Terug naar je socialistische roots, Bos

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 19 februari.

Wouter Bos.Beeld anp

Brief van de dag: Terug naar je socialistische roots svp

Wouter Bos maakt zich in zijn column (O&D, 18 februari) nogal druk over het door Geert Wilders gebruikte woord 'revolte'. Mooi hoor, interessant lesje Nederlandse taal.

Maar is het voor hem, architect van dit kabinet, en zijn partij geen tijd weer eens serieus na te denken hoe het verder moet met de PvdA?

Ik (70 jaar) heb vrijwel altijd PvdA gestemd. De laatste jaren niet meer. Omdat ik het zowel materieel als immaterieel wel aardig goed heb, stem ik inmiddels SP of GroenLinks. Vooral van mensen die het slecht hebben, zien dat hun wereld steeds meer verandert en hun onzekerheid toeneemt, snap ik dat ze PVV stemmen.

Daarover zou de PvdA en zijn voormannen/vrouwen zich druk moeten maken. Terug naar je socialistische roots stel ik voor!

Marga Folkers, Groningen

Levenseindekliniek

Met verbazing en ergenis volg ik de discussies die zijn ontstaan naar aanleiding van de documentaire over de Levenseindekliniek (O&D, 18 februari). Wat ik erg bijzonder vind is dat blijkbaar iedereen de casussen kan beoordelen zonder de eigenlijke feiten (de medische dossiers en het dossier van de Levenseindekliniek) te kennen, terwijl toch duidelijk is dat men slechts een klein stukje van het doorlopen traject heeft gezien in de documentaire.

Dat zelfs deskundigen bij resp. 'Napraten over de Levenseindekliniek' en DWDD maandag de casussen veroordeelden zonder feitenkennis vond ik erg jammer. Zij zouden toch beter moeten weten. Ook jammer dat de casus van mevrouw Goudriaan zo wordt uitgelicht in de discussies. Ik heb erg met haar nabestaanden te doen.

Mw. E. de Vries, Woerden

Zelfbeschikking

Weer ruim baan in deze week voor anti-euthanasie opinies. Waar bemoeien die relatieve buitenstaanders zich mee? Zoals vele anderen heb ik een 'euthanasie bij dementie' verklaring. Ik wil die aftakeling niet, geen incontinentieluier of bij het eten gevoerd worden.

Zo zal ik niet willen leven en niet omdat ik dan mijn omgeving tot last zou zijn. Maar omdat ik dat zelf niet wil, zelfs als ik dan zelf geen besef meer heb. Ik word soms moe en ziek van mensen die denken beter over mijn levenseinde te kunnen beslissen dan ik zelf. Maar dat is helaas te weinig voor het stempel ondraaglijk lijden. Als het zover zal zijn, hoop ik maar dat er goedwillende dokters zijn die mijn wens wel begrijpen.

Nick van der Heul, Alphen aan den Rijn

Onze Merel

Daar staat ze dan, onze Merel van Vroonhoven (Ten eerste, 18 februari): parmantig-charmant en hooggehakt, maar niettemin een waarschuwend vingertje naar ons opheffend. Wij, consumenten moeten namelijk wat beter op onze tellen passen, wanneer wij ons inlaten met allerhande nieuwigheden op financieel-technisch gebied.

En Merel kan het weten, want zij was als bestuurder van onze nationale treintjesclub immers verantwoordelijk voor de gang van zaken rond de gedroomde Ferrari op rails.

Hoewel, verantwoordelijk... bij mijn weten is er geen kop gerold na dat tsjoekie-tsjoekie-treindebacle, in ieder geval niet die van haar.

Kennelijk vond men, vonden we, ja wie eigenlijk, dat Merel door de Fyra toestanden zo gelouterd en gerijpt is, dat ze de aangewezen persoon is om de AFM te leiden.

Bob Geudeker, Annen

Leve de 'Britjes'

In de verwachting aan een genuanceerd artikel over een eventuele Brexit te beginnen, sloeg mijn belangstelling tijdens het lezen van het artikel 'Laat die Britten toch uit de EU gaan' (O&D, 18 februari), snel om in verbijstering over de ongenuanceerde en anti-Britse toon die het stuk ademt.

Met zevenmijlslaarzen leidt de schrijver ons door de Britse geschiedenis om aan te tonen dat de Britten zichzelf het uitverkoren volk vinden, 'een sentiment (...) dat alleen maar wordt versterkt door kunstenaars en opiniemakers, en gekoesterd in de beslotenheid van de onderlinge vechtpartijen in de pub.' Welke kustenaars? Welke opiniemakers? Alle Britten vechten dronken met elkaar in de pub?

Vervolgens probeert Hugo de Vries de Britten nog belachelijker te maken door te klagen over de saaie programma's van de BBC die vooral over 'koken, antiek en het platteland' gaan. Daarmee gaat hij voorbij aan het feit dat de BBC wereldwijd tientallen zenders heeft die al jaren toonaangevende en baanbrekende programma's uitzenden op het gebied van onder andere wetenschap (Horizon) en kunst (Arena).

Met het wegzetten van de Britten als 'Britjes' en de Oost-Europese lidstaten van de EU als 'continentale lastpakjes' declasseert de schrijver vooral zichzelf en niet de Britten.

Peter Visser, Alkmaar

Ik schaam me

Oekraïne is na jarenlang Russisch neokolonialisme bepaald geen perfect land. De burgers leiden daar nog dagelijks onder, maar hebben in meerderheid duidelijk gekozen voor verandering, weg uit de corruptie en de bureaucratie die het land nog steeds verlammen.

Het referendum op 6 april gaat om de principiële vraag of wij Nederlanders hen daarbij steunen of niet.

Het discussieniveau heeft bij gebrek aan valide tegenargumenten met een subsidie aan het nee-kamp van 48.000 euro voor wc-papier een dieptepunt bereikt. Als verkiezingswaarnemer in Oekraïne (vijf keer) en voormalig Eerste Kamerlid ervaar ik plaatsvervangende schaamte bij deze vorm van campagnevoeren.

Hanneke Gelderblom-Lankhout, Den Haag

Koerden

Gaat Turkije na de Armeniërs nu ook de Koerden uitroeien? Het gaat er heel sterk op lijken.

Jos Lejeune, Kerkrade

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden