Terugblik op moord Van Gogh na afronden strafzaken

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt ermee akkoord te gaan dat het kabinet pas terugblikt op de gang van zaken voorafgaand aan de moord op cineast Theo van Gogh als alle strafzaken zijn afgerond.

De PvdA, de grootste oppositiepartij, riep de regering dinsdagavond nog wel op direct met zo'n evaluatie te komen. Het ziet er echter naar uit dat die motie volgende week bij de stemming onvoldoende steun krijgt.

Een meerderheid van in elk geval CDA, VVD en D66 is tevreden met de toezegging van het kabinet dat er een evaluatie volgt zodra het proces tegen de leden van de Hofstadgroep definitief is afgerond. Zeven strafzaken lopen nog, omdat daarin hoger beroep is ingesteld.

Afgerond

Van Gogh werd op 2 november 2004 op straat in Amsterdam vermoord. Volgens PvdA-Kamerlid Bert Koenders zijn de strafzaken tegen de moordenaar, Mohammed B., afgerond en is vast komen te staan welke centrale rol B. heeft gespeeld.

Koenders wil dat de evaluatie daarom zo snel mogelijk komt. Ook de rol van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet volgens het Kamerlid kritisch worden bekeken, omdat de dienst B. niet in het vizier had.

Dat Mohammed B. de moord heeft gepleegd en dat hij daarbij niet door anderen is geholpen, is volgens minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) nu niet relevant. Het gaat erom of de Hofstadgroep een criminele organisatie met terroristisch oogmerk is, welke positie Mohammed B. daarbinnen had en of de AIVD destijds terecht prioriteit heeft gegeven aan andere leden van de groep, aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden