NieuwsRepatriëring Marokko

Terughalen van Nederlanders uit Marokko maakt vorderingen: maandag opnieuw een vlucht

Maandagnacht zal er opnieuw een repatriëringsvlucht uit Casablanca, Marokko landen op Schiphol. Vrijdag kwamen al meer dan driehonderd Nederlanders weer thuis. Er lijkt enig schot in de zaak te zitten.

Passagiers van de eerste repatriëringsvlucht uit Marokko op Schiphol. Beeld ANP
Passagiers van de eerste repatriëringsvlucht uit Marokko op Schiphol.Beeld ANP

Na weken van impasse is het aantal gestrande Nederlanders in Marokko nu in iets meer dan twee weken teruggebracht van grofweg 3.000 naar 1.700. Waar bij de eerste drie vluchten reisorganisatie TUI steeds ongeveer driehonderd Nederlanders meenam, wordt de vlucht maandagnacht voor het eerst uitgevoerd door KLM. Dat zet een groter vliegtuig in, waardoor er zo’n vierhonderd Nederlanders meekunnen.

Zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken de vlucht van maandag wil ontkennen noch bevestigen, zo wil het ook niet veel kwijt over het op gang komen van de vluchten in het algemeen. Duidelijk is gekozen voor een totale stilte over het proces, om dat zo niet te verstoren. Te veel borstklopperij zou voor nieuwe ergernissen bij de Marokkaanse overheid kunnen zorgen. De relatie tussen beide landen is al tijden niet goed.

Wat kan helpen is dat het ministerie en de Nederlandse ambassade aldaar steeds meer ervaring krijgen met de mega-operatie die een repatriëringsvlucht is. Zodra Nederland toestemming krijgt voor een vlucht, moeten alle passagiers zo snel mogelijk worden geïnformeerd en worden voorbereid op de vlucht. Over het algemeen gebeurt dat zo’n drie dagen voor vertrek.

Noodtoestand

De Nederlanders ontvangen ook een brief, die afgedrukt moet worden, waarop staat dat zij toestemming hebben om door Marokko te reizen. In het land geldt namelijk nog steeds de noodtoestand en reizen is eigenlijk verboden.

Marokko houdt maar twee luchthavens in bedrijf: die in Casablanca en Marrakesh. Vanwege de ligging en bereikbaarheid wordt steeds voor Casablanca gekozen als vertrekpunt. Op de dag van de vlucht vertrekken ’s ochtends uit elf steden bussen naar de luchthaven, die zijn geregeld door de Nederlandse overheid.

In de haastige operatie die zo’n repatriëring is, gaat er nog genoeg fout. Zo ontvangen Nederlanders de eerder genoemde ‘toestemmingsbrief’ niet altijd, of staat de verkeerde naam erop. Ook de registratie van gegevens van de Nederlanders lijkt niet altijd goed te gaan: gestrande Nederlanders worden meermaals gebeld om bijvoorbeeld de verloopdatum van hun paspoort door te geven.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat weten dat uiteindelijk het doel is alle Nederlanders in Marokko terug te halen, maar dat de prioriteit nu nog ligt bij ‘urgente gevallen’. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die in Nederland medische zorg nodig hebben, van hun kinderen verwijderd zijn of dreigen hun baan kwijt te raken.

Nederland dient per urgent geval aan Marokko toestemming te vragen voor repatriëring. Het is niet duidelijk of na vannacht alle urgente gevallen terug zijn, maar er komt ongetwijfeld een moment dat dit wel zo is. Het is nog onduidelijk of Nederland dan ook toestemming krijgt om de overige reizigers terug te halen.

En hoe zit het met die andere Nederlanders in het buitenland?

Waar het terughalen van Nederlanders uit Marokko op gang komt, is de repatriëring van andere Nederlanders steeds moeilijker. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken gaat het om enkele duizenden mensen, verspreid in kleine groepjes over een groot aantal landen. Vanwege die kleine aantallen per gebied wordt het steeds lastiger om vluchten in te zetten; veelal gaat het om enkele tientallen mensen per land.

Hoewel ‘sweeper flights’, vluchten die meerdere tussenstops maken, uitkomst kunnen bieden, wordt er vooral gekeken naar meer Europese samenwerking. Omdat commerciële vluchten binnen Europa weer langzaamaan toenemen, wordt het makkelijker om thuis te komen zodra iemand in Europa is. Zo vlogen er op een Nederlandse vlucht uit Gambia en Kaapverdië dit weekend naast honderd Nederlanders ook tachtig andere Europeanen mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden