Territorium

Naast ons hoekhuis ligt, in het verlengde van onze kleinschalige zijtuin, een stuk trottoir van ongeveer 20 vierkante meter. Al geruime tijd keken wij er begerig naar....

Een telefoontje naar de gemeente hielp ons uit de droom. De ambtenaar gaf ons weinig kans, gezien mislukte pogingen van Voorburgers elders in de gemeente en de vaak halsstarrige houding van de Nutsbedrijven.

Bij navraag bleek er geen gasleiding onder te liggen. Het Waterleidingbedrijf beweerde dat er een hoofdleiding onder lag, maar was niet bereid dit te onderzoeken. Nadat we permissie kregen van de gemeente, hebben we zelf een sleuf gegraven. Van de gemeente kwam er iemand een roodwit hekje brengen, 'anders flikkert er iemand in het gat'.

De waterleiding bleek niet onder, maar een halve meter buiten de eventuele afscheiding te liggen. We namen foto's, belden de waterleiding en binnen het uur kwam er iemand kijken. Na een tweede controle stond niets onze aankoop nog in de weg.

Niet alleen zal ons kleine tuintje een ietsepietsie groter worden, ook hopen we dat we meer privacy krijgen, want heel even leek het stukje grond een hangplekje te worden: de stukken lavendel worden gewoon uit de geveltuin gejat.

Tot grote ergernis van sommige buurtbewoners hebben wij een touwtje gespannen om ons nieuwverworven stukje grond. We hebben hiermee zelfs internet gehaald.

Op de site van Voorburg staat het onder het kopje 'Bewoners spannen touwtje.' Reacties uit de buurt variëren van: 'Mag dat zomaar?' tot 'Wat link, zo'n touwtje!' en 'Gefeliciteerd dat het is gelukt!' Van het kadaster moest het aangekochte stukje ex-gemeente afdoende worden aangegeven, om een ambtenaar in staat te stellen de juiste metingen te kunnen verrichten. Vandaar dat touwtje.

Mosterd na de maaltijd, want het koopcontract is inmiddels anderhalf jaar oud. We hebben echter nog steeds niets aan het stukje gedaan, want je weet hoe het gaat: druk, druk, druk!

Wél hebben we offertes laten maken voor een tuinmuurtje, want de gemeente eist een afscheiding die past bij de reeds bestaande. Aannemers hebben tegenwoordig werk zat, dus vragen ze gemiddeld duizend gulden de strekkende meter. Dat is ons te gortig.

'Ach man', zegt een tegenover ons wonende aannemer, die al had aangegeven zelf geen tijd te hebben, 'dat doe je toch zeker zélf, metselen is niet moeilijk, gewoon de specie wat dunner maken, zodat je het muurtje wat in vorm kan duwen'.

Dat zien we helemaal voor ons: al die kinderen die er een sport van maken elke dag het touwtje los te peuteren, druk bezig ons muurtje in vorm te duwen. Laten we toch maar die heg nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden