Terschelling blijft drankvrijhaven

Vakantie vierende jongeren onder de 18 jaar mogen blijven drinken in hun tentjes op Terschel-ling. Burgemeester Bats zegt er niets tegen te kunnen doen, omdat een tent wettelijk gezien privéterrein is.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - Hoewel de verkoop van alcohol aan 16- en 17-jarigen sinds januari is verboden, blijft Waddeneiland Terschelling een vrijhaven voor jongeren die een vakantie willen met drank. Burgemeester Rob Bats (VVD) ziet geen aanleiding om kamperende jongeren hun bierkrat te ontnemen.

Naleving van de nieuwe drankwet wordt in Terschelling nauwelijks door de gemeente gecontroleerd. Bij wijze van proef zorgen plaatselijke café-uitbaters en supermarkteigenaren voor zelfregulering, iets dat ook elders in Nederland opgeld doet, onder meer op de andere Waddeneilanden. De uitbater van de grootste camping op het eiland beroept zich op een maas in de wet waardoor minderjarigen toch alcohol mogen drinken.

Bats, waarnemer op Terschelling nadat hij zijn vorige post, het Groningse Haren, voortijdig had verlaten na de Facebookrellen in 2012, betwijfelt of het wenselijk is om alcoholgebruik onder jongeren geheel te verbieden. 'Het is complex. De samenleving is nog steeds ingesteld op 16- en 17-jarigen die drinken. Mijn grote angst is dat jongeren straks vanaf campings verkassen naar bunkers in de duinen, waar je geen enkele controle meer hebt.'

Terschelling is sinds jaar en dag een populaire bestemming bij tieners die zonder hun ouders met vakantie gaan. Op de jongerencampings van het eiland wordt veel alcohol gedronken. Ondanks de verscherpte regelgeving blijft dat zo, stelt Bats. 'Jongeren komen naar Terschelling om op een krat bier te zitten. Ook nu alcohol niet meer mag worden verkocht onder de 18 jaar, zal dat op dezelfde manier verdergaan, zij het met meer beperkingen.'

Volgens de nieuwe drankwet, van kracht sinds begin dit jaar, mogen minderjarigen geen alcohol kopen of drinken in de openbare ruimte. Dat had het einde kunnen zijn van de Terschellinger drankcultuur. Maar de grootste jongerencamping op het eiland, Appelhof, een hoeksteen van de lokale economie, beroept zich op een juridische sluiproute. Een tent is geen openbare ruimte. Dus werft de camping via internet nog steeds minderjarige gasten. Zij mogen in en rond hun eigen tent een biertje drinken 'net als thuis'.

De gang van zaken bij Appelhof leidde deze week tot Kamervragen aan staatssecretaris Van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) vanuit zijn eigen partij. Bats stelt dat hij de afgelopen maanden tevergeefs heeft geprobeerd de camping tot de orde te roepen. Maar ook al zou hij het willen: wettelijk kan hij er niets tegen beginnen, zo stelt de burgemeester. Staatssecretaris Van Rijn is daarvan op de hoogte.

'Mijn ambtenaren hebben gekeken: is dit uitlokking? Het Openbaar Ministerie overwoog zelfs een proefproces tegen de camping. Maar na maanden kwam er antwoord uit Den Haag: een tent blijkt inderdaad privéterrein. De campinghouder heeft gelijk. We gaan dus niet naar de rechter. Ik vraag me af of de wet zo bedoeld is. Aan de andere kant: als een 16-jarige in zijn eigen achtertuin bier drinkt, zegt niemand daar iets van.'

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), die gemeenten adviseert over handhaving van de drankwet, bevestigt dat minderjarigen in hun eigen tent alcohol mogen drinken. 'Maar op de website van Appelhof zie je jongeren bier drinken op het campingterrein', zegt een woordvoerder. 'Dat mag volgens ons niet. Misschien is een proefproces dus toch een idee.' De camping wilde niet reageren.

Het zelfreguleringssysteem waarbij ondernemers in de gaten houden of er niet illegaal alcohol wordt geschonken, betekent volgens Bats geen gedoogconstructie. 'Het is een liberaler model van toezicht. De wet wordt gehandhaafd.' Daarbij sneuvelt een plaatselijke folklore: supermarkten mogen hun biervoorraad niet meer laten bezorgen door kinderen van 12 of 13 jaar op skelters.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden