Terminal Waalhaven na referendum dicht

Een ruime meerderheid van het personeel van het Rotterdamse overslagbedrijf Multi Terminals Waalhaven (MTW) gaat akkoord met een sociaal plan....

ANP

ROTTERDAM

Eerder gaven negen CNV-leden hun goedkeuring aan het plan. De uitslag zou aanvankelijk dinsdag al bekend zijn, maar door een sterfgeval werd de telling op het kantoor van de Vervoersbond FNV in Rotterdam een dag uitgesteld.

Door de uitslag komt de ondernemingsraad van MTW buiten spel te staan. Die heeft zich steeds verzet tegen de voorgenomen sluiting door het moederbedrijf Pakhoed. De ondernemingsraad zal nog een advies over het sociaal akkoord uitbrengen maar dit heeft verder weinig waarde, nu het personeel akkoord is gegaan met het sociaal plan.

Voor werknemers van 52 jaar en ouder is een speciale afvloeiïngsregeling getroffen. Voor jongere werknemers zijn bij het overslagbedrijf Seaport, net als MTW een dochter van Pakhoed, zestig banen beschikbaar. Aan een restgroep van 35 mensen heeft directeur G. Krul van MTW ook een andere baan beloofd 'elders in de haven'.

De ondernemingsraad heeft weinig vertrouwen in de toezegging van Krul. In het slechtste geval zijn er geen banen voor de restgroep en in het gunstigste geval moeten volgens de or deze mensen werk accepteren op onregelmatige en ongunstige arbeidstijden.

De or verwijt Krul al vóór het referendum te zijn begonnen met de uitvoering van het sociaal plan. Zo'n veertig werknemers van MTW zitten nu bij Seaport. 'Daardoor is het logisch dat de meerderheid voor het sociaal plan heeft gestemd. De solidariteit met de bedreigde restgroep is moeilijk op te brengen', aldus een woordvoerder van de or.

Met de sluiting van MTW komt ook een einde aan de linkse leiding van de or van het bedrijf. Voorzitter B. Voogt en secretaris L. Linnenbank, die geen geheim maken van hun Marxistisch-Leninistische ideeën, hoeven naar eigen zeggen niet op een andere baan bij Pakhoed te rekenen. Krul zou hen dit persoonlijk hebben verteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.