Terreuractie eindelijk voorbij

Na vier dagen maakt Kenia de balans op van de aanslag in Nairobi. 61 burgers, 6 soldaten en 5 terroristen kwamen om. Mogelijk liggen nog honderd slachtoffers in het winkelcentrum.

NAIROBI - De gijzelingsactie in een winkelcentrum van de Keniaanse hoofdstad Nairobi is voorbij. Dinsdagavond, tijdens een toespraak tot het volk, verklaarde president Uhuru Kenyatta dat bij het drama 61 burgers en zes leden van de krijgsmacht zijn gestorven. Vijf gijzelnemers zijn gedood en elf gearresteerd.


Volgens Kenyatta zijn drie van de vier verdiepingen van het luxe winkelcentrum Westgate ingestort. Onder het puin kan een nog onbekend aantal mensen liggen. Onder hen zijn mogelijk ook andere daders, leden van de Somalische islamitische terreurbeweging Al Shabaab, die de bloedige actie heeft opgeëist.


De grote vraag voor velen is nog steeds hoeveel mensen precies bij de actie zijn gedood. Dinsdagochtend stond het officiële dodental op 62. Later die dag zouden circa zestig lichamen zijn overgebracht naar het grootste mortuarium in de stad.


Volgens ingewijden konden toen in het winkelcentrum nog steeds honderd lijken liggen. Als al deze cijfers blijken te kloppen, zal de terreurdaad in Nairobi bijna evenveel levens hebben geëist als de door Al Qaida opgeëiste aanslag op de Amerikaanse ambassade in 1998.


'We hebben onze aanvallers beschaamd en verslagen', aldus president Kenyatta. Wel gaf hij toe dat van 'immense verliezen' sprake is. Voor woensdag tot en met vrijdag is nationale rouw afgekondigd.


Over de gijzeling en de bevrijdingsactie bestaan nog heel veel vragen. Zaterdag werd gemeld dat een groep van ruim vijftien aanvallers, onder wie mogelijk een vrouw, Westgate had bestormd. De dagen erna bleek dat de gijzelnemers over grote hoeveelheden munitie beschikten. Onduidelijk is of, en met wiens medewerking, extra voorraden eerder het winkelcentrum zijn binnengesmokkeld.


De aanslag en de gijzeling zijn opgeëist door Al Shabaab, dat hiermee wraak zei te nemen op eerder Keniaans militair optreden in het zuiden van Somalië. Maar volgens sommige deskundigen is de actie eerder het werk van een veel minder bekende, met Al Shabaab samenwerkende moslimorganisatie uit Kenia, al-Hijra. Het is daarnaast nog onbekend of Al Qaida in de operatie een rol heeft gespeeld.


Over de precieze uitvoering van de reddingsoperatie in de afgelopen dagen bestaan ook veel vragen. Dat die actie zo lang duurde, komt mogelijk doordat zich veel meer burgers in het winkelcentrum bevonden dan de Keniaanse autoriteiten wensten toe te geven. Leger en politie moesten daarom uiterst voorzichtig te werk gaan.


Het is ook mogelijk dat de speciale eenheden die voor de operatie zijn ingezet zich hebben verkeken op de 'professionaliteit' van hun tegenstanders. Uit de relatief geringe informatie die sinds zaterdag over de gijzelnemers bekend is geworden, kan in elk geval wel worden afgeleid dat zij hun actie zorgvuldig hebben voorbereid en met vele, diverse middelen hebben weten uit te voeren.


De komende weken en maanden moet over deze zaken meer duidelijkheid komen. Ondertussen moet Kenia zich beraden over stappen die nodig zijn om vergelijkbare grote aanslagen in de toekomst te voorkomen. Al Shabaab heeft gezegd Kenia nu te beschouwen als het land waarin het zijn islamistische oorlog wil voortzetten.


Uhuru Kenyatta president Kenia

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden