam verdacht materiaal vrij, mogelijk asbest. Een van de bewoners moest met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis worden gebracht.

Feestvierders op Times Square. Beeld reuters

1 januari 2017, 7:50

Nieuwjaar op Times Square

Op Times Square in New York hebben een miljoen feestvierders om 6 uur Nederlandse tijd 2017 ingeluid. Zangeres Mariah Carey gaf een optreden voorafgaand aan het traditionele vallen van de Times Square Ball, dat niet vlekkeloos verliep. Ze stopte middenin een nummer met zingen en vroeg het publiek haar lied af te maken. Ze zou met technische problemen hebben gekampt, meldt AP.

Beeld reuters

1 januari 2017, 7:27

Mobiel datarecord jaarwisseling

Het mobiele datagebruik door klanten van KPN heeft tijdens de jaarwisseling een nieuw record bereikt. Het mobiele netwerk van de marktleider in telecommunicatie verwerkte in de nacht van zaterdag op zondag miljoenen nieuwjaarswensen.

Rond 02.00 uur zondagmorgen was het mobiele datagebruik ongeveer 40 procent hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. De piek in het mobiele dataverkeer lag omstreeks 0.30 uur.

Het bedrijf meldt een verdrievoudiging in het dataverbruik sinds 2014. Later op nieuwjaarsdag worden nadere cijfers van het sms- en telefoonverkeer bekend.

1 januari 2017, 6:47

Meer oogletsel door vuurwerk

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam hebben zich deze jaarwisseling meer mensen met ernstig vuurwerkletsel aan de ogen gemeld dan vorig jaar. Er kwamen veertien slachtoffers binnen. Vorig jaar waren dat er twaalf, zo heeft een woordvoerder zondag gemeld. Het aantal loopt mogelijk nog op, omdat er ook nog slachtoffers van elders in het land kunnen binnenkomen.

Van de verwondingen is de helft zo ernstig dat de slachtoffers blijvende schade daarvan zullen hebben. Dat betekent dat ze verminderd zicht zullen hebben of dat ze zelfs blind worden en hun oog mogelijk kwijtraken.
De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. Van de slachtoffers was de helft omstander. Ze werden geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril.

1 januari 2017, 5:39

Vrijwillige vegers ruimen vuurwerk op

Duizenden Nederlanders trekken zondag gewapend met bezems de straten op om de vuurwerkresten van afgelopen nacht op te ruimen.
De vrijwilligers doen mee aan de actie Nieuwjaarsvegen van de Stichting Nederland Schoon. Het is de derde keer dat de organisatie deze actie houdt. Volgens Nederland Schoon hebben zich enkele duizenden mensen in pakweg honderd gemeenten zich voor de actie aangemeld. Het Nieuwjaarsvegen wordt om 12.00 uur afgetrapt in de Amsterdamse Jordaan.

De vrijwilligers hebben extra grote en stevige vuilniszakken gekregen waar ze de bijeengeveegde resten van pijlen, rotjes en potten in kunnen doen. De afgelopen drie jaar deelde de stichting een miljoen van deze zakken uit.

1 januari 2017, 4:38

Bezoekers feesttent onwel

Circa twintig bezoekers van een feesttent in het Friese Damwoude (gemeente Dantumadeel, bij Dokkum) zijn in de nieuwjaarsnacht onwel geworden. Ze klaagden over prikkelende ogen en ademhalingsmoeilijkheden, meldt de Veiligheidsregio Fryslân. Dat gebeurde even na 04.00 uur zondagmorgen.

De getroffen feestgangers werden opgevangen in een sporthal, waar zij werden onderzocht door hulpverleners van het Rode Kruis. Niemand hoefde naar het ziekenhuis. Er wordt nog uitgezocht welke stof de klachten bij de bezoekers heeft veroorzaakt. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio is het nieuwjaarsevenement korte tijd onderbroken, maar daarna weer voortgezet. De feesttent werd door enkele honderden mensen bezocht.

1 januari 2017, 2:42

Record vuurwerk Rotterdam

Met ruim 60.000 bezoekers heeft de tiende editie van de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam een nieuw record gevestigd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb was een van de toeschouwers.
Zij telden dankzij een projectieklok op een tien meter groot waterrad af naar de jaarwisseling.

De duizenden vuurwerkbommen konden door het gebruik van een extra ponton nog beter over het water de lucht in worden geschoten. Organisator Klaas Rohde toonde zich verheugd over de jubileumeditie, tien jaar geleden begonnen met 15.000 toeschouwers. Volgens hem is het evenement meegegroeid met de vraag naar een gezamenlijk vuurwerk.

Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Beeld anp

1 januari 2017, 2:41

13-jarige gewond bij schietpartij

Een dertienjarige jongen is in de Nieuwjaarsnacht gewond geraakt bij een schietpartij in Rotterdam. De schietpartij gebeurde rond 01.30 uur zondagmorgen aan de Terbregsehof. Het kind is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van de verwondingen kan de politie nog geen mededelingen doen. Meteen na het incident is de recherche een onderzoek begonnen. Ook over de reden van de schietpartij is nog niets bekend.

31 december 2016, 22:37

Veel arrestaties Keulen

De politie van de Duitse plaats Keulen heeft op oudejaarsavond een groep van ongeveer 150 mannen omsingeld en gecontroleerd op het centraal station. Sommige mannen kregen een straatverbod en degenen die zich niet konden identificeren zijn vastgezet. Volgens de politie stonden de mannen erbij 'alsof ze niet precies wisten waar ze naartoe wilden gaan'. Daarom werden ze eruit gepikt.

Vorig jaar werden vrouwen veelvuldig aangerand en lastig gevallen door groepen mannen bij het Keulse station. Getuigen beschreven de daders als Arabische of Noord-Afrikaanse uitziende mannen.

Politie in Keulen. Beeld getty

31 december 2016, 21:59

Vuurwerk op agenten afgeschoten

Agenten hebben op oudejaarsavond in Amsterdam twee mensen opgepakt die vuurwerk op hen afschoten. Ze richtten hun vuurwerk op de politiemensen in Amsterdam-West. De twee worden verdacht van poging tot zware mishandeling.

31 december 2016, 21:10

'Bom, bom, bom'

'Niet grappig', twitterde de Berlijnse politie nadat een man in het centrum van de stad 'bom, bom, bom' had geroepen. De man is opgepakt.

Het oudejaarsfeest in Berlijn is het grootste in heel Duitsland. Er zijn tienduizenden mensen op afgekomen. Rond 21.45 uur meldde de politie dat het feestterrein wegens de grote toeloop was afgesloten. Mensen werden voordat zij het gebied binnen mochten gefouilleerd en ze mochten geen rugzakken of andere grote tassen meenemen. Op toegangswegen waren betonblokken geplaatst.

31 december 2016, 20:37

Brandweer bekogeld

In Utrecht zijn brandweerlieden met vuurwerk bekogeld. Ze bleven ongedeerd, maar de brandweer doet wel aangifte bij de politie, liet een woordvoerder weten.

De Utrechtse brandweer moest op de laatste dag van het jaar diverse keren uitrukken, onder meer voor autobranden. Of daar ook aangestoken branden bij waren, konden woordvoerders van de brandweer en de gemeente nog niet zeggen. Pas op Nieuwjaarsdag komt de brandweer met een overzicht. De afgelopen dagen zijn in en rond de stad Utrecht meerdere verdachte autobranden geweest.

Beeld anp

31 december 2016, 20:28

'Londen is veilig'

Voorafgaand aan het vuurwerk om middernacht wil de Londense burgemeester Sadiq Khan de inwoners van de Britse hoofdstad geruststellen.

De hoofdstad 'kan niet veiliger', aldus de burgemeester. 'Het is heel belangrijk dat we terroristen de sfeer op oudjaarsavond niet laten verstoren', zegt Khan. 'We hebben meer politie op straat dan in alle voorgaande jaren.'

Londen luidt over een paar uur het nieuwe jaar in met vuurwerk boven de rivier de Thames.

31 december 2016, 19:59

Vuurwerk bij hoogste wolkenkrabber

In Dubai werd het nieuwe jaar ingeluid met vuurwerk rondom Burj Khalifa, de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Een vuurwerkshow van zeven minuten knalde vanuit en om het meer dan 800 meter lange gebouw. De voorbereidingen voor de enorme vuurwerkshow werden gedaan door 100 technici en namen 6 maanden in beslag.

De Burj Khalifa in Dubai tijdens de jaarwisseling. Beeld epa

31 december 2016, 19:44

Dansen in berenvellen

In het oosten van Roemenië wordt oud en nieuw op een bijzondere manier ingeluid: honderden mensen dansen buiten rond in berenvellen om boze geesten af te schrikken. Zo kan het nieuwe jaar goed worden ingeluid. Wie een berenhuid van 27 tot 30 kilo om zijn schouders prima te verdragen vindt, danst mee. Andere mensen kijken toe.

31 december 2016, 19:17

Paus: aandacht voor jeugdwerkloosheid

In zijn eindejaarstoespraak heeft Paus Franciscus aangedrongen op het stevig aanpakken van de werkloosheid onder jongeren. Een generatie dreigt verloren te gaan aan wanhoop, migratie en werkloosheid, zei hij. Deuren moeten voor jongeren geopend worden, 'zodat zij kunnen dromen en kunnen vechten voor hun dromen', zei de paus. In Italië is meer dan 36 procent van de jongeren werkloos.

'Wij hebben onze jongeren ertoe veroordeeld om geen plaats te hebben in de samenleving, omdat wij hen langzaam naar de rand van het openbare leven hebben geduwd, waardoor zij gedwongen zijn te migreren of te smeken om banen die niet meer bestaan of hun geen toekomst bieden.'

31 december 2016, 18:58

Weer meer geld uitgegeven aan vuurwerk

Nederlanders hebben dit jaar meer geld uitgegeven aan vuurwerk dan in 2014 en 2015. Er is dit jaar naar verwachting 68 miljoen euro besteed, aldus Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Twee jaar terug werd 63 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk, in 2015 was het 65 miljoen en nu dus 68 miljoen euro, schat Groeneveld na een rondgang langs de grote vuurwerkimporteurs.

Naast het zogenaamde jeugdvuurwerk als sterretjes was vooral het duurdere siervuurwerk in trek. Op internet gaven mensen gemiddeld 99 euro uit om vooral duurder, mooi vuurwerk aan te schaffen. Een tientje meer dan vorig jaar, aldus Groeneveld.

Illegaal vuurwerk in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Beeld anp

31 december 2016, 18:11

'Levensgevaarlijk' explosief in Tilburg

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft op oudejaarsavond in een woonwijk in Tilburg 'levensgevaarlijk' explosief materiaal opgeruimd. De circa tien explosieven waren zelfgemaakt. 'Ze waren nog niet klaar, dus we waren op tijd', aldus de politie. Drie bewoners van het huis aan de Munttorenstraat zijn gearresteerd.

Wat ze van plan waren met het explosieve materiaal, kan de politie nog niet zeggen. Terroristische motieven liggen niet voor de hand volgens een woordvoerder van de politie, maar het is ook niet zomaar wat vuurwerk: 'Vanuit ons perspectief zijn dit gewoon explosieven.' De EOD heeft het gevaarlijke materiaal onschadelijk gemaakt.

31 december 2016, 17:09

1300 kilo vuurwerk van de weg gehaald

De politie heeft op de A16 bij Zevenbergschen Hoek een automobilist van de weg gehaald die 1300 kilo vuurwerk vervoerde. Het vuurwerk zat verpakt in zeventig dozen, aldus een politiewoordvoerster. De wagen viel op omdat 'hij wel erg diep in de veren hing', meldde de politie op Twitter. Tegen de bestuurder van het voertuig is proces-verbaal opgemaakt.

In een woning in het Limburgse Wijnandsrade (gemeente Nuth) nam de politie vrijdagavond 200 kilo vuurwerk in beslag. In de kelder stonden dertien dozen vuurwerk en in de woonkamer vond de politie een zak met zelf aan elkaar geknutseld vuurwerk. In Nederland is het voor een consument verboden meer dan 25 kilo vuurwerk te bezitten.

31 december 2016, 15:32

Sydney luidt nieuwe jaar in

Naar schatting 1,5 miljoen mensen hebben in de haven van Sydney het oude jaar uit- en het nieuwe jaar ingeluid. Dat gebeurde met twee vuurwerkshows – eentje wat vroeger op de avond, zodat kinderen het ook nog meekregen. Voor een bedrag van 4,8 miljoen euro werd een kleine zeven ton vuurwerk de lucht in geschoten, meldden Australische media.

Tijdens de shows werd eer bewezen aan de de muzieklegendes Prince en David Bowie, die in 2016 overleden. Onder de klanken van 'A Space Oddity' werden met vuurwerk ruimteschepen en de planeet Saturnus uitgebeeld. Het vuurwerk eerder op de avond verbeeldde onder meer 'Purple Rain' van Prince.

Rond het evenement waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Op de toegangswegen werden autobussen dwars geparkeerd, om aanslagen met vrachtwagens zoals in Nice en Berlijn te voorkomen.

Beeld afp

31 december 2016, 14:51

Trump wenst ook vijanden liefde toe

Donald Trump sluit 't jaar af zoals we hadden kunnen verwachten - met een tweet. Een gelukkig nieuwjaar aan iedereen,'ook mijn vele vijanden en degenen die het tegen mij opnamen en zo dik hebben verloren dat ze nu gewoon niet meer weten wat te doen'.

De aankomend president van de Verenigde Staten besloot zijn wens met 'Liefde!'

31 december 2016, 12:45

1300 kilo vuurwerk

De politie heeft op de A16 bij Zevenbergschen Hoek een automobilist van de weg gehaald die 1300 kilo vuurwerk vervoerde. Het vuurwerk zat verpakt in zeventig dozen, aldus een politiewoordvoerster zaterdag.

De wagen viel op omdat 'hij wel erg diep in de veren hing', meldde de politie op Twitter. Tegen de bestuurder van het voertuig is proces-verbaal opgemaakt.

31 december 2016, 11:46

Carbidschiet-incidenten

Het politiekorps van Noordoost Friesland meldt op Facebook dat ze al twee ernstige incidenten met het carbidschieten heeft afgehandeld. Ook meldt de Friese politie dat ze vanwege de vele meldingen over vuurwerk- en carbidoverlast niet meer overal direct inzetbaar is.

In Molenend raakte iemand zwaar gewond aan zijn been toen een melkbus ontplofte. Zijn verwondingen werden verpleegd in het ziekenhuis. In Broeksterwoude raakte iemand zwaar gewond toen hij het deksel van een ontploffende melkbus tegen zijn hoofd kreeg.

Carbidschieten is een oudejaarstraditie waarbij een melkbus gevuld wordt met de stof calciumcarbide. Bij ontploffing klinkt een luide knal en vliegt het deksel van de melkbus.

Ouderwetse melkbussen op een rij voor het traditionele carbidschieten. Met behulp van een brok carbid en een sterke melkbus worden flinke knallen geproduceerd. Beeld ANP

31 december 2016, 11:03

Huisarrest

Zo'n veertig asielzoekers die zich eerder hebben misdragen mogen het azc niet verlaten tijdens Oud & Nieuw.

De gemeente Weert heeft zo'n twintig Noord-Afrikaanse asielzoekers huisarrest opgelegd tot na de jaarwisseling, ze mogen per dag slechts één uur het terrein verlaten. In Heerlen mogen twaalf azc-bewoners niet van het terrein af tot 8 uur morgenvroeg. In Venray geldt het huisarrest voor negen mensen in het azc. Dit meldt het AD. De huisarresten van andere gemeentes zijn niet bekend. Opvangorganisatie COA heeft geen overzicht van de maatregelen op de tientallen azc's in Nederland.

Staatssecretaris Dijkhoff stuurde vorige maand een brief naar alle azc-gemeenten waarin hij wees op mogelijke maatregelen als meldplicht, huisarrest en gebiedsverboden. Volgens rechtsgeleerden gaan burgemeesters op de stoel van de rechter zitten als zij beslissen wie zijn leven in vrijheid mag doorbrengen.

31 december 2016, 9:27

Vuurwerkverbod?

Hoe gaan de 50 grootste gemeenten om met vuurwerk? Klik op een plaats om meer informatie te zien.

31 december 2016, 8:53

In de rij voor oliebol

Voor de populairste oliebollenkramen van het land vormen zich al lange rijen. Jan Dirk van der Burg reisde langs gebakkramen en portretteerde de bakkers. 'Ik loop de gemeente weleens te etteren dat ze mij het hele jaar moeten neerzetten op dat doodse Spuiplein. Op oudejaarsdag staat het hier helemaal vol, draaiorgeltje erbij, knettergezellig.'

31 december 2016, 7:52

Zorgcentrum Heemzicht gaat knallen

Voor de ouderen in zorgcentrum Heemzicht is Oud en Nieuw zonder vuurpijlen niet compleet. Na jaren van 'burgerlijke ongehoorzaamheid' is het vuurwerkverbod ingetrokken. 'We vonden het betuttelend.'

Directeur van het verzorgingstehuis laat oudere dames zien wat voor vuurwerk hij heeft gehaald Beeld Marcel van den Bergh

31 december 2016, 7:32

2016 duurt seconde langer

Het jaar 2016 duurt voor veel landen een seconde langer dan anders. Op 31 december wordt namelijk een schrikkelseconde toegevoegd om te zorgen dat de klok weer precies gelijk loopt met de draaiing van de aarde.

De officiële tijdmeting in het Britse Greenwich springt na 23.59.59 niet naar 00:00:00, maar eerst naar de schrikkelseconde 23:59:60. Na die extra seconde wordt het 00:00:00 en is het pas echt 2017 volgens de Greenwich Mean Time. De schrikkelseconde valt in Nederland op 1 januari om 00:59:59, waardoor 2017 één seconde langer duurt.

31 december 2016, 7:18

Gevaarlijk vuurwerk nagemaakt

Het zwaarste illegale vuurwerk in Nederland, de Cobra, wordt op grote schaal nagemaakt. Het nepvuurwerk komt waarschijnlijk uit China of Oost-Europa. Zelfs de etiketten zijn in het Italiaans nagemaakt. De politie doet onderzoek, meldt de NOS. De originele Cobra's zijn al levensgevaarlijk, de namaak helemaal. 'Daarvan weten we totaal niet hoe ze gefabriceerd zijn', zegt vuurwerkdeskundige Ad Nieuwdorp van de politie.

Twee jongens spelen met illegaal Cobra-vuurwerk op straat. Beeld ANP

31 december 2016, 6:58

Nationale katerdienst

De Britse National Health Service (NHS) dreigt te veranderen in de 'national hangover service', de nationale katerdienst. Met deze woordspeling waarschuwt de directeur van de Britse gezondheidsdienst voor de verhoogde druk op zijn personeel tijdens de jaarwisseling. Terwijl de Britten zich opmaken de meest in alcohol gedrenkte nacht van het jaar in Groot-Brittannië, bekritiseert Simon Stevens 'egoïstische feestgangers'.

'Het moge duidelijk zijn dat een ambulancebroeder die deze kerst en jaarwisseling in onze dorpen en steden wordt opgeroepen voor een dronken feestganger die is flauwgevallen op de stoep, dan niet beschikbaar is voor een echte medische noodsituatie', aldus Stevens in de Daily Telegraph.

31 december 2016, 6:32

Nieuwjaarsspeech Merkel

In haar nieuwjaarstoespraak heeft Angela Merkel nieuwe maatregelen aangekondigd die de veiligheid in Duitsland moeten vergroten na de dodelijke aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. De Duitse bondskanselier zei ook dat moslimterrorisme de grootste test is waar Duitsland mee te maken heeft.

Beeld epa

31 december 2016, 6:01

Rampjaar 2016?

Trump. Brexit. Syrië. Vluchtelingencrisis. Te veel dode popiconen. Wie wil, kan in 2016 gemakkelijk een rampjaar zien. Maar overmatig somberen is echt niet nodig, stelt Sander van Walsum. Want het gaat met de wereld de goede kant op (+).

31 december 2016, 5:31

Rustig weer

Tijdens de jaarwisseling is het weer rustig en ligt de temperatuur in het binnenland rond het vriespunt. Lees hier het volledige weerbericht voor de jaarwisseling.

31 december 2016, 5:14

Politie in Keulen

Medewerkers van het Ordnungsamt houden toezicht op het plein bij het treinstation in Keulen. Met de jaarwisseling zijn 1500 politieagenten op de been in Keulen. Ook zal de federale politie paraat staan om met een helikopter verdachte personen te volgen.

Vorig jaar liep de viering op het plein bij de Dom van Keulen volledig uit de hand en kwamen bij de politie honderden aangiften binnen van vrouwen die waren aangevallen, beroofd en seksueel geïntimideerd. De politiepresident van Keulen, Jürgen Mathies, verzekert feestvierders dat het met oud en nieuw veilig is in zijn stad. Mathies zei in de lokale krant van Keulen dat veiligheid van de feestvierders de hoogste prioriteit heeft voor de politie.

Medewerkers van het Ordnungsamt houden toezicht op het plein bij het treinstation in Keulen. De Duitse stad neemt maatregelingen na de onrust rond de jaarwisseling van 2015 en 2016. Beeld anp
Beeld anp

31 december 2016, 4:59

Dit was 2016 in lijstjes: wat u nog wist of misschien alweer vergeten bent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.