Terpstra maant apothekers tot actie tegen doping

Staatssecretaris Erica Terpstra wil dat apothekers in navolging van artsen in hun gedragscode opnemen dat zonder medische indicatie geen doping geduide middelen worden verstrekt....

Van onze verslaggever

PAPENDAL

'Stel heldere richtlijnen voor de beroepsgroep vast', zo hield Terpstra de verzamelde apothekers voor. 'Doping valt niet te vergoelijken en moet frontaal worden aangevallen. Doping staat haaks op fair play en een gezonde leefstijl.' Ze drong erop aan dat de apothekers het onnodig verstrekken van middelen die op de zwarte lijst voorkomen, tuchtrechtelijk strafbaar gaan stellen.

Terpstra, maar niet alleen zij, stelde tijdens het KNMP congres vast dat de meeste 'verboden' middelen worden gebruikt door bezoekers van sportscholen. Volgens een al eerder gepresenteerd onderzoek van het TNO in Delft gebruiken 35.000 Nederlandse sportschoolbezoekers tussen zestien en 25 jaar anabole steroïden.

Dr. A. de Boer van de Universiteit van Utrecht deed nader onderzoek tijdens de NK bodybuilding van 1994 en kwam tot de conclusie dat het anabolen-gebruik in Nederland 'omvangrijk' is en grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt. De herkomst van de middelen is meestal onduidelijk waardoor het gevaar des te groter is.

Bovendien noemde De Boer het gebrek aan medische begeleiding bij dopegebruik schrijnend. Hij moest echter toegeven dat zijn langdurige uitweiding aangevochten kon worden door critici, die vaststelden dat slechts 291 bodybuilders tijdens de Nederlandse kampioenschappen van 1994 zijn vragenlijst hadden ingevuld. Het was een respons van niks.

Maar wie antwoordde, gaf wel aan dat er door gebruik van hormoonpreparaten klachten optreden (negentig procent). Klachten die uiteenlopen van verhoogde agressie tot impotentie en depressies. Ook prof. dr. Harm Kuipers, de vroegere wereldkampioen schaatsen en thans lid van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité, had het over de schadelijke bijwerkingen.

Verrassend was dat Kuipers als lid van de IOC-commissie een revisie van de 'zwarte lijst' voorstelde. Hij pleitte ervoor om (pseudo)efedrine en cafeïne te schrappen als verboden stoffen, omdat die volgens hem niet voldoen aan de criteria 'prestatiebevorderend' en 'schadelijk voor de gezondheid'.

Wat de hormoonpreparaten (anabole steroïden) betreft liet Kuipers evenmin als over EPO en groeihormoon geen twijfel bestaan: 'Die horen op de IOC-lijst thuis. Want ze zijn gevaarlijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden