Terra College moet leraren ontslaan door bezuinigingen

Het Terra College in Den Haag, de school waar een leerling een docent doodschoot, moet volgend jaar vijftien leerkrachten ontslaan die zich bezighouden met hulp aan probleemleerlingen...

Door Marc van den Eerenbeemt

Directeur Van Miltenburg van de school hekelde donderdag na de uitspraak van de Haagse rechtbank de bezuinigingen op het onderwijs.

Volgens hem zijn vooral de leerlingen met een achterstand straks de dupe van de kortingen. De moord op Van Wieren maakt volgens hem de noodzaak van meer investeringen duidelijk.

Zijn school krijgt te maken met een bezuiniging van 'zes à achthonderdduizend euro', aldus Van Miltenburg. In het onderwijs verliezen volgend jaar 1875 werknemers hun baan door de bezuiniging op de bestrijding van leerachterstanden.

Het gaat om mensen die zich bezighouden met taalprojecten, bijlessen en opvoedingsondersteunende programma's voor ouders.

Vorige week protesteerden onderwijsorganisaties en gemeenten nog tegen de bezuiniging van 100 miljoen euro. Dat is bijna eenvijfde van het achterstandsbudget, dat in 2001 nog met 100 miljoen werd verhoogd.

Van Miltenburg noemt het wrang dat pas na de dood van een docent de discussie over verbetering van het vmbo is begonnen. 'De maatschappij heeft een onvergeeflijke fout gemaakt. De hele politiek, inclusief de honderdvijftig Kamerleden, is verantwoordelijk voor de bezuinigingen.'

Minister Van der Hoeven van Onderwijs stelde eerder dat de bezuiniging uitgevoerd kan worden zonder ingrijpende gevolgen. De 500 miljoen euro die overblijven, kunnen volgens haar efficiënter worden besteed als de bureaucratie rond veel projecten wordt aangepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden