Terreurverdachte Rotterdam is online-lokterrorist: 'Zijn enige doel was terroristen ontmaskeren'

Terreurverdachte Jimmy F. (22), die vorige week werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op een concert in Rotterdam, was in werkelijkheid zelf op jacht naar terroristen. Dat blijkt uit gesprekken die de Volkskrant voerde met bronnen en documenten en chatconversaties die de krant inzag.

Peter de Graaf en Robert van der Noordaa
Politie grendelt de evenementenhal Maassilo af in verband met een terreurdreiging. Het concert van de Amerikaanse band Allah-Las werd afgelast. Beeld anp
Politie grendelt de evenementenhal Maassilo af in verband met een terreurdreiging. Het concert van de Amerikaanse band Allah-Las werd afgelast.Beeld anp

Woensdagmiddag is de voorlopige hechtenis van F. met 14 dagen verlengd. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem nog steeds van betrokkenheid bij terroristische misdrijven. Later op de dag werden zijn beperkingen opgeheven, waardoor zijn advocaat voor het eerst inhoudelijk op de zaak kan reageren. 'Het enige doel van mijn cliënt was terroristen ontmaskeren', aldus Karianne Bal. 'Dat doet hij al jaren. Ik heb er veel moeite mee dat hij blijft vastzitten.' Andere bronnen bevestigen haar lezing.

Allah-Las

Op 23 augustus werd een concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las in de Rotterdamse Maassilo afgelast vanwege een terreurdreiging. De Nederlandse autoriteiten waren getipt door de Spaanse politie. Later die nacht werd Jimmy F., die integrale veiligheidskunde studeert, in zijn ouderlijk huis in Zevenbergen door een antiterreureenheid van zijn bed gelicht. Hij zou via berichtendienst Telegram concrete dreigingen hebben geuit over het concert in Rotterdam.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat Jimmy F. lid is van de onlinegroep Syria General, die op meerdere plekken online actief is. Leden van die groep, die van over de hele wereld komen, hebben als doel IS-terroristen te ontmaskeren. Zo analyseren ze foto's van IS-strijders in Syrië om hun locatie te achterhalen. Als dat lukt, wordt die informatie doorgespeeld aan veiligheidsdiensten en militairen. Vooral met de Russen, die net als Syria General sympathiseren met president Assad, zouden warme banden zijn.

Wat gebeurde er?

Op woensdag 23 augustus krijgt Nederland een tip van de Spaanse politie over een op hande zijnde aanslag in Rotterdam. Het doelwit: een concert van de Amerikaanse band Allah-Las in de Maassilo. Na de aanslagen in Barcelona en Cambrils, vijf dagen eerder, is de alertheid groot. Nog diezelfde nacht wordt in het Brabantse Zevenbergen de 22-jarige Jimmy F. aangehouden.

F. is ook lid van een subgroep van Syria General die poogt op internet in contact te komen met moslims die namens IS aanslagen willen plegen in Europa. In die groep, genaamd 'Anti-Terreur Infiltratie Eenheid', bespreken de leden hoe ze informatie aan de terroristen kunnen ontlokken. In een handleiding worden methoden voor infiltratie op de onlinekanalen van IS omschreven.

Uit chatgesprekken op Telegram die de Volkskrant inzag blijkt hoe F. begin augustus in contact kwam met iemand die zich Ayoub noemde en claimde in Spanje te zitten. Na een aantal gesprekken vertelde Ayoub aan F. dat hij bezig was met 'iets dat groter is dan de aanslag in Parijs'. 'Ik heb het allemaal gepland maar ik heb broeders en wapens nodig', aldus Ayoub tegen Jimmy F.

Bluf

Volgens vrienden van Jimmy F. bij Syria General probeerde F. vervolgens alles om erachter te komen wat de terrorist precies van plan was, zodat hij een aanslag kon voorkomen. In een poging de terrorist te laten praten over zijn doelwit zou F. hebben gebluft dat hij zelf een aanslag plande op een concert in Rotterdam.

Het is aannemelijk dat de Spaanse politie, die na de aanslagen in Barcelona en Cambrils op scherp stond, het bericht van F. heeft ingezien en heeft doorgespeeld aan Nederland. Daarop werd geen enkel risico genomen en werd het concert in Rotterdam op last van burgemeester Aboutaleb afgelast.

Twee bronnen, die uit angst voor represailles van IS anoniem willen blijven, zeggen dat Jimmy F. geregeld sprak met inlichtingendienst AIVD. Volgens hen was de AIVD op de hoogte van de infiltratiepogingen van F. en had de dienst de onnodige ophef kunnen voorkomen. De AIVD wil dat bevestigen noch ontkennen.

Lees hier alles terug over het Maassilo-incident

Kort na de aanslagen in Spanje gelast de politie een concert in Rotterdam af wegens terrorismedreiging. Speelde 'Barcelona' een rol bij dit besluit? Nee, denkt terrorisme-expert Peter Knoope, verbonden aan het International Centre of Counter-terrorism in Den Haag. 'In Nederland worden besluiten puur genomen op basis van informatie.'

'Het was de week van de terreurdreiging in Rotterdam. De politie nam een dreigement 'zeer serieus', zo serieus dat het onverantwoord werd geacht het optreden te laten doorgaan.' Columnist Bert Wagendorp zag het allemaal aan als een Nederlandse terreursoap.

Jimmy F. werd in de nacht van woensdag op donderdag door een anti-terreureenheid van de Dienst Speciale Interventies van zijn bed gelicht en gearresteerd. Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie bevestigde donderdagmiddag dat daarmee 'de verspreider van het bericht is opgepakt'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden