Teruglezen - 13 doden bij aanslag op Ramblas in Barcelona, 'terroristen gedood' in Cambrils

Een busje is donderdagmiddag op de Ramblas in het centrum van Barcelona op voetgangers ingereden. Volgens de Catalaanse politie zijn er dertien doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Twee personen zijn aangehouden in verband met de aanslag, de dader is nog voortvluchtig. Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe liveblog.

Toeristen worden begeleid door de politie over de afgezette Ramblas, donderdagnacht. Beeld anp
Toeristen worden begeleid door de politie over de afgezette Ramblas, donderdagnacht.Beeld anp

Volgens de politie droegen de vijf gedode terreurverdachten in Cambrils bomgordels en hadden ze met een auto over burgers heen gereden. Eerder werd al bekend dat tenminste zes burgers en een politieagent gewond waren geraakt in Cambrils.

De vijfde terreurverdachte, die donderdagnacht door de politie werd neergeschoten in Cambrils, is overleden aan zijn verwondingen, zo meldt de politie op Twitter. De andere vier waren al door de politie doodgeschoten.

De politie inspecteert een auto in Cambrils. Beeld epa
De politie inspecteert een auto in Cambrils.Beeld epa

De gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur in Catalonië even samengevat in chronologische volgorde:

- In de plaats Alcanar, helemaal in het zuiden van Catalonië, is donderdag in de vroege uurtjes een dode gevallen bij een explosie in een huis. Van de woning is weinig over. Aanvankelijk werd gedacht aan een ontplofte gasfles, maar de politie denkt nu dat de bewoners explosieven aan het maken waren en doet onderzoek.

- Een busje reed aan het einde van de middag in op de menigte op de Ramblas, een drukke toeristische locatie in Barcelona. Daarbij vielen tenminste dertien doden en meer dan honderd gewonden. De dader is nog voortvluchtig, maar volgens de politie waarschijnlijk niet gewapend. Er zijn twee personen opgepakt, maar geen van beide is volgens de politie de bestuurder van het busje.

- In de nacht van donderdag op vrijdag schoot de politie vier vermeende terroristen dood in de kustplaats Cambrils, zo'n 120 kilometer van Barcelona. Een vijfde terrorist werd ernstig verwond. Zes burgers en een agent raakten eveneens gewond. De situatie is volgens de politie inmiddels onder controle.

- Deze drie gebeurtenissen in Catalonië houden volgens de plaatselijke politie verband met elkaar.

De politie meldt dat de situatie in Cambrils 'onder controle' is, maar raadt bewoners nog wel aan voorzichtig te zijn. Er is een explosievenopruimingsteam in de kustplaats aanwezig om te bepalen of de doodgeschoten terroristen daadwerkelijk bomgordels dragen. Verder is nu bevestigd dat één agent gewond is geraakt in Cambrils.

De politie zegt nu te geloven dat de aanslag in Barcelona, de verijdelde aanslag in Cambrils en de explosie in Alcanar met elkaar te maken hebben.

Een woordvoerster van de Catalaanse politie heeft bevestigd dat agenten bij de operatie in Cambrils vier terroristen hebben doodgeschoten en een vijfde hebben verwond. De terroristen zouden bomgordels hebben gedragen. Spaanse media melden dat zij zouden hebben geprobeerd om met een busje in te rijden op toeristen en voetgangers. Het incident zou losstaan van de aanslag in Barcelona.

Verslaggever Mark Misérus is aanwezig op de Ramblas in Barcelona.

Bij de terreur-operatie in Cambrils, zo'n 100 kilometer ten zuidwesten van Barcelona, zijn volgens de politie 'terroristen' gedood. Hoeveel personen er zijn gedood is niet bekendgemaakt. Spaanse media spreken van vier of vijf gedode terroristen, maar die aantallen zijn dus niet bevestigd. Er zouden ook agenten gewond zijn geraakt. Wat het verband met de aanslag in Barcelona is, is niet duidelijk.

Langzaam wordt iets meer duidelijk over de nationaliteiten van de slachtoffers in Barcelona.
- De Belgische minister van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat een Belgische vrouw om het leven is gekomen.
- Drie Nederlanders zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gewond geraakt, maar buiten levensgevaar. Zij staan in contact met familieleden.
- Drie Grieken zijn volgens het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken gewondgeraakt.
- Onder de gewonden is verder tenminste één Australiër, aldus minister Julie Bishop van Buitenlandse Zaken.

Politie begeleidt klanten een winkel uit. Beeld AFP
Politie begeleidt klanten een winkel uit.Beeld AFP

De Caltalaanse politie heeft bekendgemaakt dat er een politie-operatie gaande is in het plaatsje Cambrils, ten zuiden van Barcelona. De inwoners wordt aangeraden binnen te blijven, voor hun eigen veiligheid. Het zou gaan om een 'mogelijke terreuraanval', maar wat er precies aan de hand is en of er een verband is met de aanslag op de Ramblas is niet bekendgemaakt.

De Catalaanse politie heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat de bewoners van het huis in Alcanar dat in de ochtend voor de aanslag werd verwoest door een explosie, vermoedelijk explosieven aan het maken waren. Bij de explosie viel een dode. Eerder had de politie al bekendgemaakt een verband tussen deze explosie en de aanslag in Barcelona te onderzoeken.

null Beeld epa
Beeld epa

Persbureau Reuters sprak met de Nederlandse toerist Tamara Jurgen, die enkele uren voor de aanslag in Barcelona was aangekomen en zich op dat moment in een kledingwinkel bevond. 'We zaten beneden op het moment dat het gebeurde, en iedereen schreeuwde en rende. We moesten het dak op rennen en onze tassen over een muur gooien. We stonden allemaal samen bij deze muur en waren bang dat we zouden moeten springen.'

De Ramblas, de drukke straat waar de aanslag aan het eind van de middag plaatsvond, is deels weer open voor publiek. Agenten vergezellen gasten naar hotels in het gebied rondom de plek van de aanslag, zo meldt de krant El País.

Rajoy noemde de aanval met het busje tijdens een toespraak tegenover het Spaanse volk 'een jihadistische aanval die een wereldwijd antwoord moet krijgen.' Hij sprak van 'een pijn die veel andere Europese landen al hebben moeten voelen.'

'We hebben een enorme klap gekregen. Terreurbestrijding is een wereldwijd probleem en heeft de hoogste prioriteit. We zijn bij dit gevecht allemaal bondgenoten. We zijn een volk van eendracht en democratie. We hebben in Spanje in het verleden al veel strijd geleverd tegen terrorisme, en we hebben altijd gewonnen. Laten we niet vergeten dat wij Spanjaarden ook veroveraars zijn.'

Mariano Rajoy Beeld reuters
Mariano RajoyBeeld reuters

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en hun nabestaanden. Hij kondigde voor komende zondag, 20 augustus, een dag van nationale rouw af.

De Spaanse politie onderzoekt een explosie die vanochtend plaatsvond in Alcanar in verband met de aanslag in Barcelona. Bij deze explosie viel een dode. Wat het mogelijke verband met de aanslag zou zijn, is onduidelijk.

De twee gearresteerden zijn niet de bestuurder van het busje waar de aanslag mee gepleegd is, bevestigt de Catalaanse politie. De dader is nog voortvluchtig.

De Catalaanse politie bevestigt dat een verdachte is doodgeschoten door de politie. De bestuurder reed bij een controlepost in op twee agenten, die lichtgewond raakten. Het is nog niet bekend of dit in direct verband staat met de aanslag.

De Catalaanse politie bevestigt op Twitter dat er dertien doden en meer dan honderd gewonden zijn.

De Belgische vicepremier Didier Reynders bevestigt op Twitter dat er onder de dodelijke slachtoffers van de aanslag een Belg is.

Op Twitter en bij diverse media ging een foto rond van de man op wiens naam het busje was gehuurd. De Catalaanse krant La Vanguardia meldt echter op gezag van de burgemeester van Ripoll dat een man met dezelfde naam zich daar bij de politie heeft gemeld. Zijn paspoort zou gestolen zijn, en hij was dus ook niet in Barcelona op het moment van de aanslag.

De president van de regio Catalonië, Carles Puigdemont, meldt dat zo'n tachtig mensen gewond zijn geraakt door de aanslag in Barcelona. Vijftien van hen zijn ernstig gewond, aldus Puigdemont. Over het dodental zei Puigdemont dat het 'ongeveer twaalf' mensen betreft. De regionale regering had eerder bevestigd dat dertien doden zijn gevallen.

Islamitische Staat claimt verantwoordelijkheid voor aanslag Barcelona, meldt persbureau Reuters. Maar wanneer is iets eigenlijk een IS-aanslag? Je kunt vier soorten IS-aanslagen onderscheiden. In deze video gaan we hier verder op in.

De Catalaanse politie meldt dat een bestuurder op twee agenten is ingereden bij een controlepost. De agenten zijn licht gewond. Ook twitteren ze dat de explosievenopruimingsdienst ter plaatse is. Het is nog onduidelijk of dit gerelateerd is aan de aanslag.

Er zijn drie Nederlanders gewond geraakt bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Geen van de gewonden is in levensgevaar. Over hun identiteit en de aard van hun verwondingen is nog niets bekendgemaakt.

De Catalaanse politie heeft een tweede verdachte van de aanslag in Barcelona gearresteerd, dat zegt het hoofd van de Catalaanse regering.
Eerder op de avond werd een eerste verdachte gearresteerd.

Volgens de Spaanse krant El Pais heeft de politie bevestigd dat er kortgeleden een vuurgevecht heeft plaatsgevonden bij een controlepost. Of de tweede gearresteerde verdachte hierbij betrokken was is nog niet duidelijk.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Catalaanse politie is bezig met een grootschalige evacuatie op de Ramblas vanwege een achtervolging op een verdachte van de aanslag.

Er zijn dertien doden gevallen bij de aanslag op de Ramblas. Dat heeft de Catalaanse minister Joaquim Forn bekendgemaakt op Twitter. Ook zijn er minimaal vijftig gewonden gevallen.

Hulpdiensten zijn uitgerukt om de gewonde voetgangers te verzorgen. Beeld AFP
Hulpdiensten zijn uitgerukt om de gewonde voetgangers te verzorgen.Beeld AFP

De Catalaanse politie heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona. 'Volg aanwijzingen van agenten en blijf kalm', roept de politie het publiek op via Twitter. De omgeving van de Ramblas, waar de aanslag werd gepleegd, is ontruimd.

Eerder gingen geruchten rond dat de dader van de aanslag zich zou ophouden in een bar in het centrum van Barcelona, die berichten worden door de Catalaanse politie ontkracht.

Beeld van de arrestatie van een verdachte. Beeld
Beeld van de arrestatie van een verdachte.Beeld
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Mark Rutte betuigt op Facebook zijn medeleven aan de slachtoffers van de aanslag. 'Afschuwelijke beelden vanaf de Ramblas in Barcelona na een laffe aanslag tegen onschuldige mensen. Een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen', schrijft de minister-president. 'Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en gewonden. We volgen de zaak op de voet. En Nederland staat klaar als hulp nodig is.'

Volgens lokale autoriteiten heeft de politie een tweede busje gevonden dat verband zou hebben met de aanslag. De bus is in de Catalaanse gemeente Vic aangetroffen, op zo'n 65 kilometer van Barcelona.

De politie van Barcelona heeft een foto van de huurder van de witte bus verspreid. Ze zijn op zoek naar een man van 1.70 meter met een wit overhemd.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof volgt de situatie in Barcelona 'nauwgezet'. Dat liet hij weten op Twitter.

Schoof wijst er op dat het ministerie van Buitenlandse Zaken momenteel probeert te achterhalen of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn en dat het ministerie het noodnummer +31 247247247 heeft geopend.

De Catalaanse politie heeft zojuist in een persconferentie bevestigd dat er zeker één dode is gevallen. Er zijn 32 gewonden, waarvan er tien ernstig aan toe zijn.

Sky News sprak met de mensenrechtenadvocaat Aymar Anwar. Hij was op de Ramblas. ‘Ineens hoorde ik het geluid van een crash. En de hele straat begon te rennen en schreeuwen. Naast me schreeuwde een vrouw om haar kinderen.’

‘Letterlijk binnen 30 seconden waren er politiewagens, ambulances en agenten met geweren aanwezig. We werden teruggedrongen. Iedereen is in de paniekmodus.’

Voetgangers verlaten een door de politie afgesloten gebied. Beeld afp
Voetgangers verlaten een door de politie afgesloten gebied.Beeld afp

Het dodental van de aanslag in Barcelona is volgens de twee grootste kranten van Spanje, El Pais en El Mundo, opgelopen tot dertien. In officiële berichtgeving houdt de politie het nu nog op één dode en 32 gewonden. Ook radiostation Cadena SER, de grootste radiozender van Spanje, spreekt over dertien doden.

De minister-president van de regionale regering van Catalonië, Carles Puigdemont, heeft een crisisvergadering van het parlement bijeengeroepen om 19 uur. Om 19.15 uur vindt een persconferentie plaats.

De Nederlandse Amber de Bruin deed haar verhaal bij de NOS. ‘Ik stak over van de ene kant naar de andere kant van de Ramblas. Op het middenstuk, waar de verkopers staan, hoorde ik ineens achter me een enorme knal.’

Ze beschrijft hoe iedereen begon te gillen en te rennen. ‘Toen ik me omdraaide zag ik iets op me afkomen. Mijn man sleurde me mee bij mijn arm. Op het moment dat hij me meesleurde vloog er een lijf langs me. Door de lucht.’

‘We zijn met een grote groep een gebouw in gevlucht. Daar zijn we door de eigenaar van het naastgelegen restaurant weer uitgehaald. Hij deelde water uit. Iedereen wordt nu wat kalmer. Wie zien nu vooral veel ambulances en veel politiemannen met geweren.’

Hulpdiensten helpen gewonden na de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Beeld AP
Hulpdiensten helpen gewonden na de aanslag op de Ramblas in Barcelona.Beeld AP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie in Barcelona nauwlettend in de gaten. Er wordt uitgezocht of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Nederlanders in Barcelona kunnen contact opnemen met de ambassade.

De voortvluchtige verdachte houdt zich volgens de Catalaanse politie op in een bar. Hij is nadat hij op de voetgangers op de Ramblas is ingereden, te voet gevlucht.

De Catalaanse politie verzoekt om geen expliciete foto's en filmpjes van politie en slachtoffers te delen. Hiermee wil de politie voorkomen dat via sociale media uitlekt waar politieagenten zich bevinden en waar politieacties aan de gang zijn.

Bezoekers moeten het gebied verlaten, er wegblijven en de hulpdiensten niet in de weg lopen. Mensen kunnen op Twitter via de hashtag #RedesSociales familie en vrienden laten weten dat ze veilig zijn, twittert de politie.

Bij de VRT vertelt de Vlaamse Melanie de Wilde hoe ineens alle rolluiken naar beneden gingen in de H&M. ‘Alle medewerkers van de H&M gingen rond om iedereen gerust te stellen. Mensen moesten op dezelfde verdieping blijven. Want iedereen wilde naar beneden gaan.’

Joanne Stern van CBSNews was ook op de Ramblas. ‘Ik zag het niet gebeuren. Ik had net de straat overgestoken om een wandeltour te doen met mijn dochter en een nichtje. Niet lang daarna begonnen mensen te rennen en te schreeuwen. Ze zeiden dat de politie iedereen had gezegd om weg te gaan van de Ramblas en zich te verstoppen.
Stern wist niet wat er aan de hand was. ‘En dat was eng. Niet veel later kwam er een tweede golf van mensen die riepen: ‘Verstoppen, verstop je, verstop je!’

‘Toen zijn we winkels ingedoken. De deuren gingen op slot. Nog steeds wist niemand waarom. Uiteindelijk kwamen we eruit. Onze gids was erg behulpzaam. We waren nog steeds maar zo’n 50 meter van de Ramblas. Hij nam ons dieper de wijk in. Daar waar geen auto’s mogen komen. Toen kwam er nog een keer een groep mensen aanrennen, nu van de andere kant. Zij riepen dat ze geweerschoten hadden gehoord. Toen hebben we ons verscholen in een steegje, luisterend naar sirenes en helicopters.’

Hulpdiensten verzorgen gewonden op de Ramblas. Beeld epa
Hulpdiensten verzorgen gewonden op de Ramblas.Beeld epa

De Catalaanse politie zegt in een verklaring op zoek te zijn naar de bestuurder van de witte bus. De bestuurder is volgens de politie opzettelijk op de voetgangers op de Ramblas ingereden.

In de Britse krant The Independent vertelt Daniela Goicoechea, die samen met drie kinderen van één, twee en vijf jaar oud over de Ramblas liep, hoe er plotseling paniek uitbrak. ‘Mensen begonnen ineens te rennen, maar we wisten niet wat er aan de hand was. Toen begon de politie achter mensen aan te rennen. We wisten niet waar we heen moesten. We hebben met ons met drie baby's verscholen in een café in de buurt.'

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

De politie bevestigt dat het om een terroristische aanslag gaat, dat meldt persbureau AFP.

Een getuige vertelt bij de BBC hoe al binnen enkele seconden overal politie aanwezig was. ‘Ik hoorde het geluid van een crash. Veel geschreeuw. Iedereen begon te rennen, ik dus ook. Mensen vluchtten winkels in. En eigenlijk direct al was er overal politie. Binnen enkele seconden.’

‘Toen ik hier gisteren aankwam viel het me al op hoeveel politie er aanwezig was. Ook ambulances en brandweerwagens waren snel aanwezig.Een winkelbediende die ik sprak zei iets over een busje dat de menigte inreed. Hij had het over busje edat de menigte inreed. Zeker vijf, zes mensen waren zwaargewond.’

‘Toen kwamen politieagenten met machinegeweren de straat op, die iedereen wegstuurde.’

De Spaanse premier Rajoy zegt in een reactie dat hij contact heeft met alle betrokken autoriteiten. Het verzorgen van de gewonden noemt hij de eerste prioriteit.

De autoriteiten vragen mensen niet naar de plek van het incident te komen, zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen.

Volgens de politie is de witte bus een stoep opgereden waarbij hij meerdere voetgangers heeft geraakt.

Voetgangers liggen op de grond vlak nadat een wit busje een stoep op is gereden. Beeld Twitter
Voetgangers liggen op de grond vlak nadat een wit busje een stoep op is gereden.Beeld Twitter

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden