Terrorisme 'grootste bedreiging' volgens premier

Het internationaal terrorisme zou ook Nederland kunnen treffen met aanslagen. Dat zei premier Balkenende vrijdag na afloop van het kabinetsberaad....

Van onze verslaggever

Voor zover bekend ziet het kabinet geen aanleiding tot het nemen van veiligheidsmaatregelen op grote schaal. Wel is de bewaking van de Spaanse ambassade in Den Haag en het Spaanse consulaat in Amsterdam verscherpt, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De premier heeft donderdagavond zijn Spaanse ambtgenoot Aznar per telefoon zijn medeleven betuigd. Vice-premier De Graaf nam vrijdagavond namens de regering deel aan de herdenkingsmars in Madrid.

De beelden uit de Spaanse hoofdstad na de aanslagen hadden de premier naar eigen zeggen vervuld met woede en verdriet 'over de wereld waarin je leeft'. Hij noemde terrorisme 'een van de grootste bedreigingen, zo niet dé grootste'.

De premier wilde niet speculeren over de vraag of het Al Qa'ida-netwerk de hand heeft gehad in de aanslagen. 'We moeten het onderzoek afwachten'.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken legde kort na de aanslagen al wel een mogelijk verband met Al Qa'ida. Vrijdag verduidelijkte Bot dat hij weliswaar 'geen concrete aanwijzingen' had, maar wel 'indicaties'. Hij baseerde zich onder meer op contacten met zijn Franse en Spaanse collega's. De aard en omvang van de aanslagen doen eerder denken aan Al Qa'ida dan aan de ETA, meent de bewindsman.

Nederland voert de vlaggen maandag halfstok en houdt vanaf 12.00 uur drie minuten stilte om de slachtoffers van de bomaanslagen in Madrid te herdenken.

Blijkens een opiniepeiling van Maurice de Hond zijn veel Nederlanders bang voor een terroristische aanslag in eigen land. Circa 46 procent van de respondenten zei een aanslag te vrezen, 49 procent is daar niet bang voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden