Column

Terroristen en andere gekkies kunnen nog even rustig slapen

Stop de persen: route van Koningsdag uitgelekt! Een zorgelijke zaak vol lucht.

Jean-Pierre Geelen
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane tijdens Koningsdag in Zwolle vorig jaar. Beeld anp
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane tijdens Koningsdag in Zwolle vorig jaar.Beeld anp

'De route van Koningsdag, 27 april in Tilburg, ligt op straat', meldde het AD zaterdag. Goed nieuws, zou je zeggen, voor Oranjeklanten: hoeven ze voor het koekhappen en kruikenzeiken niet de lucht in, noch de koude Piushaven in.

Toch was er alarm. Niet alleen in het AD, maar ook in andere landelijke media, onder meer de NOS. Code oranje: 'Geheime route uitgelekt'. Aanstichter van de alarmfase bleek het Brabants Dagblad.

Geschrokken spoedde ik mij naar Tilburg. Bekend terrein: mijn journalistenmavo bevond zich er ooit in een troosteloze woonwijk vlak voorbij het slordige stulpje van Henny Vrienten ('Géén handtekeningen!'). Omdat ik nu in de Hofstad woon, kan ik dat deel van de route op Koningsdag vast zelf onthullen: onthoud de codewoorden A16 en A13, volg de borden Tilburg. Schôônste stad van 't laand.

Bij sigarenzaak Ut sjekske vond ik een laatste Brabants Dagblad. De krant had de voorpagina en een hele volgende pagina uitgetrokken voor de primeur. 'Uitlekken route van koning is zorgelijk', feliciteerde krant zichzelf. 'Grip kwijt op belangrijk document', ging de krant in polonaise.

Ik kwam pas tot bedaren bij de verschijning van veiligheidsdeskundige Glenn Schoen. De geoefende mediaconsument kent die naam: waar journalisten met lege handen staan, is hij nooit te beroerd ze te vullen met precies voldoende lucht om de zaak op te blazen. Volgens Schoen moesten we 'niet te licht denken over het uitlekken van de route', spekte hij het journalistieke bekkie. 'Mensen met verkeerde bedoelingen kunnen op basis van de kaartjes 'tegen de route in plannen'', aldus de geleerde. Een potentiële terrorist kon nu bijvoorbeeld 'een strategie bedenken'.

Gaat Tilburg nu de route wijzigen? 'Het is goed mogelijk', orakelde de expert. En: 'Als een document eenmaal is uitgelekt, heb je er geen zicht meer op.'

Zoals wij in Tilburg zeiden: Wenne kwatsert.

Potsierlijk was de ethische verantwoording, waarin de hoofdredacteur van het BD plechtig uitlegde waarom zijn krant de geheime route niet publiceerde (die wel 'door de historische binnenstad en de Spoorzone' loopt).

De website Tilburgers.nl publiceerde de route wel, uit een ambtelijk rapportje van 25 pagina's Powerpointpresentatie. Ras, ras, ras rijdt de koning door de plas: Spoorlaan, Stationsstraat, Nieuwlandstraat, Stadhuisplein. Veel alternatieven zijn er niet in Tilburg, een verzameling dorpjes. Geen vuiltje aan de lucht: het is helemaal geen geheim document, de getekende route is fictief. Eind februari wordt de route officieel bekendgemaakt. Terroristen en andere gekkies kunnen nog even rustig slapen.

Als rechtschapen staatsburger heb ik mijn Brabants Dagblad bij thuiskomst toch in de bus gedaan bij de koning - in de antichambre hing het blauwzwarte schijnsel van Teletekstpagina 101. Toen ik vanmorgen wakker werd, kon ik het gebulder nog horen. Het was een vorstelijke lach.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden