Terreuropleiding in handen van Arabische commandanten

De reisjes van Europese moslims naar Pakistan blijken steeds weer verontrustende gevolgen te hebben. Niet van degenen die alleen maar op familiebezoek gaan, maar wel van de duizenden jongeren die zich een paar weken laten bijscholen in een trainingskamp van Al Qaida....

Ook de drie Duitsers die woensdag zijn opgepakt waren vorig jaar ‘te gast’ in een Pakistaans trainingskamp, zoals eerder de vier Britten die de aanslagen op de metro in Londen pleegden in 2005 in zo’n kamp verbleven, alsook drie leden van de Hofstadgroep, de ‘schoenbomterrorist’ David Reid en de kapers van 11/9.

Volgens de goed geïnformeerde krant Asia Times is de training van buitenlandse strijders in handen van enkele toegewijde Arabische commandanten die Pakistan als basis hebben. Ene Abu Nasir is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor Chinese en Oeigoerse vrijwilligers, Abu Akash traint de jongens uit Oezbekistan en Tadjikistan en Abu Hanifeh heeft de Turkse, Koerdische en Bosnische studenten onder zijn hoede.

Als de Duitse mannen daadwerkelijk deel uitmaken van Al Qaida, zijn ze hoogstwaarschijnlijk door deze laatste commandant getraind, omdat een van de Duitsers een Turkse achtergrond heeft. De andere twee zijn bekeerlingen.

Volgens de Asia Times had Hanifeh 27 Turken onder zijn commando toen hij voor het laatst gezien werd op zijn basis in Mir Ali, in de onrustige regio Noord-Waziristan. Eerder dit jaar werden verscheidene Al Qaida-commandanten verdreven tijdens een conflict tussen lokale en buitenlandse strijders, waarbij honderden Oezbeken om het leven zijn gekomen. Naar verluidt zitten ‘de buitenlanders’ nu in het geïsoleerde Shawal, een niemandsland aan de grens met Afghanistan.

Ook daar zijn trainingskampen. Tot de leerstof behoort het maken van bommen met ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn en niet zo snel de aandacht trekken, zoals kunstmest of waterstofperoxide, waarvan de Duitsers 730 kilo hadden ingekocht.

De Duitse autoriteiten denken dat de drie mannen lid waren van de Islamitische Jihad Unie (IJU), wat weer een splintergroepering is van de Islamitische Beweging van Oezbekistan, de IMU. Deze werd in 1998 opgericht met als doel Oezbekistan, dat zich in 1991 heeft losgemaakt van de voormalige Sovjet-Unie, om te vormen tot een islamitische staat.

De oprichters waren geïnspireerd door de Taliban, die op dat moment de dienst uitmaakten in buurland Afghanistan. De ambities van de IMU zijn ondertussen gegroeid; ze streeft nu naar een kalifaat dat zich over heel Centraal -Azië uitstrekt. In 2001 kwam de IMU haar broeders in Afghanistan te hulp. Tevergeefs. De Taliban verloren de strijd, een onbekend aantal IMU-soldaten kwam om en duizenden vluchtten naar Pakistan. De leider van de beweging verblijft sindsdien in het land en langs de grens met Afghanistan, hebben ze ook trainingskampen opgericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden