Terugbetalen toeslag

Eveline Herfkens heeft ten onrechte huurtoeslag ontvangen maar hoeft dat voorlopig niet terug te betalen (Binnenland, 25 februari). Het zou onduidelijk zijn of ze wel om dat geld had gevraagd....

Joost van `t Hooft en Amersfoort

Ik maak deel uit van een commissie van beroep die bezwaren behandelt van mensen in het kader van de sociale zekerheid. Die bezwaren richten zich regelmatig tegen terugvordering van uitkeringsgelden door de uitkeringsinstantie, bijvoorbeeld UWV. Daarop is de wet Boeten en Maatregelen van toepassing. Die wet gaat nadrukkelijk uit van de gedachte dat niemand méér behoort te krijgen dan waarop hij recht heeft. Dat betekent dat de regel is dat er moet worden terugbetaald. Die regel geldt ook als er door een fout van de uitkeringsinstantie ten onrechte een uitkering is verstrekt. Het doet er dan niet toe dat de fout niet door betrokkene is veroorzaakt. Het doet er ook niet toe dat betrokkene de fout niet kon herkennen.

Dat Eveline Herfkens de toeslag misschien niet heeft aangevraagd, is al weinig geloofwaardig, maar snijdt ook geen hout. Reken er immers maar niet op dat een ongevraagde WIA-uitkering mag worden behouden; die moet echt wel worden terugbetaald. In de sociale zekerheid leidt dit regelmatig tot schrijnende situaties, want we hebben het vaak over zeer lage inkomens. Dat uitgerekend iemand met een zeer aanzienlijk inkomen niet aan zo`n strakke terugbetalingsverplichting behoeft te voldoen, maakt dat wel extra wrang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden