Terroristen kaapten neergestorte Toepolev

Ten minste een van de twee Russische verkeersvliegtuigen die dinsdagavond vrijwel gelijktijdig neerstortten, had terroristen aan boord. De Toepolev-154 werd gekaapt....

ANP

Het vliegtuig zond vlak voor de verdwijning van de radarschermen drie maal een noodsignaal uit dat het was gekaapt, aldus een anonieme bron bij de luchtverkeersleiding. Nadat in het vliegtuig sporen waren gevonden van het explosief hexogeen, sprak de inlichtingendienst FSB eerder op de dag al van een 'terroristische daad'.

Een islamitische groepering, die zich de Islambouli Brigades noemt, heeft de aanslag opgeëist. Ook zegt het verantwoordelijk te zijn voor het neerstorten van de Toepolev-134, die 150 kilometer ten zuiden van de Russische hoofdstad Moskou neerkwam.

In beide toestellen zaten volgens de groepering vijf islamitische strijders, moedjahedien. De authenticiteit van de verklaring, op een website die vaker boodschappen van extremistische moslimgroepen plaatst, is nog niet bevestigd. De aanslagen zijn volgens de groepering een reactie op de Russische onderdrukking van het islamitische Tsjetsjenië en andere moslimgebieden. De organisatie dreigt met meer aanslagen.

De Russische experts hebben tot op heden geen sporen van explosieven gevonden in de Toepolev-134, die op weg was naar Volgograd. Beide toestellen waren dinsdag vertrokken van het vliegveld Domodedovo bij Moskou en stortten vrijwel gelijktijdig neer. Alle 89 mensen aan boord van de toestellen kwamen om.

De gevonden sporen van hexogeen bevatten hetzelfde materiaal dat werd gebruikt bij een serie aanslagen op appartementen in 1999. Die acties, toegeschreven aan Tsjetsjeense terroristen, kostten circa tweehonderd mensen het leven. Hexogeen is een zeer krachtige springstof, die onder meer wordt gebruikt in raketbrandstof.

De autoriteiten hebben nog geen schuldige aangewezen. Het lijkt er echter steeds meer op dat islamitische terroristen achter de aanslagen zitten.

De vermoedens worden nog eens gevoed doordat aan boord van beide vliegtuigen een vrouwelijke Tsjetsjeense passagier was. Het is de onderzoekers volgens Russische media opgevallen dat de vrouwen de enige slachtoffers zijn van wie de nabestaanden zich nog niet hebben gemeld.

Komend weekeinde worden in de door oorlog verscheurde deelrepubliek in de Kaukasus controversiële verkiezingen gehouden. De Russische autoriteiten waren al bang dat opstandelingen de stembusgang zouden aangrijpen om aanslagen te plegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden