Terreinen voor protest in Sotsji

AMSTERDAM - In Peking werden ze bij de Olympische Spelen van 2008 niet tot nauwelijks gebruikt. De protestterreinen in de Chinese hoofdstad bleven leeg. Sotsji, de gastheer van de Winterspelen van 2014, gaat ze toch weer invoeren. Dinsdag kreeg de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, de Russische toezegging dat er tijdens de Spelen in Sotsji publieke protestgebieden zullen worden ingericht.

Het besluit, bekendgemaakt bij de laatste rapportage van Sotsji 2014 aan het hoofdbestuur van het IOC, staat haaks op het decreet van de Russische president Poetin uit augustus. Toen tekende Poetin voor een verbod op 'samenscholingen, protest, demonstraties, marsen en stakingen' van 7 januari tot 21 maart. De Winterspelen beginnen op 7 februari.

Het voorstel aan het IOC lijkt een gebaar van de Russische autoriteiten. De internationale druk over de situatie van de mensenrechten in Rusland neemt nog steeds toe. Maandag kondigde voorzitter Bach evenwel nog een waarschuwingsbrief aan, waarin het IOC olympische sporters zou oproepen af te zien van demonstraties en politieke gebaren tijdens de Spelen van Sotsji.

Volgens Bach zal het memo vooral gaan over regel 50 van het olympisch charter. Dat verklaart: 'Geen enkel soort van demonstratie danwel propaganda van politieke, religieuze of raciale aardig is toegestaan op olympisch terrein, stadion of ander gebied.'

In Nederland verklaarde Jochem Uytdehaage, als voorzitter van de atletenvereniging in de schaatswereld, dat hij de brief zal bespreken met de schaatsers. 'Iedere atleet heeft in Sotsji zijn eigen verantwoordelijkheid, maar we zullen benadrukken dat hij of zij zich beter kan richten op de eigen prestatie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden