Terreuraanslag treft China: 16 grensbewakers dood

Een terreuraanslag in het verre westen van China heeft maandagochtend het leven gekost aan zestien leden van de Chinese grenspolitie.

Van onze correspondent Hans Moleman

Volgens staatspersbureau Nieuw China reden twee mannen in een vrachtwagen een kazerne van de grenspolitie in Kashgar binnen, terwijl de militairen aan hun ochtendexercitie bezig waren. De twee gooiden handgranaten naar de verzamelde militairen en hakten er met messen op los.

De daders zouden levend gearresteerd zijn. Een heeft verwondingen aan het been, aldus het persbureau.

De Chinese regering waarschuwt al maanden voor de kans op aanslagen van radicale Oeigoeren in relatie tot de Olympische Spelen. Kashgar ligt op bijna drieduizend kilometer van Peking.

De regio heeft een geschiedenis van low-key verzet tegen de Chinese dominantie: zo werd het Overseas Chinese Hotel in Kashgar doelwit van een bomaanslag. Maar dat is al weer bijna tien jaar geleden.

De aanslag van maandag is de dodelijkste aanval op Chinese troepen binnen de grenzen van het eigen land in vele decennia.

Eerder dit jaar waren er aanslagen op stadsbussen in Kunming en Shanghai, waarbij vijf burgers om het leven kwamen. Volgens de Chinese autoriteiten waren het geen terreuraanslagen. Maar de explosies zijn onlangs geclaimd door een groepering die zich de ‘Turkestan Islamitische Partij’ noemt.

Volgens het IntelCenter in Washington, dat communicatie-uitingen van terreurgroeperingen volgt, heeft de TIP een video verspreid met de titel ‘Onze Heilige Oorlog in Yunnan’. Kunming, waar twee bussen werden getroffen, is de hoofdstad van de Chinese grensprovincie Yunnan.

In de video zegt de leider van de groep, commandant Seyfullah, dat de TIP verantwoordelijk is voor de aanslagen op de bussen en dat ook de Olympische Spelen doelwit zijn.

‘De Chinezen hebben onze waarschuwingen hooghartig genegeerd’, zo meldt Seyfullah volgens IntelCenter op de video. ‘De vrijwilligers van de Turkestan Islamitische Partij zijn in actie gekomen’.

(AP) Beeld
(AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden