Terug van vakantie

Nederland is onderhand helemaal thuis van vakantie en degenen die een baan hadden, weten al of ze die nog hebben....

Koploper in de categorie calorie-arm is Nieuwe Revu dat onze jongens in Irak op de omslag laat zeggen: 'Wij zijn geen watjes.' De foto bevestigt dat niet. Geen watje, ook visueel niet, is Ruud Gullit, bondscoach van het Nederlands jeugdelftal: 'De verliezer moet uitgelachen worden, afgezeken.' Wat voor 'stom vakantiebaantje' had Wouter Bos ooit? Pannenkoekenbakker. En Daphne Deckers, Ronald Giphart en Rob Muntz? Zelf maar lezen.

Net zo gevarieerd, maar al steviger is de kost die Vrij Nederland serveert. Nederland is geslachtziek. Dat wil zeggen: wij schijnen massaal te speuren naar onze eigen familiegeschiedenis. Waar komt die queeste vandaan? Om te weten te komen waar we vandaan komen. Die behoefte is immens groot, verzekert directeur Maarten van Boven van het Nationaal Archief. Hoe erg is het?

'Typ je naam maar eens in op Google. Grote kans dat iemand je stamboom al op internet heeft gezet.' Dat is schrikken.

Eigentijdser is de vraag hoe slecht de economie ervoor staat. Voorzitter Reina Huisman van de Aalsmeerse damesbeleggingsclub De Bodemloze Put zegt: 'Ik heb de indruk dat de koersen echt aantrekken.' De buurtwinkelier meent: 'Sinds de euro is alles duurder geworden en loopt de handel terug. Van mij mag Zalm de geschiedenis is als de miskleun van de eeuw.' Wat denkt Vrij Nederland er zelf van? 'Recessies komen, maar gaan altijd ook weer voorbij.'

Het (enige) roddelverhaal van de weekbladen staat in HP/De Tijd: Mabel (Wisse Smit) en de mafia. Vol feitjes die al bekend zijn, vol suggestie en, als de citaten er enigszins toe doen, vol anonieme bronnen, bij wie Mabel bekend staat als 'golddigger' en 'dat kreng van Klaas(Bruinsma)'. HP/De Tijd kijkt alvast vooruit naar dit weekeinde wanneer de Kamerfractie, de leden van Provinciale Staten en de restanten van het LPF-hoofdbestuur in Utrecht bijeenkomen om nog wat oneffenheden weg te strijken, maar volgens het weekblad om 'het begin van het einde' in te luiden.

HP/De Tijd gaat alvast na hoe het zo kon misgaan in een partij waarvan de charismatische leider met een hoogst persoonlijk, niet erg helder hobby-programma te vroeg het leven verloor, want vermoord, waarna alle volgelingen om de macht gingen knokken met, als vaker vertoond, niemand als winnaar. Het begin van het einde van de LPF, kan men rustig zeggen, was al ingezet vlak na 6 mei 2002.

Volgende week worden premier Balkenende en minister De Hoop Scheffer ontvangen door president Bush. Voor voornoemd weekblad reden voor een pleidooi van Nederland als de 51ste staat van de Verenigde Staten. Is Nederland niet allang het braafste jongetje in Amerika's klasje? Elsevier benadert de oversteek van het Haagse tweetal zakelijker. Laatste zin: 'Na een goed uur staat Balkenende weer buiten.' Elsevier pakt verder uit met het omslagartikel Seks op het werk. Teneur: deze activiteit kan de productiviteit verhogen, maar het beste is toch: niet aan beginnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden