nieuws Jawed S.

Terreurverdachte Amsterdam Centraal weigert verder psychiatrisch onderzoek

Terreurverdachte Jawed S. (20), die vorig jaar op het Centraal Station twee Amerikaanse toeristen neerstak, heeft zijn medewerking aan het psychiatrisch onderzoek gestaakt. Daardoor kan voorlopig niet met zekerheid worden vastgesteld wat zijn psychische gesteldheid is. 

Een deel van ontruimde station Amsterdam Centraal. Beeld Simon Lenskens

Dat bleek vrijdagochtend tijdens een pro-formazitting in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp. S. was zelf niet bij de zitting aanwezig. De officier van justitie sprak haar teleurstelling uit over de opstelling van S. die eerder wel toezegde te zullen meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. Na twee gesprekken in het Piet Baan Centrum besloot hij echter niets meer te zeggen.

Er is inmiddels wel een rapport opgesteld door het Pieter Baan Centrum. Maar het zal door S.’s weigering volgens de officier lastig zijn om getuige-deskundigen tijdens de inhoudelijke behandeling met gezag te laten verklaren over de psychische gesteldheid van de terreurverdachte. De advocaat van S., Simon van der Woude, wilde verder geen toelichting geven over de redenen waarom S. zijn medewerking staakte.

De uit Afghanistan afkomstige S. reisde op 31 augustus vorig jaar vanuit zijn woonplaats in Duitsland naar Amsterdam om een aanslag te plegen. Hij verklaarde zelf tegenover de rechter-commissaris dat hij boos was over de Mohammed-cartoonwedstrijd die Geert Wilders had georganiseerd (en die op het laatste moment werd afgeblazen). Bij eerdere pro-formazittingen was S. wel aanwezig, hij toonde toen geen enkel berouw. Het liefst zou hij ‘het varken Wilders’ alsnog afslachten.

Slachtoffer in rolstoel

Door snel ingrijpen van oplettende politieagenten werd S. binnen 9 seconden met een schot in zijn heup tegen de grond gewerkt. Zo werd een waarschijnlijk veel groter bloedbad voorkomen. In die 9 seconden zag S. dus nog wel de kans om twee Amerikaanse toeristen ernstig te verwonden. Een van hen kan als gevolg van de messteken niet meer lopen.

De twee slachtoffers zullen op 2 en 3 september met hun familie aanwezig zijn bij de inhoudelijke behandeling van de zaak. Een van hen zit nu permanent in een rolstoel en heeft geen inkomen meer, vertelde slachtofferadvocaat John Beer. ‘Hij wil weer aan het werk, maar het valt nog te bezien of dat lukt.’ Nog voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zal Beer een schadeclaim indienen.

Advocaat Van der Woude heeft nog een paar onderzoekswensen. Hij wil een aantal politieagenten als getuige ondervragen. Ook wil hij van het openbaar ministerie een verklaring waarom er bepaalde, in zijn ogen cruciale camerabeelden, van het incident in het dossier ontbreken.

S. vluchtte als 16-jarige vanuit Afghanistan naar Duitsland en bracht daar enkele jaren met lotgenoten door in een jeugdinrichting. Toen hij volwassen was, werd zijn asielaanvraag afgewezen. Naar verluidt radicaliseerde hij in die periode snel. Bij een huiszoeking na de aanslag trof de Duitse politie een testament aan, waaruit blijkt dat S. ervan uitging dat hij bij zijn aanslag om het leven zou komen.

Meer over terreurverdachte Jawed S.

De man die op 31 augustus 2018 in het stationsgebouw van Amsterdam Centraal twee Amerikaanse toeristen neerstak, wil ‘nog ergere dingen’ veroorzaken als Geert Wilders zijn gang mag blijven gaan. ‘Als het nodig is, reken ik zelf met Wilders af’, zei Jawed S. voor de rechtbank in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden