'Terug naar je donkere kamertje'

Twee jaar geleden was radioloog nog een lucratief beroep. Je hoefde het maar 'een beetje' te zijn om vijf ton per jaar te verdienen, aldus radioloog Hein Kayser (Ten eerste, 11 november).


Wat moet iemand die helemaal radioloog was dan wel niet verdiend hebben, vraag ik me af.


De ruime beloning berustte op een 'weeffout' van de overheid, maar werd desondanks met een welgemeend 'foutje, bedankt!' door meneer Kayser hartelijk in ontvangst genomen.


Naar ik aanneem zegt de medische ethiek niets over het vrijwillig terugbetalen van op deze wijze verkregen inkomsten.


Wel werd het inkomen van de radioloog met 50 procent gekort, netto iets onder de balken-endenorm. Het houdt niet over.


Maar ook buiten de matige betaling blijkt het beroep van radioloog weinig aantrekkelijks te hebben. Een werkweek van 50 uur, achterstallig onderhoud in de directe werkomgeving, werken in een donkere kamer, en vooral dat diagnosticeren, het houdt maar niet op. Meneer Kayser wordt er zelfs gek van.


Voor bezuinigen ziet hij nauwelijks mogelijkheden. Hij levert geen overbodige zorg en minder doen brengt het bedrijfsmodel van het ziekenhuis in gevaar. Alleen het 'shared savings-model' - bezuinigen en de behaalde winst verdelen tussen ziekenhuis en specialisten - lijkt hem wel iets. Hij begrijpt niet dat het model onbespreekbaar is.


Ik raad Kayser aan om snel terug te keren naar dat donkere kamertje om daar veel en vooral betrouwbaar te diagnosticeren. Wanneer het beeld van de grootverdieners binnen de specialistenwereld correctie verdient, zijn er naar mijn mening in zijn beroepsgroep betere pleitbezorgers te vinden.


Ton Koster, 's-Hertogenbosch


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden