'Tergend langzaam herstel'

Nederlandse vrouwen zijn wereldkampioen parttime werken, oudere werknemers strijken te hoge salarissen op en bij de Nederlandse vergrijzingskosten verbleken die van alle andere landen. Bovendien exporteert Nederland te weinig naar opkomende economieën als China en Brazilië en behoort de Nederlandse hypotheekschuld tot de hoogste van Europa.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - Dat zijn vijf van de belangrijkste Nederlandse gebreken, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar woensdag verschenen Economic Survey of the Netherlands, een tweejaarlijkse APK-keuring van de Nederlandse economie. Nederland haalt onvoldoende uit zijn mogelijkheden, vindt de OESO. Zo blijft het best opgeleide deel van de bevolking, de Nederlandse vrouwen, grotendeels onbenut omdat ruim zes op de tien vrouwen in deeltijd werken, zegt OESO-econoom Jens Christian Hoj.

Ook is het Nederlandse salarissysteem te egalitair, waardoor werknemers in minder productieve sectoren verhoudingsgewijs te hoge salarissen verdienen, zegt Hoj. Tegelijkertijd vallen de salarissen tegen in bedrijfstakken waar juist wel behoefte is aan vers bloed, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg.

Hoj: 'Met een verouderende bevolking heb je meer verplegers nodig. Maar hoe ga je Nederlanders verleiden tot een baan in de zorg als de salarissen nog een soort Florence Nightingale-complex uitademen?'

Om het pensioenstelsel en de gezondheidszorg betaalbaar te houden, moet Nederland zijn ambities drastisch terugschroeven. Dat betekent: hogere eigen bijdrages, minder ziekenhuizen, lagere salarissen voor medisch specialisten en lagere pensioenen. 'De kwaliteit van de Nederlandse verzorgingsstaat is voortreffelijk', zegt Hoj, 'maar zo kan het niet lang meer doorgaan. De dag des oordeels zal komen.'

De prognose van de OESO voor het herstel van de Nederlandse economie is niet rooskleurig. Nederland staat aan de vooravond van een periode van tergend langzaam economisch herstel. Dit jaar zal de economie krimpen met 0,6 procent; de werkloosheid zal dit jaar oplopen tot 5,3 procent, verwacht de OESO.

De OESO onderschrijft de regeringsboodschap dat er bezuinigd moet worden, maar waarschuwt voor 'excessieve' bezuinigingen in tijden van economische problemen. Desondanks ziet minister Verhagen (Economische Zaken) de aanbevelingen van de OESO als een signaal dat Nederland op de goede weg is.

Economie Pagina 23

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden