Terpstra en Van Nieuwenhoven zijn populairste politica's

Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) en Erica Terpstra (VVD) zijn de populairste politica's van Nederland. De lijsttrekkers van de grote partijen niet meegerekend, behaalden de twee de meeste voorkeurstemmen bij de verkiezingen van woensdag...

Maandag stelde de Kiesraad in Den Haag de officiële uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen vast. Alleen bij de LPF en de ChristenUnie leidde de eindafrekening tot verschuivingen. Minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie kreeg ruim 21 duizend voorkeurstemmen en behaalde daarmee op eigen kracht een Kamerzetel. Daarvoor zijn 16 duizend voorkeurstemmen nodig. Nawijn, die pas op het laatste moment afhaakte als lijsttrekker van de LPF, neemt in die fractie nu de plaats in van Gonny van Oudenallen.

Hoewel Nawijn onlangs nog ophef veroorzaakte toen hij de Kamer 'een groot ritueel' noemde, is hij van mening dat hij zijn uitverkiezing door de kiezers niet naast zich neer mag leggen. Wel pleitte hij maandag opnieuw voor een andere werkwijze van het parlement, zodat ministers niet om de haverklap andere afspraken moeten afzeggen om in de Kamer te verschijnen.

Bij de ChristenUnie slaagde Kamerlid Tineke Huizinga er opnieuw in op eigen kracht haar zetel te behalen. Zij kreeg 19.650 voorkeurstemmen. Zij neemt de plaats in van Leen van Dijke. Na het vertrek van Eimert van Middelkoop in mei, verliest de ChristenUnie met Van Dijke opnieuw een ervaren en veelgeprezen Kamerlid.

Ook de Limburgse CDA-Kamerleden Maria van der Hoeven en Camiel Eurlings hebben een goede persoonlijke campagne achter de rug. Zij kregen respectievelijk 128 duizend en 68 duizend voorkeurstemmen. Voor de PvdA kreeg het Rotterdamse Kamerlid Nebahat Albayrak ruim 66 duizend stemmen. Ayaan Hirsi Ali behaalde er voor de VVD ruim dertigduizend.

Uit de gegevens van de Kiesraad blijkt verder dat in totaal 55 vrouwen zitting nemen in de Tweede Kamer, een record. De vorige Kamer telde 48 vrouwen, in 1998 en 1999 telde het huis 54 vrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden