Terreurgroep Al Nusra scheidt zich af van Al Qaida

Terreurgroep Al Nusra scheidt zich af van Al Qaida. Dit meldt de frontman van Al Nusra, Al Golani. Op deze manier zou het Westen aanvallen op de Syrische bevolking niet kunnen vergoelijken door te stellen dat Al Nusra een link heeft met Al Qaida. Vanuit de Verenigde Staten is echter al gezegd dat de breuk geen invloed heeft op hun visie op de terreurgroeperingen.

Redactie
Een Al Nusra-strijder met zijn vlag in Idlib, Syrië. Beeld AP
Een Al Nusra-strijder met zijn vlag in Idlib, Syrië.Beeld AP

Al Nusra-leider Al Golani heeft ook al een nieuwe naam voor zijn terreurgroep bedacht: Jabhat Fatah Al Sham. In een videoboodschap zei Al Golani dat de 'nieuwe' groep geen banden zal hebben met welke externe groeperingen dan ook.

Al-Golani hoopt dat Jabhat Fatah Al Sham erin slaagt gelijkgestemden in de regio te verenigen. Nu voeren er verscheidene facties oorlog onder eigen vlag. Hij kreeg de zegen van al-Qaeda. Voorman Ayman al-Zawahri liet dat in een audioboodschap weten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet geen enkele reden de visie ten aanzien van deze militante fundamentalisten aan te passen. In een reactie stellen de VS dat de groepering wordt beoordeeld op zijn acties, doelstellingen en ideologie, niet op de naam. Voorlopig blijft Al Nusra dus een te rechtvaardigen doelwit voor de Amerikaanse en Russische straaljagers. Woordvoerder John Kirby zei dat dit 'dezelfde exercitie is, maar dan onder een andere naam'.

Al Nusra en IS

Al Nusra is de belangrijkste jihadistische groepering na rivaal Islamitische Staat (IS). De internationale coalitie tegen IS, onder leiding van de Verenigde Staten, voert op beide jihadistische groeperingen luchtaanvallen uit. Ook Rusland bombardeert regelmatig Al Nusra-doelwitten.

Een half jaar na het begin van de opstand tegen de Syrische president Assad kwam Al Nusra voor het eerst in het nieuws. Al Nusra vecht tegen de troepen van Assad, IS vecht tegen iedereen die hen niet trouw is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden