Terreur mag veel eerder aangepakt

Het kabinet wil de bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingendiensten opnieuw verruimen. De geheime diensten moeten meer armslag krijgen om voorbereidingen van terroristische aanslagen niet alleen op het spoor te komen maar ook vroegtijdig te 'verstoren'....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Ook komt er een zelfstandige geheime dienst die zich speciaal bezighoudt met het onderscheppen en afluisteren van telecommunicatie.

Dit schrijft minister Remkes van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Hij werkt aan een wetsvoorstel om de rechten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) te verruimen.

De diensten kregen eerder al meer bevoegdheden, na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Remkes acht het tijd voor nieuwe aanpassingen na de aanslagen van dit jaar in Madrid.

De diensten krijgen in de eerste plaats het recht grote bestanden te doorzoeken, ook als het om namen en gegevens van niet-verdachte personen gaat. Dit kan volgens de minister helpen om met nieuwe technieken 'patronen' binnen groepen mensen op het spoor te komen. Hiertegen bestaan nu nog wettelijke bezwaren.

Ook wil Remkes de diensten de gelegenheid geven op eigen initiatief gegevens op te eisen bij andere overheidsinstellingen. Dit geeft de AIVD bijvoorbeeld recht op rechtstreekse toegang tot de bestanden van de politie. In de huidige situatie moet de politie daarvoor toestemming geven.

De inlichtendiensten krijgen verder de mogelijkheid zelf in te grijpen als ze terroristische activiteiten op het spoor zijn. Nu zijn zij daarvoor aangewezen op andere instanties, zoals de politie.

De minister kondigt ook aan dat de Nationale Sigint Organisatie (NSO) zelfstandig wordt. De NSO (waarin Sigint staat Signals Intelligence) is nu nog een tak van de MIVD en houdt zich in het bijzonder bezig met het onderscheppen en afluisteren van telefoon-, fax- en internetverkeer. Zij werd opgericht na de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001.

De dienst verleent vooral ondersteuning aan het werk van de AIVD en de MIVD. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de verzelfstandiging vooral organisatorische redenen.

Vorige maand werd al bekend dat de AIVD sinds kort nauwer is gaan samenwerken met de Nationale Recherche en de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden