'Terreurdreiging Brussel niet alleen door voortvluchtige Abdeslam'

De verhoogde terreurdreiging in Brussel is niet voorbij als aanslagpleger Salah Abdeslam is gepakt of gedood. De Belgische overheid houdt rekening met meerdere verdachten. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zaterdagavond gezegd in het Vlaamse actualiteitenprogramma De afspraak. 'Daarom ook die grote machtsconcentratie', zei de bewindsman.

Redactie
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Speciale eenheden van de Belgische politie hebben zaterdagmiddag vier mensen opgepakt op de Grote Zavel in het centrum van de stad. De vier zaten in een verdachte auto, zei een woordvoerder. Het is nog niet bekend welk verband de aanhoudingen hebben met de verhoogde terreurdreiging in en rond de stad. 'Er is een reële bedreiging, maar we stellen dag en nacht alles in het werk om aan die situatie het hoofd te bieden', aldus de minister van Binnenlandse Zaken over de situatie.

De verhoogde terreurdreiging in Brussel heeft te maken met 'een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven', te vergelijken met die van vorige week in Parijs, zei ook de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie. 'Er waren zeer concrete aanwijzingen voor een aanslag', aldus Michel.

'Potentiële doelwitten zijn commerciële centra, winkelstraten en openbaar vervoer, plaatsen met veel volk', zei Michel. Waar de dreiging precies vandaan komt wilde Michel niet zeggen.

Reisadvies voor Nederlanders: vermijd drukke plekken in Brussel

Het reisadvies voor België is zaterdagavond iets verder gespecificeerd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten. Het advies is nu genuanceerder. De website van Buitenlandse Zaken in Den Haag vermeldt: 'Hoogste niveau van veiligheidsdreiging in het gewest Brussel en dat wil zeggen reëel risico op terroristische aanslagen. Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. En volg de instructies van de autoriteiten op.' Toegevoegd is de zinsnede dat er een reëel risico is op terroristische aanslagen. Lees hier het volledige advies.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Vermijd paniek

Premier Michel eindigde zijn persconferentie met een oproep: 'Ik wil de bevolking oproepen om kalm te blijven en om paniek en angst te vermijden. Het is een ernstige situatie, maar we doen er alles aan om ze onder controle te krijgen.'

De premier reageerde op het verhogen van het dreigingsniveau in Brussel van 3 naar 4, het hoogste niveau. De regering heeft vier maatregelen genomen: het afgelasten van grote evenementen, het stilleggen van het metroverkeer, en meer politie en militairen op straat. Ook is er een telefoonnumer geopend waar Belgen informatie en advies kunnen krijgen.

De maatregelen gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen, waarin behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting hebben.

Onwezenlijke sfeer
Volgens Volkskrant-verslaggever Peter de Graaf, die momenteel in Brussel is, hangt er een vreemde, onwezenlijke sfeer in de stad. 'Er zijn veel zwaar bewapende militairen in de stad. Ze staan voor het casino, grote hotels, passages, op de Grote Markt en voor Manneken Pis. Soms zie je opeens acht militaire voertuigen door de straat rijden.'

Volgens De Graaf zijn veel winkels dicht, alleen de toeristenwinkels niet. Rond de Grote Markt lopen nog wel vrij veel mensen, maar dat zijn vooral toeristen. De Nieuwstraat, de Kalverstraat van Brussel, is echter uitgestorven. 'Ik zit nu in de Falstaff, een bekende brasserie tegenover de beurs: normaal op een zaterdagmiddag afgeladen, nu zitten er ook slechts een paar vakantiegangers. 'De Brusselaars blijven thuis', zegt de ober. 'Alleen de toeristen komen nog, die moeten toch ergens heen.'

De gemeente Brussel heeft de uitbaters van cafés geadviseerd vanavond de deuren te sluiten. Dat is geen verplichting maar een aanbeveling, zei een woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur tegen de krant De Morgen. De burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans, heeft militairen gestuurd naar de supermarkten in haar gemeente.

Wapens gevonden
Intussen werd zaterdag ook bekend dat in de Brusselse woning van de man die vrijdag als verdachte werd aangemerkt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, wapens zijn aangetroffen. Bij de huiszoeking werden geen explosieven of bomgordels gevonden, liet het Federaal Parket van België weten. De verdachte was een van de mensen die donderdag bij een reeks huiszoekingen werd opgepakt. Hij wordt verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep en deelname aan terroristische aanslagen. Om wie het precies gaat is nog niet bekendgemaakt. Het parket wilde geen verdere details kwijt.

Premier Michel (rechts), zaterdagmorgen. Beeld ap
Premier Michel (rechts), zaterdagmorgen.Beeld ap
null Beeld Peter de Graaf
Beeld Peter de Graaf

400 oproepen per uur

Het metroverkeer is volledig stilgelegd en blijft dicht tot zeker zondagmiddag, maar de trams en bussen rijden wel, al zijn sommige lijnen beperkt. Op het treinstation Schuman, het centrum van de Europese instellingen, stoppen geen treinen.

De Nationale Veiligheidsraad is zaterdag bijeen geweest en houdt de situatie naar eigen zeggen scherp in de gaten. Het speciale telefoonnummer van het crisiscentrum Binnenlandse Zaken (1771), voor mensen die vragen hebben of advies willen in verband met de terreurdreiging, wordt ondertussen overstelpt. Er zijn gemiddeld 400 oproepen per uur.

Week van de verdachte pakketjes

Angstige concertbezoekers, extra alerte veiligheidsdiensten en meerdere ontruimingen. Ook in Nederland trilden de Parijse aanslagen afgelopen week na.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden