Terreur in Barcelona, formatieperikelen en gewelddadige protesten in de VS: het nieuws terwijl u weg was

Ja, je kunt het nieuws al roamend wel blijven volgen, maar op vakantie krijg je toch al gauw slechts flarden van het nieuws mee. Daarom hier de Volkskrant-thuiskomservice: een handig overzicht van het belangrijkste nieuws terwijl u weg was, met links naar onze beste verhalen. Kunt u meteen weer meepraten bij de koffie-automaat.

null Beeld anp
Beeld anp

Terreur in Catalonië
Bij aanslagen in het Catalaanse Barcelona en Cambrils kwamen vijftien mensen om het leven. Zeker honderddertig mensen raakten gewond. Op 17 augustus reed Younes Abouyaaqoub met een wit busje mensen op de drukke toeristische Ramblas in Barcelona in op een mensenmassa.

Acht aanslagplegers, onder wie Abouyaaqoub, zijn door de politie gedood, twee zitten vast in voorarrest en twee anderen zijn voorwaardelijk vrijgelaten. Daarmee is volgens de politie de volledige terreurcel die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslagen opgerold. Lang bleef Spanje gevrijwaard van islamitische terreur. Hoe komt dat eigenlijk? (+)

Hoewel de bloemenzee op de Ramblas groeit, voelt men zich in de migrantenwijk El Raval in de verdediging gedrongen. 'Hier meneer, gebeurt helemaal niets.' (+)

We spraken ondernemers aan de Ramblas waar het busje op de voetgangers inreed. Ze voelen zich kwetsbaar, maar moeten door. (+)

In Rotterdam werd een kleine week na de aanslag in Barcelona een concert van de Amerikaanse band Allah-Las afgelast vanwege terrorismedreiging.

In Nederland is het traditie om rationeel om te gaan met terroristische dreiging', stelt terrorisme-expert Peter Knoope.

Herdenking van de aanslag op de Ramblas op 26 augustus. Beeld afp
Herdenking van de aanslag op de Ramblas op 26 augustus.Beeld afp

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie formeren verder

De fractievoorzitters van de beoogde regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn in augustus weer verder gegaan met onderhandelen over de vorming van het kabinet-Rutte III. Er waren wat tegenslagen, zoals het uitlekken van een conceptakkoord over medisch-ethische thema's en geworstel met de onderwijsbegroting.

Maar de verwachting is dat men er uiteindelijk wel uit komt. Al zal het nog wat tijd kosten. Is dat eigenlijk nodig? Lees hier vier (drog)redenen waarom men er zo lang over doet.

De paden op, de lanen in
Na de eerste halfslachtige poging, die strandde op een steenworp afstand van het Binnenhof, trekt de kabinetsformatie alsnog het land in.

Frans Weisglas: Maak haast met formatie en houd 'voltooid leven' erbuiten
Er is haast geboden bij de kabinetsformatie, betoogt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD). 'Dat kan door een beknopt regeerakkoord op hoofdlijnen te maken.' Medisch-ethische vraagstukken horen volgens hem niet in het regeerakkoord thuis.

Hoe voltooid leven tot splijtzwam van de formatie uitgroeide
Niet het klimaat, niet de arbeidsmarkt, niet het belastingstelsel: de grootste hobbel bij de formatie is stervenshulp bij voltooid leven. Hoe kon een onderwerp dat slechts een kleine groep raakt zo groot worden? (+)

ChristenUnie: de ongrijpbaren van het Binnenhof
Of de laatste fase is aangebroken, hangt mede af van de ChristenUnie. Een partij die zich moeilijk laat vangen. 'God is geen dictator op een wolk.' (+)

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap

Kritiek op Trump na gewelddadige rechts-extremistische protesten

Het Amerikaanse studentenstadje Charlottesville (Virginia) was het toneel van gewelddadige rechts-extremistische protesten. Actievoerders raakten meermaals slaags met tegendemonstranten. Toen James Alex Fields, een man met rechts-extremistische ideeën, doelbewust op een tegendemonstratie inreed, kwam de 32-jarige Heather Heyer om het leven. Negentien anderen raakten gewond. President Trump kreeg veel kritiek op de wijze waarop hij op dit nieuws reageerde, ook vanuit zijn eigen partij.

Charlottesville: Van het gelukkigste stadje van de VS tot middelpunt van extreem-rechs geweld
Een blanke man rijdt in op tegenbetogers: een dode, 19 gewonden. In Charlottesville wilden rechts-extremisten een standbeeld van een voorvechter van slavernij redden. Treft ook Trump blaam voor rechts geweld?

Drie topmannen stappen uit Trumps adviesraad
Maandagavond maakten zowel de bestuursvoorzitter van farmaciereus Merck & Co als de topmannen van chipfabrikant Intel en sportkledingfabrikant Under Armour bekend Trumps Economische Adviesraad te verlaten.

Boze en uitdagende Trump
'Beide kampen waren schuldig', zei Trump op een persconferentie in New York die volledig uit de hand liep. Aanvankelijk had hij alleen gerept van geweld 'van vele kanten', vervolgens veroordeelde hij rechts-extremisten, maar nu gooit hij dus weer olie op het vuur.

Donald Trump en Ken Frazier Beeld epa
Donald Trump en Ken FrazierBeeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Nederland in de ban van eierschandaal

Nederland is de afgelopen weken in de ban geraakt van fipronil, een giftige stof die in Nederlandse eieren is aangetroffen.

Na een korte schrikreactie lijkt consument over eierangst heen
Het fipronilschandaal houdt Nederlanders niet lang bij uitsmijters en gekookte eitjes vandaan. Aan het begin van de eiercrisis liepen de verkoopcijfers hard terug, maar na die korte schrikreactie vinden eieren alweer gretig aftrek, blijkt uit een belronde door de Volkskrant.
Hoe langer de fipronilcrisis voortduurt, hoe meer vragen er rijzen over de toezichthouder.

Wat is er mis met een dienst die steeds weer onderwerp wordt van onderzoek?
Nick tipte vorig jaar de NVWA - nu is hij zelf opeens verdachte in het eierschandaal.

Nu consument over eierangst heen lijkt: hoe lekker en gezond is eiersalade?
Door het fipronilschandaal zouden we bijna vergeten hoe lekker en gezond eieren zijn. Maar geldt dat ook voor eiersalade?

null Beeld anp
Beeld anp

Veel gelezen op Volkskrant.nl

Hoe de rechterhand van Van der Laan van de strijd tegen radicalisering een vriendendienst maakte
Saadia A.-T. klom op tot de rechterhand van burgemeester Van der Laan op het gebied van radicalisering. Nu wordt zij beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Wie is zij? En wat is er in Amsterdam mis bij de strijd tegen radicalisering?

'Als er iets mis gaat met de overkant, sterven we allemaal' (+)
Aan de grens met Noord-Korea vrezen Chinese veteranen voor een nieuwe oorlog. Correspondent Marije Vlaskamp bezocht Shanghuolong, waar de de vierhonderd inwoners met angst en beven naar de actuele ontwikkelingen kijken. 'We willen gewoon liever niet dood.'

Voorkom een post-vakantiedip

Tot slot heeft wetenschapsredacteur Maarten Keulemans nog een tip voor u om te voorkomen dat u in een post-vakantiedip raakt:


Welkom thuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden