Termieten vreten legendarische garderobe Imelda Marcos aan

Een deel van de legendarische kleding- en schoenencollectie van de voormalige Filipijnse presidentsvrouw Imelda Marcos is aangevreten door termieten en ten prooi gevallen aan rot en schimmel. Marcos werd mede bekend dankzij de verzameling van honderden peperdure schoenen van Westerse ontwerpers die ze als presidentsvrouw opbouwde.

Een paar door schimmel en rot aangevreten schoenen en tassen van Imelda Marcos. Beeld ap
Een paar door schimmel en rot aangevreten schoenen en tassen van Imelda Marcos.Beeld ap

Nadat zij en haar echtgenoot Ferdinand Marcos in 1986 na een opstand het veld hadden moeten ruimen, werd de garderobe van de familie in het presidentieel paleis in Manila in beslag genomen. Daarin bevonden zich ten minste 1220 paar schoenen en vele kostbare kledingstukken. Verpakt in 150 dozen werden ze opgeslagen in het paleis.

Tropische regenbuien
Nadat twee jaar geleden werd ontdekt dat de collectie er na jaren van wanbeheer niet best aan toe was, werden de dozen overgebracht naar een opslagruimte van het Nationaal Museum. Daar werd er verder niet naar omgekeken. Toen de opslagruimte vorige maand na hevige tropische regenbuien blank was komen te staan, raakte de collectie nog ernstiger beschadigd.

Verbijsterd
Museummedewerkers toonden zich verbijsterd door wat ze aantroffen. Op dit moment proberen ze te redden wat er te redden valt. Het veiligstellen van de inhoud van de dozen kan maanden in beslag nemen. Orlando Abinion, conservator van het museum, zei tegen persbureau AP dat sommige voorwerpen vanwege de aantasting door vocht en termieten niet meer kunnen worden hersteld.

Toeristen
Nadat haar man in 1989 in ballingschap overleed in Hawaï, keerde Imelda Marcos terug naar de Filipijnen. Ze is nu parlementslid. Het deel van haar schoenencollectie dat na haar verbanning werd uitgeleend aan een museum in het stadsdeel Marikina, verkeert nog wel in uitstekende staat. De naar schatting 765 paar schoenen van toonaangevende huizen als Gucci, Charles Jourdan, Ferragamo en Prada trekken dagelijks nog vele tientallen toeristen uit binnen- en buitenland.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Een aantal schoenen van Imelda Marcos zoals ze in 1986 na verbanning van het presidentiële echtpaar werden aangetroffen. Beeld ap
Een aantal schoenen van Imelda Marcos zoals ze in 1986 na verbanning van het presidentiële echtpaar werden aangetroffen.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden