Terug in de tijd met BN'ers, óók in 2018 helemaal blits

null Beeld
Beeld

Dinsdagavond mocht 'lifestyledeskundige' Maik de Boer zijn eerste vakantie zonder ouders overdoen. Op naar Benidorm voor De eerste vakantie van... (Avrotros), net als in 1979, zij het niet langer 'volop hetero', zoals de voice-over zei. Woensdag reden René en Natasja Froger voor een nieuw RTL4-programma naar 1972, in een Volkswagenbusje - túúrlijk.

Terug in de tijd met een afgestofte focusgroep, de Bekende Nederlanders; je kunt de nostalgiefetisj van programmamakers onmogelijk modern noemen, maar vlak na Oh, wat een jaar! (ook RTL4) valt een verhoogde concentratie vroegervibes wel op. 'Retro scoort', zei presentator Kasper van Kooten over Groeten uit 19xx in De Telegraaf. 'Deze tijd is zo hard en snel. Dan is er gewoon behoefte bij jong en oud, en dus bij de televisiekijker, aan een soort van rust.'

Mindfullness is inderdaad niks bij de 'soort van rust' die te ervaren valt in zo'n realityprogramma, voor de deelnemers dan.

Verkleedfeest der herkenning

In Groeten uit 19xx logeren goedgeluimde BN'ers met hun gezin in een huis dat qua inrichting doet denken aan het jaar waarin de BN'er in kwestie 12 was. 1972 dus, in René Frogers geval, toen een pakketje sigaretten nog 60 cent kostte. 'Was het vroeger echt allemaal beter?', is de vraag die het weekendje weg moet beantwoorden. 'Mensen waren tevredener met veel minder', wist René bij aanvang alvast te vertellen.

'De kleding', zei zoon Didier. 'Ik zie echt heel erg op tegen de kleding.' Want dat was dus ook part of the deal: elke dag een ander door de productie klaargelegd seventiespak, een verkleedfeest der herkenning. En sjoelen. En een solextochtje maken. En Peppi en Kokki kijken, in zwart-wit.

Alleen maar hoogtepunten

Dat tv-kijken anno 1972 vonden de kindekes Froger niks aan.

Didier: 'Wat heb ik medelijden met jullie, zeg, dat jullie dit vroeger hadden. Meen ik serieus. Meen ik echt serieus.'

Maxim: 'Ik was elke avond vroeg naar bed gegaan, als ik dit op tv had.'

Voor de rest was iedereen dankbaar gestemd. Natas had het zó leuk! En de kinderen vonden het 'heel intiem' om eindelijk weer eens even met zijn zessen te zitten - aan de aanwezigheid van cameramensen storen ze zich sinds de realitysoaps over hun familie vast niet meer.

René vond het 'waan-zinnig' om te doen, 'de uitvinding van de eeuw', zo'n weekendje weg, vooral dankzij de ingeleverde smartphones. 'Ik denk dat ik het twee keer per jaar ga invoeren.'

Kasper van Kooten informeerde met een serieus gezicht naar hoogte- en dieptepunten bij zoon Danny. Nee hoor, geen dieptepunten, alleen maar lachen, alleen maar gezellig.

Met dank aan een zekere vakantievilla-aanbieder mogen we volgende week met Bastiaan en Tooske Ragas mee naar 1984. Vintage 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden