Terroristen in Duitsland veroordeeld

Vier Arabische mannen die in Duitsland aanslagen wilden plegen op ‘joodse doelen’ zijn in Düsseldorf veroordeeld tot celstraffen van vijf tot acht jaar....

Van onze correspondent Sander van Walsum

In het najaar van 2001 beraamden de mannen, die deel uitmaken van de zogenoemde El Tawhid Groep, aanslagen op een ontmoetingscentrum van de joodse gemeente in Berlijn, op twee Düsseldorfse disco’s die door joden zouden worden geëxploiteerd, en op een joodse bakker in het plaatsje Beckum. De Jordaanse hoofddader Mohammed Abu Dhess zou zich hierbij hebben laten leiden door zijn ‘peilloze haat tegen joden, tegen Israël en tegen alle ongelovigen’.

De Duitse veiligheidsdiensten hebben meerdere telefoongesprekken tussen Abu Dhess en al-Zarqawi geregistreerd. Bij een van die gelegenheden heeft Abu Dhess zijn opdrachtgever gezworen alle opdrachten te zullen uitvoeren waarmee hij zou worden belast. Voor zijn rechters heeft hij toegegeven zichzelf in oorlog met de staat Israël te achten, maar ontkende hij het op joodse individuen te hebben gemunt.

De vergaarde bewijsvoering liet, aldus de rechter, geen twijfel toe over de slechte bedoelingen van de verdachten. Met haar verzoek om vrijspraak had de verdediging de feiten moedwillig genegeerd.

Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily toonde zich tevreden over het vonnis en het werk van de veiligheidsdiensten. Rechter Breidling uitte echter scherpe kritiek op de ‘ongelooflijke misstanden’ bij de Duitse vreemdelingendienst. Het viertal kwam niet in aanmerking voor een verblijfstitel, maar heeft zich toch te goed kunnen doen aan tal van sociale voorzieningen. ‘Bij een consequente toepassing van het vreemdelingenrecht was Duitsland van een serieuze dreiging verschoond gebleven’, aldus Breidling.

De vier mannen reageerden geëmotioneerd op het vonnis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden