Terug in de tijd met Telfort-cel
Op de Nederlandse stations herleven oude tijden met de komst van telefooncellen van telecomaanbieder Telfort. De consument kan weer met muntjes bellen, wat volgens het dochterbedrijf van de NS gemakkelijk is, en met een speciale Telfort-telefoonkaart....
ANP
LEIDEN
Gemak, maar waarom past de kaart van concurrent KPN er dan niet in? Te duur, zegt Telfort. Een kwalijke zaak, zegt de reizigersvereniging Rover.
Binnen vier maanden vervangt de NS op en rondom de stations alle 770 telefooncellen van KPN Telecom door die van Telfort, de gezamelijke dochter van de spoorwegen en British Telecom. De eerste cel werd maandag met veel tamtam op Leiden CS in gebruik genomen. Vanaf 15 maart kan ook met creditcard worden gebeld en in de tweede helft van het jaar met chipper en chipknip.
Technisch is het mogelijk met een KPN-kaart in de Telfort-cel te bellen, maar volgens algemeen directeur K. van der Meulen was het te duur dat voor elkaar te krijgen. Wat Telfort investeert in de belhokjes wil hij niet kwijt, maar winstgevend zijn ze volgens de directeur wel. Met de NS heeft Telfort een contract voor tien jaar afgesloten. Van der Meulen belooft in die periode ook de niet-rendabele cellen te laten staan.
Met de spoorwegen zijn ook afspraken gemaakt over vandalisme. De cel kan via een permanente computerverbinding doorgeven als de telefoon kapot is of iemand de cel probeert te vernielen. De (spoorweg)politie wordt dan ingeschakeld.
Rover voorziet problemen met de nieuwe cellen. 'Reizigers moeten niet alleen goed opletten van welk bedrijf een telefooncel is, maar ook nog verschillende betaalmiddelen hebben.' Verder vreest de vereniging dat het vervangen van de KPN-cellen niet vlekkeloos zal verlopen. 'Op station Leiden was een weekend lang geen enkele openbare telefoon beschikbaar.' Telfort beweert dat altijd een aantal cellen beschikbaar is en dat reizigers via speciale teams op de stations gratis mobiel mogen telefoneren.
Bellen vanuit een Telfort-cel is een tikje goedkoper dan vanuit de oude KPN-stationcellen. Het gaat dan om halve tot enkele centen, afhankelijk van het gebied. Het starttarief van een kwartje, dat de beller sowieso betaalt, is gelijk aan dat van de KPN-cellen buiten de stations.