Ternauwernood acceptabel

Bewering:

Het terugbrengen van het aantal postdagen is voor 83 procent van de burgers acceptabel.


Deze week minister Henk Kamp van Economische Zaken, die maandag de Tweede Kamer voorstelde de Postwet zo te wijzigen dat brieven niet meer zes, maar slechts vijf dagen bezorgd hoefden te worden. Daarmee zouden burgers niet zoveel problemen hebben, want uit onderzoek was gebleken 'dat het terugbrengen van het aantal bezorgdagen voor een meerderheid (83 procent) acceptabel is.' Dat percentage werd in alle nieuwsberichten overgenomen, soms nog met Kamps toevoeging erbij dat in 2004 nog 41 procent van het volk zoiets onacceptabel vond.


De minister verwees naar een rapport van Intomart uit 2011. Dat was breed opgezet, en bestreek alles van de rol en de betekenis van post, de prijs van postzegels, opvattingen over postbezorging, tot aan de plaatsing van brievenbussen en de concurrentie op de postmarkt (toen ging het nog om TNT Post, de huidige naam van het bedrijf is anders). Het moest het opengooien van de postmarkt in 2009 evalueren.


Voor het onderzoek werden 2.000 mensen via Intomarts eigen internetpanel geënquêteerd, 150 mensen zonder internet schriftelijk benaderd, 500 ondernemers (het midden- en kleinbedrijf) eveneens via internet, plus nog eens speciale groepen als minder-mobielen, niet-stedelijken en 70-plussers. Behoorlijk doortimmerd, met andere woorden.


Des te vreemder dat de minister het rapport net niet goed citeert. Daarin staat immers: 'Het mogelijk terugbrengen van het aantal bezorgdagen per week is voor 81 procent van de burgers acceptabel.' De minister lijkt er de 2 procent 'weet niet' bij te hebben opgeteld; naar zijn motieven is het gissen. Wat heeft 83 dat 81 niet heeft?


De volgende vraag is wat het tegendeel is van 'acceptabel'. Dat blijkt in het rapport 'volstrekt onacceptabel' te zijn, en dat wordt duidelijker met de oorspronkelijke vraagstelling bij de hand: 'Stelt u zich voor dat het huidig aantal dagen per week waarop de bezorging van post plaatsvindt, wordt teruggebracht. Hoeveel dagen bezorging zijn dan nog acceptabel voor u?'


Daarover wilde 81 procent dus wel nadenken (19 procent vond vijf dagen per week nog kunnen, 23 procent vier dagen, 28 procent drie dagen), maar 17 procent wilde zich er zelfs geen voorstelling van maken: 'Terugbrengen van het aantal bezorgmomenten per week vind ik volstrekt onacceptabel', vinkten zij aan. Anders gezegd: een op de zes particulieren vreest in grote problemen te komen als de post niet elke dag bezorgd wordt. Dan is 'voor 83 procent acceptabel' wel wat luchtig en kort door de bocht. Van de minder-mobiele burgers vindt 23 procent een vermindering van de postbezorging volstrekt onacceptabel. Met hen houdt de minister al helemaal geen rekening.


Ook niet met het midden- en kleinbedrijf. Dat komt vermindering van de dienstverlening bepaald slecht uit, maar die cijfers ontbreken geheel in de tekst die Kamp naar de Kamer stuurde (en dus in de kranten). Van de ondervraagde ondernemers vindt ook bijna een kwart - 23 procent - het terugbrengen van het aantal bezorgmoment volstrekt onacceptabel. Desnoods vijf dagen per week, zegt 27 procent, en als het dan gebeurt liefst de zaterdag: die is voor 49 procent van de ondernemers de beste dag om geen post te krijgen. Desnoods de maandag. Dat is net andersom bij particulieren: daarvan vindt de helft de maandag als geen-postdag acceptabel en staat de zaterdag op twee. De kleine zelfstandige, die het toch al zo moeilijk heeft, is dus weer dubbel de klos. Een dag minder post, en nog de maandag ook.


En heel tevreden over de postbezorging zijn mkb'ers toch al niet: de post hoort, ook volgens de nieuwe wet, in 95 procent van de gevallen binnen een dag ('niet zijnde een zon- of maandag of officiële feestdag') bezorgd te worden, maar mkb'ers schatten hun kansen niet veel hoger in dan 76 procent. Burgers zitten overigens nog wat lager, met hun schatting van 73 procent. Dat was in 2004 vast ook wel anders.


Oordeel:

Dat is wel wat luchtig en kort door de bocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden