Column

Terlou laat meer zien dan een mooi uitzicht

In vloeiend Mandarijn laat Terlou thuis-blijvers prettig kennismaken met Chinezen die zijn reportages zo speciaal maken.

Man en kind staan in de oever van de Yangtze rivier Beeld afp
Man en kind staan in de oever van de Yangtze rivierBeeld afp

'Langs de oevers van de Yangtze weer een miljoen kijkers. En terecht. Zouden er tien miljoen moeten zijn. Applaus voor de VPRO.' Het was een uiterst sportief tweetje dat 3 op Reis-presentator Dennis Storm maandag verstuurde, gevolgd door lof aan het adres van regisseur Maaik Krijgsman en Ruben Terlou.

Die laatste is de ontdekking van het huidige televisieseizoen. Inderdaad kijken er al vier zondagen op een rij meer dan een miljoen mensen naar de tocht van de 30-jarige fotograaf en arts door zijn geliefde China. De makers van 3 op Reis (BNN), deels gelijktijdig uitgezonden op NPO 3, moesten zich afgelopen weekeinde tevreden stellen met de helft.

Te zien was hoe Storm zijn tournee door Brazilië eindigde in Rio de Janeiro, petje achterstevoren op het hoofd, zonnebril aan de witte v-hals gehaakt. Natuurlijk verscheen er een vrouwenkont in beeld. Verder veel gebronsde presentator, veel geschiedenisfeitjes, veel 'absoluut hoogtepunt' en 'ontzettend onder de indruk'. Plus een bezoek aan een van de beroemdste symbolen van het massatoerisme: Christus de Verlosser op de berg Corcavado.

Een wereld van verschil met het reisprogramma nieuwe stijl, waarvan Langs de oevers van de Yangtze op dit moment het mooiste voorbeeld is. In vloeiend Mandarijn laat Terlou thuisblijvers prettig kennismaken met de Chinezen die zijn reportages zo speciaal maken, meer dan de vakantielust aanwakkerende shots die je linea recta naar een ticketsite kunnen doen vertrekken.

In de aflevering van zondag vormde een prestigeproject van de Chinese overheid, de Drieklovendam, het uitgangspunt voor ontmoetingen met de lokale bevolking. Terlou bezocht een vrouw die zoals veel landgenoten haar huis moest verlaten voor de komst van de dam, om in hoger gelegen gebied een nieuw bestaan te beginnen. Liever was ze op haar geboortestek blijven wonen, maar ja: de almachtige overheid.

'Je kon de overheid toch aanklagen?', vroeg Terlou tegen beter weten in. De mevrouw wist de tragische waarheid die door de hele reeks heen sijpelt prachtig te verwoorden: 'De overheid? Wij zijn als hun kinderen. Je kunt wel met ze in discussie gaan, maar het blijven toch je ouders.' En naar je ouders luister je, in China.

Ontroerend was de oude dame die haar gevoelens moeilijk kon uiten en toen maar een lied ging zingen: 'De familie Wen heeft te veel ongeluk gekend/ maar wie kan er een oordeel vellen?/ De leiders hebben een verdorven hart/ De leiders hebben met hun verdorven hart ons huis afgenomen/ Wij zijn slechts twee oude mensen/ zonder kennis of kracht/ [...]/ Wij zijn slechts tweede oude mensen/ uitgeput door de zoektocht naar rechtvaardigheid.'

Deze maand lanceert de VPRO Op zoek naar Frankrijk, met als gezicht parisien hollandais Wilfred de Bruijn. De omroep die recent ook Onze man in Teheran bracht, is kampioen reisprogramma nieuwe stijl: een documentaireserie die bovenal inzicht geeft in wat mensen in andere landen drijft en bezighoudt. Langs de oevers van de Yangtze opent de ogen voor wie en wat je zoal kunt tegenkomen als je aan de andere kant van de wereld meer dan een mooi uitzicht of jezelf zoekt.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Gidi Heesakkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden