Terugkeerles voor jonge asielzoekers

Minderjarige asielzoekers in de regio Winschoten (Groningen) krijgen voortaan geen integratie-onderwijs meer, maar een opleiding die hen moet voorbereiden op terugkeer naar het land van herkomst....

Het Dollard College is een van de zeven Groningse scholen die in juni een brandbrief stuurden aan de Tweede Kamer met de boodschap dat het integratieonderwijs aan jonge asielzoekers hopeloos faalt. De intensieve lessen Nederlands en maatschappijleer zijn nauwelijks aan de kinderen besteed. Zij spijbelen veelvuldig, blijken niet gemotiveerd en worden heen en weer gesleept tussen asielzoekerscentra, waardoor zij vaak van school wisselen.

Bovendien worden zij na verloop van tijd vrijwel altijd teruggestuurd naar het land van herkomst. De schooldirecteuren stellen dat het geven van integratieonderwijs onder deze omstandigheden ondoenlijk is en vragen zich bovendien af of het wel zinvol is.

Het Dollard College is een van de eerste scholen die het roer omgooien. Een groep van 25 kinderen uit drie regionale asielzoekerscentra begint dit najaar met een experimentele terugkeeropleiding. 'Dus geen uitgebreide lessen Nederlands en maatschappijleer meer voor deze jongeren', zegt directeur B. Zweers.

'Daarvoor in de plaats willen we Engels geven, lessen administratief boekhouden en techniek. Vaardigheden die kinderen de kans geven om in hun eigen land misschien een eenmansbedrijfje te beginnen. Zo geven we die kinderen meer kansen dan met al die lessen Nederlands.'

Het is Zweers er vanaf nu om te doen 'elke gedachte aan integratie te vermijden', zodat decepties worden voorkomen. Het terugkeeronderwijs wordt daarom ook niet gegeven op school, maar in het asielzoekerscentrum. Zweers hoopt op die manier het spijbelen tegen te gaan. 'In het centrum zelf hebben we er waarschijnlijk meer grip op.'

Tweede-Kamerleden van de twee grootste regeringspartijen PvdA en VVD hebben begripvol gereageerd op het initiatief. Zij zien het als een letterlijke vertaling van het nieuwe beleid van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie. Ook Kalsbeek is van mening dat de overgrote meerderheid van de jongeren - vorig jaar kwamen er 6700 naar Nederland - geen recht heeft op de vluchtelingenstatus en daarom direct op terugkeer moet worden voorbereid. Zodra zij 18 zijn, dienen de jonge asielzoekers in principe het land te verlaten.

VVD-Kamerlid H. Kamp waarschuwt wel dat ook met het nieuwe onderwijs teleurstellingen niet te voorkomen zijn. 'Je kunt de opleiding wel aanpassen, maar daarmee houd je de integratie niet tegen. Die kinderen lopen hier op straat rond, krijgen vriendjes, gaan hier uit en krijgen dan op hun 18de verjaardag te horen: nu moet je weg. Het is een illusie om te denken dat ze daaraan zullen meewerken. Ze gaan er alles aan doen om illegaal hier te blijven.' Kamp pleit daarom voor nog snellere uitzetting, zo snel mogelijk na binnenkomst. Hij krijgt daarvoor onvoldoende steun in de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden