Terug uit Irak

De wat pompeuze titel verwijst naar het bijbelverhaal van de kleine David, die door koning Saul naar de Vallei van Elah wordt gestuurd om de strijd aan te gaan met de reus Goliath.


Na het luid bejubelde multicultidrama Crash (2004) nam schrijver-regisseur Paul Haggis de tijd voor zijn volgende project. Hij koos voor een oorlogsdrama, meer in het bijzonder een na-de-terugkeer-uit-de-oorlog drama. In the Valley of Elah, zoals hij zijn film doopte, werd een opvallende flop, ondanks de Oscar-nominatie voor hoofdrolspeler Tommie Lee Jones. Haggis bleek zijn tijd vooruit. Het wel succesvolle Brothers (een remake van het Deense Brodre) en The Hurt Locker (de onverwachte en grote Oscarwinnaar van 2010) moesten nog gemaakt worden. In the Valley of Elah is zo'n film geworden die in de loop der jaren zijn waarde zal bewijzen. Want het sobere drama is een beetje looiig, maar mooi uitgevoerd.


Jones speelt op grootse wijze de oud-militair Hank Deerfield, die op een ochtend wakker wordt gebeld met de vraag of hij weet waar zijn zoon, ook militair, is. Die blijkt, zonder dat zijn vader het weet, al een tijdje terug te zijn uit Irak en is na een verlof niet teruggekeerd in zijn kazerne. Vader reist terstond af om de verdwijning zelf te onderzoeken. Het grote drama dat hij zal blootleggen heeft alles te maken met de trauma's die de strijd in Irak heeft opgeleverd.


In the Valley of Elah (Paul Haggis, 2007)


BBC 2, 23.45-01.25 uur.


Liever verliefd

(Pim van Hoeve, 2003) Film die tot stand kwam toen Jean van de Velde intendant van het Nederlands Filmfonds was en zich sterk maakte voor remakes. 'Jonge regisseurs zijn vaak alleen maar bezig met het herschrijven van hun script. Zo kom je er nooit achter wat ze als filmmaker in hun mars hebben. Dus geef ze een script dat zijn waarde heeft bewezen, en laat hen daarmee hun gang gaan.' Dertiger Pim van Hoeve mocht aan de gang met het script van een Duitse romantische komedie. Zonder pretenties en met enthousiaste acteurs maakte hij een frisse Nederlandse versie, gedragen door actrice Miryanna van Reeden als een in de steek gelaten dertiger die zich voorneemt nooit meer verliefd te worden en in weerwil daarvan al snel valt voor nota bene twee mannen.


Nederland 3, 20.50-22.30 uur.


Hard Candy

(David Slade, 2005) Grimmige film met actrice Ellen Page (Juno) als de 14-jarige Hayley, die als Thonggirl al een paar weken chat met de 32-jarige fotograaf Jeff (Patrick Wilson). Ze stuurt min of meer zelf aan op een ontmoeting met de man en gaat direct met hem mee naar huis. Daar gebeurt vervolgens veel, en veel gruwelijks, maar niets dat voor de hand ligt in een Amerikaanse film. De actrice, die tijdens de opnamen ouder dan 14 was, maar toch ook weer niet ouder dan 17 of 18, slaagt erin haar personage een angstaanjagende verbetenheid mee te geven. Die weliswaar identificatie in de weg staat, maar wel indruk maakt.


Canvas, 23.00-00.45 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden