Terloopse levensles

Filmtips

BART KOETSENRUIJTER

Het is zijn afkomst die hem redt. In de keiharde minimaatschappij van de Franse gevangenis waarin de jonge Malik een straf van zes jaar uitzit (slechts in een bijzin komt zijn misdaad ter sprake: het aanvallen van een politieman), zijn alle maatschappelijke tegenstellingen (arm-rijk,autochtoon-allochtoon) uitvergroot. Het is onverhuld racistisch wij tegen zij. Door 'de Corsicanen' (blanke maffiosi) wordt Malik gezien als een 'baardaap', waarmee iedereen wordt aangeduid die een niet helemaal blanke huidskleur heeft. En de gevangenen van Noord-Afrikaanse afkomst beschouwen hem als een Corsicaan. Daardoor dreigt voor Malik een kwetsbare buitenstaanderspositie. Die weet hij in zijn voordeel te benutten, al moet hij daarvoor een groot offer brengen in de vorm van een monsterlijke daad, die hem zijn verdere gevangenisleven achtervolgt.

De uitzonderlijke kwaliteit van Un prophète, het veelbekroonde meesterwerk van de Franse cineast Jacques Audiard (De rouille et d'os), schuilt in de gelukkige combinatie van de perfect gecaste hoofdrolspeler (de onervaren Tahar Rahim geeft een ongekend intense acteerprestatie ten beste) en de terloopse manier waarop Audiard zijn gewichtige verhaal over racisme, geweld en overleven vertelt. Als toeschouwer bevind je je voortdurend in een razendspannend avontuur; de wijze levenslessen borrelen pas na afloop op - de enig juiste volgorde.

Un prophète (Jacques Audiard, 2009)

Nederland 2, 23.20-02.00 uur.

undefined

Leatherheads

(George Clooney, 2008) George Clooney had als regisseur met Confessions of a Dangerous Mind (2002) en Good Night, and Good Luck (2005) al blijk gegeven van grote interesse in de Amerikaanse (film)geschiedenis. In Leatherheads doet hij dat wederom, maar aanmerkelijk minder serieus. Wat heet. Clooney dompelde zijn film onder in de sfeer van de screwball comedy, die braaf-pikante komische films uit de jaren dertig en veertig die beroemd werden om de slapstickachtige humor en scherpe dialogen tussen acteurs als Cary Grant en Katharine Hepburn. Clooney gaf zichzelf de hoofdrol als coach van een rugbyteam in de buurt van Chicago, dat een kwijnend bestaan leidt. Totdat playing coach Clooney een briljante ingeving krijgt. Hij neemt een groot financieel risico door de beste speler van het land (John Krasinski) te contracteren. En inderdaad gaat het daarna snel crescendo. Om dit sportverhaal heen speelt het onvermijdelijke liefdesverhaal, waarin sterspeler, coach én een journaliste de hoofdrol spelen. Die laatste (Renée Zellweger) volgt de sterspeler om een groot verhaal over hem te schrijven. De man is behalve rugby'er namelijk ook een oorlogsheld.

Fox, 20.00-21.55 uur.

undefined

Heist

(David Mamet, 2001) Hij staat erom bekend een doortimmerd plot en een stapel gevatte oneliners uit zijn mouw te kunnen schudden. David Mamet schreef zo onder andere The Untouchables, Wag the Dog en Hannibal. Soms regisseert hij bovendien zijn eigen scenario's. Zoals in Heist, een luchtige, vlotte film zonder veel pretenties. De getalenteerde dief Joe Moore (Gene Hackman) is van plan met pensioen te gaan, maar moet voor zijn heler Bergman (Danny DeVito) nog één klus afmaken. Het is een lastige overval die een nauwkeurige planning vereist. En hij moet, terwijl hij al jarenlang samenwerkt met dezelfde drie partners, een nieuw bendelid onder zijn hoede nemen: Jimmy, het nerveuze neefje van Bergman. Bedrog en list wisselen elkaar in rap tempo af, maar de vraag wie er uiteindelijk met de buit vandoor zal gaan, is niet moeilijk te beantwoorden. Veel meer dan in de ontknoping ligt de lol in het taalballet van amusante dialogen en het spel van de voortreffelijke acteurs.

Net 5, 23.00-01.05 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden