Terrorisme

Martin Bril..

Nieuws is er een soorten en maten. Er is groot nieuws, waar iedereen het dagenlang over heeft en dat steeds groter wordt naarmate zich meer media met de zaak gaan bemoeien. Soms eindigt het met een spoeddebat en een kabinetscrisis, maar meestal niet en vaart het grote nieuws gewoon langzaam het beeld uit en kan het wachten op nieuw nieuws weer beginnen.

Er is ook nieuws dat helemaal geen nieuws is, komkommernieuws en nieuws dat groot wordt gebracht, maar nauwelijks effecten heeft. Zo opende het Journaal de editie van dinsdag acht uur met het bericht dat bij Lowlands in Biddinghuizen een man in een witte jurk met een bomgordel om door de beveiliging was weggestuurd, waarna de politie van Flevoland een klopjacht op deze vermeende terrorist had geopend. In dat verband werd ook de marechaussee op Schiphol gealarmeerd en daar werd natuurlijk prompt de beveiliging maximaal opgevoerd, want een beetje spanning af en toe, dat is lekker. Intussen wist de nationale terrorismecoördinator Tjibbe Joustra van niets, hij lag in bed te snurken. Uiteindelijk werd de witte jurk opgepakt.

Bleek een grappenmaker.

Maar niemand van de politie in Flevoland die even met Schiphol belde om het door te geven, dus daar bleven onze jongens, dreunend van de adrenaline, wachten op een man in een witte jurk met een bomgordel om. Aan het signalement lag het niet, dat was duidelijk genoeg, maar toch gebeurde er niets. Ook Tjibbe bevond zich nog altijd in dromenland, of veilig achter het brede achterwerk van mevrouw Joustra, kortom; een schande was het: al die diensten en instanties die langs elkaar heen werkten, ‘allemaal koninkrijkjes op zich’, bromde Lex Runderkamp van het Journaal wel tien keer achter elkaar. Het leek alsof hij zelf niet helemaal in zijn scoop geloofde, maar er wel een hele dag aan had gewerkt en wie A heeft gezegd, nou ja, die moet ook B zeggen.

Gisteren kreeg het nieuws van het Journaal nauwelijks een vervolg. Een Kamerlid meldde dat hij vragen ging stellen aan minister Donner en Tjibbe zelf liet kribbig weten dat hij de zaak ging onderzoeken, en daarmee was de kous af – maar niet voor mij, want ik zat nu met een man in een witte jurk en een bomgordel om in mijn hoofd, en allemaal vragen: had hij de gordel onder de jurk, of boven de jurk, bijvoorbeeld? En wat voor jurk was het eigenlijk? Een kort jurkje, een jurk tot op de knie, een soepjurk, een bruidsjurk, een strakke jurk van Viktor & Rolf, met schubben tot op de enkels?

En hoe verliep de klopjacht van de politie in de Flevopolder? Verplaatste de witte jurk zich per fiets, brommer of automobiel? Werd hij door een speciaal arrestatieteam aangehouden op station Almere, nadat hij een enkeltje naar Schiphol had gekocht, of door twee jonge agenten in een Golfje die een witte schim verdacht door een maïsveld zagen schichten? Allemaal vragen zonder antwoord.

Terrorisme.

Behalve af en toe een bom, hier en daar, bijzonder vervelend en betreurenswaardig, komt het er toch voornamelijk op neer dat het Journaal ons op dit soort halfbakken nieuws trakteert en dat we straks alleen nog maar volledig ontkleed de oceaan over kunnen vliegen. Wat dat betreft, werkt het goed, die terreurdreiging – de schrik zit er lekker in en de lol gaat langzaam maar zeker overal van af. Allemaal een bomgordel om, misschien helpt dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden