Terrorismebestrijder Gijs de Vries treedt in maart af

EU-terrorismebestrijder Gijs de Vries geeft zijn functie in maart op. Als zijn mandaat dan afloopt, ambieert hij geen nieuwe termijn....

De Vries (50), voormalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken (1998-2002) en Europarlementslid (1984-1998), nam de beslissing om ,,persoonlijke redenen''. Hij heeft zijn baas, de EU-buitenlandcoördinator Javier Solana, deze week ingelicht.

De VVD-politicus was in maart 2004 door de EU-landen benoemd om de strijd tegen terrorisme te coördineren. De aanstelling in de nieuwe functie gebeurde daags na de terroristische aanslag van al Qaeda in Madrid, waarbij 191 doden vielen. De landen vreesden toen dat hun inlichtingendiensten te weinig samenwerkten.

De Vries stelde sindsdien diverse plannen op, onder meer om telefoon- en energiecentrales beter te beschermen tegen aanslagen. Hij adviseerde ook de ministers van Justitie van de EU-landen over de vele verbeteringen die volgens hem nog nodig zijn. De VVD-er vroeg vooral om vetorechten te schrappen bij veiligheidsbesluiten, ,,anders blijven we vechten met een hand op de rug'', zei hij in september terugblikkend op de al Qaeda-aanslagen in de VS vijf jaar eerder.

Het vertrek van De Vries heeft niets te maken met het onderzoek naar de omstreden CIA-vluchten en -kampen van geheime terreurverdachten in Europa, benadrukt zijn woordvoerder. Het Europees Parlement bespreekt komende week de conclusies, die kritisch zijn voor De Vries. ,,Het is puur toeval dat het nu samenvalt'', verzekert de woordvoerder van De Vries. ,,Zijn gezin is al in september teruggekeerd naar Nederland. De Vries wil zich nu bij hen voegen.''

Europarlementslid Kartika Liotard (SP) had deze week nog gevraagd om het vertrek van De Vries. De VVD'er bleef immers onzichtbaar bij de omstreden geheime CIA-vluchten van terreurverdachten en de aanslagen in Londen. ,,Hij kreeg kennelijk te weinig informatie van de landen: hij had daar heibel over moeten schoppen. Omdat hij stil bleef, werd hij ongeloofwaardig'', aldus Liotard, die vooropstelt dat ze hoopt dat het De Vries goed gaat nu hij vertrekt om persoonlijke redenen.

VVD-leider Jules Maaten in het Europees Parlement noemt het vertrek in een reactie jammer: ,,Ik heb de indruk dat hij het goed doet. En het is een belangrijke post voor Nederland.''

De regering-Balkenende vierde de benoeming van de Nederlander op zo'n hoge post bij de Europese Unie in 2004 als een diplomatieke overwinning. De Vries wordt niet automatisch opgevolgd door een andere Nederlander: de functie staat open voor alle 27 nationaliteiten in de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden