Terreurdreiging al-Qaeda is 'meest serieuze in jaren'

De terreurdreiging die de VS ertoe noopte zondag meer dan twintig ambassades te sluiten is de 'meest serieuze in jaren'. Dat zeggen Amerikaanse politici die vertrouwelijk zijn geïnformeerd over onderschepte communicatie. Die wijst op aanslagen door het al-Qaeda-netwerk.

Militairen voor de Amerikaanse ambassade in Sanaa. Beeld null
Militairen voor de Amerikaanse ambassade in Sanaa.

Saxby Chambliss, lid van de Amerikaanse Senaatscommissie voor inlichtingendiensten, trok dit weekeinde zelfs een vergelijking met informatie die beschikbaar was aan de vooravond van '9/11', de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. 'Al-Qaeda is sterker dan het was voor 11 september 2001, omdat het zich heeft vertakt en verspreid', zei Peter King, lid van het Huis van Afgevaardigden.

Zonder in details te treden, spraken niet alleen politici, maar ook regeringsfunctionarissen over de ernst van de dreiging. Die heeft de Amerikaanse regering er ook toe gebracht de eigen burgers, waar ook ter wereld, te waarschuwen. De oproep om waakzaam te zijn geldt nog tot eind deze maand. De laatste waarschuwing van die strekking dateert van mei 2011, nadat Amerikaanse elite-eenheden al-Qaeda-leider Osama bin Laden op Pakistaans grondgebied hadden gedood.

Militairen onderzoeken inwoners op de weg richting de Amerikaanse en Britse ambassades. Beeld null
Militairen onderzoeken inwoners op de weg richting de Amerikaanse en Britse ambassades.

Alarmerende communicatie
De NSA, de inlichtingendienst die in opspraak raakte door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, zou onlangs alarmerende communicatie tussen terroristen hebben onderschept. Sommige Amerikaanse politici zagen daarin aanleiding om de wereldwijde spionagepraktijken van de dienst te verdedigen. 'Het goede nieuws is dat we informatie hebben opgepikt. Dat is wat de NSA doet', zei afgevaardigde Dutch Ruppersberger na een briefing door overheidsfunctionarissen.

Deze organisatie opereert in Jemen, waar ook Nederland de ambassade tijdelijk heeft gesloten, in navolging van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. 'Nederland sluit zijn ambassade niet als gevolg van een gerichte dreiging, maar wil voorkomen dat de post met de sluiting van andere westerse ambassades extra kwetsbaar wordt', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag weten. Op de ambassade in de hoofdstad Sanaa - een van de best beveiligde Nederlandse diplomatieke posten - werken zes uitgezonden personeelsleden en vijftien lokale krachten.

Gevangenisuitbraken
Ook de internationale politieorganisatie Interpol verspreidde dit weekeinde een waarschuwing. Aangesloten landen wordt aangeraden waakzaam te zijn na de gevangenisuitbraken van de afgelopen weken in Irak, Libië en Pakistan. Ongeveer 500 gevangenen, onder wie al-Qaeda-leiders, konden ontsnappen uit de Abu Ghraibgevangenis in Bagdad. In een buitenwijk van de Libische stad Benghazi wisten meer dan 1.100 gedetineerden te vluchten. Benghazi is de plek waar bijna een jaar geleden het Amerikaanse consulaat werd aangevallen. Daarbij kwamen vier personen om het leven, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië.

De Britse ambassade in Sanaa, Jemen. Beeld null
De Britse ambassade in Sanaa, Jemen.

Anonieme Amerikaanse functionarissen brachten de huidige terreurdreiging in verband met die aanslag, alsmede met het nakende einde van de ramadan. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei 'in het bijzonder bezorgd te zijn over de veiligheidssituatie in de laatste dagen van de ramadan'. Ook de Britten, die blijkens de onthullingen van Snowden zeer nauw met de Amerikanen samenwerken, lieten zich niet uit over een specifieke dreiging.

Suikerfeest
Vandaag maakte de Britse regering bekend de ambassade in Jemen twee dagen langer gesloten te houden. 'Vanwege de constante bezorgdheid over de veiligheid, zal de Britse ambassade gesloten blijven tot het einde van het Suikerfeest', zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade wordt donderdag weer heropend. Frankrijk en Duitsland hebben ook tijdelijk hun ambassades in Jemen gesloten.

De vrees voor aanslagen zou worden gevoed door een speech die al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahri vorige week verspreidde via jihadistische fora op het internet. Hij drong aan op wraakacties voor onder meer de Amerikaanse aanvallen met drones (onbemande vliegtuigen) in Pakistan en Jemen.

Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahri. Beeld null
Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahri.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden