Terugkeer van familie Von Trapp en wetenschapsfraude op de UvA

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: pro-Rusissche rebellen lanceren een offensief tegen Oekraïnse troepen, sociaal-psycholoog Jens Förster heeft met meerdere wetenschappelijke publicaties gefraudeerd en de familie Von Trapp is terug.

Opnamen voor The Trapp Family - A Life of Music in het Salzburger Mirabellpark. Beeld J. Betke
Opnamen voor The Trapp Family - A Life of Music in het Salzburger Mirabellpark.Beeld J. Betke

De pro-Russische rebellen hebben woensdag een offensief gelanceerd tegen Oekraïense troepen ten westen van het rebellenbolwerk Donetsk. Het is de eerste grootscheepse aanval sinds de rebellen eind februari de strategische gelegen stad Debaltseve innamen.

Sociaal-psycholoog Jens Förster heeft tussen 2007 en 2014 in meerdere wetenschappelijke publicaties gefraudeerd, blijkt uit onderzoek van statistische experts van de Universiteit van Amsterdam. Förster was tot vorig jaar als hoogleraar aan de universiteit verbonden. In 2014 werd ook al data-manipulatie geconstateerd in een publicatie van zijn hand door het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI).

De leiding van de NS komt steeds meer onder vuur te liggen nu nieuwe details naar buiten komen over vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Pro-Russische rebellen maken tijdens een training een explosief onschadelijk. Beeld EPA
Pro-Russische rebellen maken tijdens een training een explosief onschadelijk.Beeld EPA
Timo Huges, president-directeur van de NS. Beeld ANP
Timo Huges, president-directeur van de NS.Beeld ANP

Het pgb-debacle heeft het imago van Martin van Rijn schade toegebracht, schrijft Raoul du Pré in het Commentaar, maar voor zijn vertrek is het te vroeg.

De Von Trapp-familie uit The Sound Of Music keert terug op het witte doek. Let wel: The Trapp Family - A Life Of Music. is geen vervolg op de kaskraker uit 1965. De film gaat over de oudste dochter van de familie Von Trapp, bij het grote publiek bekend als Liesl, maar haar echte naam is Agathe. (+)

Het lijkt het einde van een tijdperk: het verlies van Rafael Nadal op Roland Garros. Eens moest de keizer van het gravel van zijn voetstuk vallen, al waande Nadal zich veilig in zijn ondoordringbare burcht op Roland Garros. (+)

Melissa McCarthy is ouder en dikker dan de gedroomde Hollywoodster. Toch is ze een van de actrices wiens naam alleen al mensen naar de bioscoop trekt. Wat is haar geheim? (+)

Melissa McCarthy. Beeld © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved
Melissa McCarthy.Beeld © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved
Beeld uit Holland - Natuur in de Delta. Beeld Holland - Natuur in de Delta
Beeld uit Holland - Natuur in de Delta.Beeld Holland - Natuur in de Delta

In september gaat Holland - Natuur in de Delta in première. De film is een vervolg op de natuurdocumentaire De nieuwe wildernis. V sprak met de makers. (+)

Berend Jan Bockting geeft drie sterren aan de spionage-komedie Spy. 'McCarthy's personage is een komisch lichtpuntje in een film die op het eerste gezicht een tamelijk flauwe, dertien in een dozijn-Bondparodie lijkt.'

Sylvia Witteman beschrijft, naar aanleiding van het verhaal van Sheila Sitalsing in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag, de manier waarop zij werd opgevoed. 'Mijn moeder, wanhopig in de strijd met drie pubers, kocht een boek van de in de jaren zeventig populaire opvoedgoeroe Thomas Gordon. Luisteren naar kinderen heette het, al hoopte mijn moeder natuurlijk juist dat wij naar háár zouden luisteren.' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Melissa McCarthy in Spy. Beeld .
Melissa McCarthy in Spy.Beeld .
Still uit Holland - Natuur in de Delta. Beeld Holland - Natuur in de Delta
Still uit Holland - Natuur in de Delta.Beeld Holland - Natuur in de Delta
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden