Terreurverdachte mag uitgeleverd aan VS

De Somalische asielzoeker Mohamud S. O. (43), die wordt verdacht van terroristische activiteiten, mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Dit heeft de Rotterdamse rechtbank maandag bepaald.

Van onze verslaggeefster Janny Groen

De VS hebben hun uitleveringsverzoek volgens de rechter inmiddels adequaat onderbouwd en ook voldoende garantie gegeven dat O. niet de doodstraf zal krijgen.

Te vaag

In maart oordeelde de rechter nog dat Washington de terroristische activiteiten van O., die in november 2009 in een asielzoekerscentrum in Dronten werd aangehouden, te vaag had omschreven. Gevraagd werd om extra uitleg, waaronder het overleggen van wetsbepalingen waarin de termen ‘terrorist’ en ‘terroristische organisatie’ worden gedefinieerd.

O.’s advocaten, de Nederlander Bart Stapert en de Amerikaan Peter Erfinder, toonden zich toen blij verrast met de extra eisen. Nederland kijkt volgens hen, vanwege het ‘vertrouwensbeginsel’ met de VS, doorgaans onvoldoende kritisch naar Amerikaanse uitleveringsverzoeken.

De aanvullende Amerikaanse informatie is volgens de raadslieden nog altijd ‘opvallend onvolledig’. Bovendien, zo voerde Stapert aan op een zitting op 17 mei, loopt een procedure over ‘material support’ bij het Amerikaanse Hooggerechtshof die (deels) betrekking heeft op zaken waarvan O. wordt verdacht.

Al-Shabaab

O. zou hand- en spandiensten hebben verleend aan de Somalische radicale islamitische beweging Al-Shabaab. Hij zou in december 2007 een zestal Amerikaanse Somaliërs hebben geronseld voor de jihad en in januari 2008 in een safehouse van Al-Shabaab zijn gesignaleerd.

De betreffende zaak Holder v. Humanitarian Law Project is aangespannen door een groep organisaties en individuen die humanitaire hulp verleenden aan groeperingen als de PKK en Tamil Tigers, beide door de VS aangemerkt als buitenlandse terroristische organisaties. Stapert verzocht de Rotterdamse rechtbank de zaak tegen O. aan te houden totdat het Amerikaanse Hooggerechtshof arrest heeft gewezen.

De rechtbank heeft dat verzoek verworpen. Advocaat Stapert is ‘zeer teleurgesteld’ in de ‘hele beperkte toetsing’ door de Rotterdamse rechter. Hij gaat in cassatie.

Vrouwe Justitia (ANP) Beeld
Vrouwe Justitia (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden