‘Terreurwaakhond is geen AIVD’

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, onder leiding van Tjibbe Joustra, dreigt in het vaarwater te komen van de algemene en militaire veiligheidsdiensten....

Van onze verslaggeefster

Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksgroep Inlichtingen en Veiligheid Defensie, in opdracht van het ministerie van Defensie.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) werd in 2004 opgericht na de aanslagen in Madrid. Volgens het rapport begeeft de NCTb zich echter vaak op het terrein van de Algemene en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de AIVD en de MIVD.

Net als de AIVD en de MIVD verzamelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding informatie, analyseert die, en legt hij contacten met nationale en internationale partners. Vooral dat laatste is volgens de opstellers van het rapport een probleem. ‘De contacten in het buitenland kunnen aanleiding geven voor verwarring.’

Voorzitter Dessens van de onderzoeksgroep benadrukt dat de nationaal coördinator wel een aparte taak heeft, maar geen derde inlichtingendienst mag worden. Er moeten duidelijke richtlijnen komen om de rol van de NCTb af te bakenen.

De onderzoekers zijn geen voorstander van een gecombineerde nationale veiligheidsdienst. De AIVD, de MIVD en de nationaal coördinator moeten naast elkaar blijven bestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden