Update

Terphuis: strijd tegen strafbaarstelling illegaliteit gaat door

Ook in de nieuwe motie die PvdA'er Sander Terphuis vandaag op de PvdA-ledenraad gaat voorleggen, staat dat illegaal verblijf niet strafbaar gesteld mag worden. Maar de eis het regeerakkoord open te breken, is van tafel. Het PvdA-lid benadrukte vanochtend op Twitter dat hij op de ledenraad voor een motie zal stemmen tegen de strafbaarheid van illegaliteit, nadat het idee was ontstaan dat hij onder druk van de partij zijn koers had gewijzigd.

Partijlid Sander Terphuis luistert donderdag naar PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de ledenbijeenkomst in Den Haag waar wordt gesproken over het strafbaar stellen van illegaliteit. Beeld anp

In een blog op zijn website stelt Terphuis dat hij betreurt dat zijn uitspraken gisteren bij Pauw en Witteman tot verwarring hebben geleid. 'Ik heb absoluut niet willen zeggen, zelfs willen suggereren, dat het strafbaar stellen van illegaal verblijf onder bepaalde omstandigheden aanvaardbaar zou kunnen zijn', aldus Terphuis. 'Ik staak mijn strijd tegen het strafbaar stellen van illegaal verblijf niet. Zeker niet.'

Zijn nieuwe motie bevat zeven punten om 'het asielbeleid stap voor stap humaner te maken', waaronder de oproep sneller te erkennen dat een asielzoeker buiten zijn eigen schuld niet terug kan naar zijn land van herkomst. Daarnaast bevat de motie de volgende aanbeveling: 'Ongedocumenteerde vreemdelingen zullen niet in de gevangenis komen, enkel omdat zij illegaal in Nederland verblijven.' En punt 3 luidt: 'Illegaal verblijf mag niet worden aangemerkt als een misdrijf'. De Kamerleden van de PvdA worden opgeroepen 'al het mogelijke te doen' om deze punten te realiseren.

De eerdere motie die Terphuis op het partijcongres op 27 april indiende riep het kabinet op 'de maatregel tot strafbaarstelling van illegaal verblijf in te trekken en te investeren in een effectief en menswaardig terugkeerbeleid'.

Het partijbestuur heeft de nieuwe motie in een preadvies goedgekeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.