Terreurverdachte Sabir K. aangehouden voor uitlevering aan VS

De Pakistaans-Nederlandse terreurverdachte Sabir K. (27) is donderdagavond in Den Haag opnieuw aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De arrestatie van K., die zich eerder met succes verzette tegen uitlevering, ging volgens zijn advocaat André Seebregts gepaard met 'ongepast geweld'.

Janny Groen
De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts (R), neemt in december 2013 het dossier ter hand van de Nederlandse terreurverdachte in de rechtbank van Den Haag. Beeld anp
De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts (R), neemt in december 2013 het dossier ter hand van de Nederlandse terreurverdachte in de rechtbank van Den Haag.Beeld anp

'Het was nogal een show', zegt Seebregts. Zijn cliënt werd op straat aangehouden door een arrestatieteam in kogelvrije vesten. 'Hij kreeg een doorgeladen vuurwapen tegen zijn hoofd. Toen ik hem sprak op het hoofdbureau van politie in Rotterdam, had hij een papieren pak aan en te strak gespannen handboeien om. Alsof hij een hele grote terrorist is.'

Van een geladen pistool tegen het hoofd van K. is bij het Openbaar Ministerie 'niets bekend', zegt een woordvoerder. Hij werd opgepakt, omdat er een 'aanvullende beschikking' ligt van het ministerie van Veiligheid en Justitie die de belemmering voor uitlevering aan de VS wegneemt.

Aanslag

De VS verdenken K., zoon van een Friese moeder en Pakistaanse vader, van het voorbereiden van een terroristische aanslag op Amerikaanse troepen. In 2007 zou hij met medestrijders vanuit Pakistan de grens naar Afghanistan zijn overgestoken en mortiergranaten hebben verstopt in de buurt van een militair kamp in de provincie Kunar.

Hij zou op verzoek van Amerika in 2010 zijn opgepakt in Pakistan, acht maanden zijn vastgehouden op geheime locaties, zijn gemarteld en in april 2011 op het vliegtuig naar Nederland zijn gezet. Vechtend tegen zijn uitlevering, verbleef K. maandenlang op de terroristische afdeling (TA) van de gevangenissen in Vught en De Schie (Rotterdam).

Hij belandde in een juridische achtbaan, met allerlei rechtszaken en kort gedingen. Was in december 2012 even vrij, om opnieuw te worden vastgezet op de TA. Uiteindelijk bepaalde het gerechthof Den Haag vorig jaar dat K. niet mag worden uitgeleverd, omdat Nederland onvoldoende heeft gedaan om zich ervan te vergewissen dat Amerika geen rol heeft gespeeld bij diens arrestatie en foltering.

'Een maand geleden meldde Washington per brief dat van Amerikaanse betrokkenheid geen sprake is en hup hij wordt uitgeleverd', zegt Seebregts. 'Nederland heeft zelf geen onderzoek gedaan.' Dat is volgens een woordvoerster van het minister van Justitie niet nodig. De brief neemt de vraag over de rol van Amerika weg.

Seebregts wil met kort geding uitlevering voorkomen. Die zaak dient over enkele weken. Dinsdag staat hij voor de Rotterdamse rechter om K., hangende de uitleveringszaak, vrij te krijgen. Hoewel K. verkeerde in kringen rond Azzedine C., alias Abou Moussa, die verdacht wordt van ronselen voor de jihad, was hij zelf niet actief, zegt Seebregts. 'Hij is in dat dossier geen verdachte. Dus is er geen enkele reden hem vast te houden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden