Terug naar jetset voor Noorderlicht

Ga terug en verdiep je. Dat is de opdracht die zeven fotografen meekrijgen van Noorderlicht, podium voor verhalende fotografie in Groningen. Gisteren maakte Noorderlicht bekend wie in het kader van de wedstrijd Het Vervolg een eerder gemaakt project mag voortzetten dat gebaat zou zijn bij een uitdieping, verbreding of een follow-up.

GRONINGEN - De voorstellen van Ad van Denderen, Pieter ten Hoopen, Christian Kryl, Kadir van Lohuizen, Andrea Stultiens, Lidwien van de Ven en Xiaoxiao Xu werden door een jury uit honderd ingezonden plannen gekozen. Zij krijgen ieder 8.000 euro. Het resultaat, twintig oude en twintig nieuwe werken per project, wordt getoond tijdens de komende editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie in september.


Christian Kryl (33, geboren in Bielefeld, Duitsland) studeerde in 2009 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met het project Top of the World. Hij reisde ervoor naar het Zwitserse skiparadijs St. Moritz, waar hij de internationale jetset, met bontjassen en dure auto's, op een geestige en nietsontziende manier in beeld bracht. Voor Het Vervolg wil Kryl naar Monaco en Saint-Tropez om te zoeken naar die factoren die het exclusieve imago van deze plekken symboliseren en in stand houden.


Kryl is blij met de financiële ondersteuning van Noorderlicht. Die geeft hem de kans om een paar keer terug te keren naar dezelfde locatie en zijn onderwerp uit te diepen. De exorbitant rijke mensen die hij graag observeert, laten zich niet makkelijk vangen. 'Het duurt jaren voordat je met je camera dure hotels binnenkomt.'


In Monaco wil Kryl zich richten op de extreme politiedichtheid, die hem het fotograferen bijna onmogelijk maakt. Juist dat element zegt iets over de stad en zijn bewoners, vindt hij, en juist dat wil hij vastleggen. Het resultaat voor Noorderlicht - de oude foto's uit St. Moritz, de nieuwe uit Monaco en Saint-Tropez - zal nog meer kunnen vertellen over de sociale groep waar hij al jaren onderzoek naar doet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.