Terschelling legt klokkenluider met fikse som geld het zwijgen op

De gemeente Terschelling heeft een klokkenluider 155 duizend euro betaald om op te stappen. De klokkenluider, een accountant, maakte melding van een boekhoudschandaal. Ook waarschuwde hij voor financiële problemen rond een reorganisatie.

Ana van Es
Rob Bats Beeld ANP
Rob BatsBeeld ANP

Het vertrek van de klokkenluider voltrok zich onder het bewind van de VVD'er Rob Bats, die onlangs afscheid nam als interim-burgemeester op Terschelling. Kort nadat de accountant had geweigerd om op verzoek van Bats een vordering 'linksom of rechtsom' aan te passen, zodat de burgemeester niet in de problemen zou komen bij de gemeenteraad, is hij met buitengewoon verlof gestuurd.

Volgens de gemeente moest de accountant weg omdat hij niet goed functioneerde. Uit documenten in bezit van de Volkskrant blijkt dat het hem zwaar werd aangerekend dat hij herhaaldelijk kritiek uitte. De gemeente verwachtte een 'positieve grondhouding'. Zijn signalering dat er financiële problemen dreigden, werd gezien als een 'directe aanval' op leidinggevenden.

De problemen waarvoor de accountant waarschuwde, zijn inmiddels realiteit geworden. Een deel van de reorganisatie was 'om financiële redenen zeer problematisch', is één van de conclusies in een evaluatie die de gemeente onlangs openbaar maakte.

Reconstructie

Hoe ontstond het enorme gat in de begroting van Terschelling? Lees hier de reconstructie.

'Geen twijfel'

De accountant stelde dat hij in 2012 genoodzaakt was een tekort van drie ton te dichten met geld uit de salarisbegroting. Bats, burgemeester op Terschelling sinds in 2012 een Facebookfeest escaleerde in zijn vorige standplaats, het Groningse Haren, liet dit onderzoeken door een 'onafhankelijk' bureau. Dat blijkt echter een accountantskantoor in Haarlem te zijn dat inhoudelijk betrokken was bij de kwestie. 'Het College heeft niet getwijfeld aan het onderzoek', aldus Bats.

De onderzoekers, die met geen enkele ambtenaar mochten praten en niet alle benodigde stukken konden inzien, vonden geen bewijs voor geschuif in de begroting, maar achtten dit desalniettemin 'niet uit te sluiten.'

De gemeente Terschelling wil niet ingaan op de hoogte van de ontslagvergoeding. Volgens een woordvoerder van de nieuwe burgemeester, Bert Wassink (Groenlinks), is 'de gebruikelijke procedure gehanteerd, waarbij het arbeidsverleden bepalend is'. De accountant werkte vijf jaar voor de gemeente.

Bats probeerde de gehele zaak geheim te houden om 'mensen te beschermen'. De gemeente dreigt met juridische stappen als de klokkenluider de openbaarheid zoekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden