Terug naar 1917

'IS HET VERANTWOORD genoegen te nemen met een school, doortrokken van de geest der verlichting, met een optimistische menschenbeschouwing, waar de Koran, zooal niet geweerd, slechts schoorvoetend zal worden toegestaan?'..

Citaat, van iemand uit de negentiende eeuw. Ik weet bij god niet meer zo gauw van wie. Groen van Prinsterer? Abraham Kuyper? Aeneas baron Mackay? Het moet een christen zijn geweest, meer speciaal een antirevolutionair, daar kun je vergif op innemen.

Ik heb er ook maar één woord in veranderd. Er stond natuurlijk Bijbel. Daar heb ik ter wille van de actualiteit Koran van gemaakt.

Want wat sinds 1917 ook weer helemaal terug is, dat is de schoolstrijd.

Jaren hebben we gedacht dat we er van af waren, en zolang het aantal islamitische landgenoten onder de honderdduizend bleef hebben we er niet naar omgekeken - maar let op mijn woorden: het wordt weer oorlog.

Dat Balkenende de moslims hun eigen bijzonder onderwijs gunt, en er zelfs bij verzint dat het hun integratie zou kunnen bevorderen, lag voor de hand: het CDA zal artikel 23 van de Grondwet blijven verdedigen tot het erbij is neergevallen. Geen nieuwe krijtjesbak voor de openbare school, of de School met de Bijbel mag voor hetzelfde bedrag aan euro's een nieuwe bordspons aanschaffen.

Opmerkelijker is de bijval die hij krijgt van z'n VVD-collega Zalm - alsof diens voorganger Dijkstal er niet al een paar jaar geleden voor heeft gepleit de onzin af te schaffen, en alsof in de negentiende eeuw niet een eerbiedwaardige stoet weldenkende liberalen heeft geprobeerd de onzin tegen te houden.

Maar Zalm gelooft intussen ook dat moslimkinderen evenveel recht hebben op een imam als roomse kinderen op de nonnetjes.

Dus je begrijpt hoe benieuwd ik was naar de visie van Zalms nummer 16, de dwarse Ayaan Hirsi Ali. Ze was te gast bij Nederland kiest, en deed daar alsof ze al een heel eind op weg was om de VVD om te turnen.

Zou het?

De rebellie van mevrouw Hirsi Ali zou je kunnen vergelijken met die van een christelijke Nederlandse vrouw in een samenleving waarin André Rouvoet en Bas van der Vlies de absolute meerderheid hadden, dus waar - ik noem maar een paar dingen - de zondagsrust wettelijk was voorgeschreven, abortus, euthanasie, homoseksualiteit en vloeken waren verboden, en alle kinderen gedwongen werden opgevoed in de geest van de Bijbel en in het besef dat ze tot alle kwaad waren voorbeschikt.

Maar André Rouvoet en Bas van der Vlies hebben het, godlof, in Nederland net zomin voor het zeggen als de imams die het land liefst zouden willen bespikkelen met hun eigen, bijzondere onderwijsinstellingen. En als we dat zo willen houden, moet ons er dus alles aan gelegen zijn de kinderen van hun volgelingen op openbare scholen als het ware te doordrenken met de geest der verlichting, zonder ze overigens te verbieden in hun vrije tijd alle sprookjes van Klein Duimpje tot en met de openbaring van Johannes en Mohammed tot zich te nemen.

Kan de knuffelende Ayaan op dat punt haar politiek leider tot inkeer brengen?

Ik twijfel.

Eerder zie ik haar meegaan met een voorstel van Zalm om de instroom van asielzoekers te beperken, door van immigranten behalve een inburgeringsdiploma ook te eisen dat ze, net als Ayaan, afstand doen van hun rare, on-Nederlandse geloof. Dat zou tenslotte helemaal liberaal zijn: bidden doe je maar thuis, en niet met z'n honderden tegelijk vrijdag naar de moskee.

En het zou het vraagstuk van de allochtonie alsnog herleiden tot iets waar we hier al eeuwen mee vertrouwd zijn: het theologisch debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden