REPORTAGE

Terras in Amsterdam-Zuid bleek mooie plek om Holleeder een klap te verkopen

Komende weken staan in Haarlem veronderstelde topcriminelen terecht om onder meer afpersing en geweld. Vandaag was de beurt aan Dick V., die Willem Holleeder sloeg.

Elsbeth Stoker
Dick V. op een rechtbanktekening. Beeld anp
Dick V. op een rechtbanktekening.Beeld anp

Voor het imago van zijn beveiligingsbedrijf vond Dick V. het geen verkeerde locatie. Sterker nog: een terras midden in Amsterdam- Zuid was juist een hele mooie locatie om Willem Holleeder op 27 oktober 2012 een klap te verkopen, vertelde V. later in een afgeluisterd gesprek. Binnen de kortste keren werd de kaakslag die de voormalige vechtsporter uitdeelde aan Nederlands bekendste crimineel breed uitgemeten in het nieuws: V. had zelfs diens kaak gebroken.

De 49-jarige V. was al langer van plan om Holleeder, die begin 2012 uit de gevangenis was gekomen, te confronteren met 'oud zeer'. Zo vroeg ene Pieter aan V. eerder die maand nog of hij 'de Neus' al was tegengekomen. 'Was het maar waar', antwoordde V. toen. 'Dan sloeg ik echt zijn neus weg.'

undefined

Verleden

Die klap ging echt 'om iets uit het verleden', benadrukte V. dinsdag tegen de Haarlemse rechters. En niet om de boodschap die zijn veronderstelde misdaadcompagnon Danny K. een maand eerder aan Holleeder zou hebben gegeven: dat K. - die door sommigen wordt gezien als een van de nieuwe koningen van de Nederlandse misdaad - van 'A tot Z zou weten wat Holleeder in zijn schild voert, en dat hij zijn borst maar nat moest maken'.

'Nee, van zo'n boodschap, daar weet ik niks van', zei de gespierde, blonde vechtsporter tijdens de eerste zittingdag van het megaproces Andes, een strafzaak die draait om onder meer afpersing, witwassen en zware mishandeling en naar verwachting 28 dagen zal duren.

In mei vorig jaar werd V. samen met negen anderen gearresteerd na vier jaar onderzoek en een ongewoon grote afluisteroperatie. Justitie plaatste zelfs afluisterapparatuur in de auto's van verdachten, een lunchroom waar ze vaak kwamen en een horlogezaak waar ze vaak afspraken. Onder hen bevinden zich ook enkele veronderstelde kopstukken uit de Hollandse netwerken. Zo wordt V. samen met Danny K. beschuldigd van het leiden van een criminele organisatie.

undefined

Het gerechtsgebouw in Haarlem. Beeld anp
Het gerechtsgebouw in Haarlem.Beeld anp

Dodenlijst

En ook Holleeder zal komende weken de revue passeren. Dinsdag kwam hij voorbij als 'slachtoffer' van V. Maar maandag zal hij samen met diezelfde V. en Danny K. terechtstaan voor de afpersing van de voormalige Hells Angel Theo Huisman in het voorjaar van 2013.

'Ik zag Willem op het terras zitten. En ik ging naar hem toe om met hem te praten', vertelde V. gisteren aan de rechter over de vechtpartij. 'Maar hij stond op uit zijn stoel, en aan de uitdrukking op zijn gezicht leidde ik af dat hij niet open stond om te praten.' En dus gaf hij een klap. 'Ik heb een beveiligingsbedrijf. Dan leer je inschatten hoe mensen kunnen reageren.'

Ruim een maand later kreeg V. bezoek van twee agenten, om hem te vertellen dat het verhaal ging dat Holleeder hem op een dodenlijst had gezet. Hoe de verhoudingen nu zijn met V.'s 'slachtoffer' en medeverdachte, werd gisteren niet duidelijk. Wel bleek dat V. nog steeds vreest voor zijn leven.

undefined

Wanhoop

Deze zomer werd de voormalige vechtsporter opnieuw door justitie gewaarschuwd dat 'in het circuit' het verhaal gaat dat hij op een liquidatielijst staat. Uit welke hoek de dreiging ditmaal komt, is onbekend. Voor zijn eigen veiligheid keerde V. daarom in september terug naar de gevangenis. Vrijwillig.

'Als hij niet zelf had gekozen om terug naar de gevangenis te gaan, had hij hier dan nog gezeten?', vroeg zijn advocaat Nico Meijering zich gisteren af. Nog geen twee weken geleden werd immers freefighter Hans Nijman geliquideerd, met wie V. samen een sportschool runde in Beverwijk. 'De dood van Nijman heeft ongelooflijk veel verdriet en wanhoop veroorzaakt bij mijn cliënt', aldus Meijering. De advocaat verwijt het OM dat ze Dick V. alleen willen beveiligen als hij belastend over anderen verklaart. Maar V., die 'praat niet over derden'.

undefined

Advocaat Nico Meijering. Beeld anp
Advocaat Nico Meijering.Beeld anp

Afgeluisterde gesprekken

En ook op de door justitie afgeluisterde gesprekken ging hij dinsdag niet diep in. Zo voerde hij in 2011 gesprekken met medeverdachten waarin hij vertelde iemand 'dwars door zijn poot heen te hebben geschoten in een kroeg'. Een ander zou 'zo in elkaar geslagen' zijn door hem, dat ze het slachtoffer 'in coma hebben moeten houden'.

'Ik heb de verhalen aangedikt', zegt V. als de rechter om een verklaring vraagt. 'Ik zit in de beveiliging van het uitgaansleven, dus als je een beetje een naam hebt, wordt er rekening met je gehouden, word je serieus genomen.'

Maar hoe zit het dan met het verhaal dat u heeft verteld over de vier jongens die u aanspraken nadat u vertrokken was uit uw werk, wil rechter weten. De jongens zouden verhaal willen halen bij V. omdat hij hen de toegang tot de club geweigerd zou hebben. 'En toen zou u een wapen hebben getrokken', zegt de rechter.

'Ach', antwoordt V. 'Dat is gewoon een mooi verhaal om te vertellen.'

undefined

Het gerechtsgebouw in Haarlem. Beeld anp
Het gerechtsgebouw in Haarlem.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden